Σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Τήνου-Αναφορά στη Βουλή

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Νικόλαος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή αναφορά για τα σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Τήνου, επισυνάπτοντας την επιστολή του Δημάρχου Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά, στον Πρωθυπουργό  Αντώνη Σαμαρά.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να ενημερώσω άπαντες ότι η κατάσταση στον τομέα της Υγείας στο νησί μας, είναι επιεικώς απαράδεκτη και εγκυμονεί σοβαρούς δυνητικούς κινδύνους. Και το θέτω αμέσως μετά την παρέλευση των αγίων ημερών του Πάσχα, με την εύλογη αξίωση η κατάσταση αυτή να διορθωθεί εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, με δεδομένο ότι η θερινή περίοδος είναι πολύ κοντά και σε αυτήν έχουμε επενδύσει μεγάλο μέρος των ελπίδων μας ως χώρα και ως νησί αλλά και διότι τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας τις δικαιούμαστε.

Κατά βάσιμες πληροφορίες μου, στο Κέντρο Υγείας Τήνου καταρτίζεται πρόγραμμα εφημεριών του μηνός Μαΐου 2013, χωρίς την καθημερινή παρουσία Γενικού Ιατρού, με μόνη την κάλυψη από ιατρούς ειδικοτήτων. Αυτό οφείλεται πρωτίστως σε πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με ιατρό (συνεχείς απουσίες και βεβαιότητα ότι η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί ως έχει), για το οποίο έχω ενημερώσει με προηγούμενο έγγραφό μου χωρίς αντίδραση. Οφείλεται επίσης σε κενά που υπάρχουν στο Κ. Υγείας Τήνου. Αποτέλεσμα η αφόρητη καταπόνηση των υπαρχόντων Γενικών Ιατρών αλλά και η προσπάθεια το άνω κενό να καλυφθεί με «ετοιμότητα» του άνω (ωσεί παρόντος) ιατρού από το σπίτι του, που και αυτό αμφιβάλλω αν παρέχει το παραμικρό εχέγγυο για την αποτελεσματική βοήθειά του, αν και εφόσον απαιτηθεί. Την ίδια ώρα από 8 θέσεις αγροτικών ιατρών είναι καλυμμένες και συμβάλλουν στο Κέντρο Υγείας, μόλις οι τρεις (3)!!!

Θεωρώ ότι αυτές οι «λύσεις» δεν αρμόζουν σε έναν τουριστικό και προσκυνηματικό προορισμό του διαμετρήματος της Τήνου. Επιπλέον ότι δεν είναι νόμιμες και ότι έτσι δεν μπορούσε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά ως Τήνος, κατά το προσεχές καλοκαίρι. Ούτε είμαστε πειστικοί όταν διεκδικούμε το καλύτερο από πλευράς τουριστικών επιδόσεων, παρέχοντας το χειρότερο, χρόνο με τον χρόνο, ως προς τις υπηρεσίες υγείας. Θέλω να επισημάνω και τις ευθύνες που μπορεί να δημιουργηθούν σε περίπτωση – ό μη γένοιτο- ιατρικού λάθους, από το γεγονός ότι οι εφημερίες δεν καλύπτονται καθημερνά με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή χωρίς την φυσική παρουσία στο Κέντρο Υγείας, Γενικού Ιατρού ή Παθολόγου.

Παραθέτω το ισχύον νομικό πλαίσιο (1666/ΔΙΟΕ89/13-1-2009 ΦΕΚ 40 τεύχος Β’/16-1-2009, αριθμός φύλλου 681), κατά το οποίο δεν επιτρέπεται η εφημερία χωρίς γενικό ιατρό ή παθολόγο.

Β. ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Καθημερινά θα εφημερεύει σε ενεργό εφημερία ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος εφόσον υπηρετεί.

Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί παιδίατρος ή ο αριθμός των υπηρετούντων παιδιάτρων δεν επαρκεί, μπορεί να εφημερεύει αντ` αυτού γενικός γιατρός σύμφωνα με τις ανάγκες.

Επιπλέον μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες να εφημερεύει και άλλος ένας γιατρός ή το πολύ δύο συνολικά γιατροί προερχόμενοι από τις κατηγορίες Γενικής Ιατρικής της παρ.1 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165/97 τ. Α΄) αγροτικών γιατρών, επιμελητών άνευ ειδικότητας ή ειδικευομένων.

Εφημερίες ενεργείς, μικτή ή ετοιμότητας μπορούν να καθορίζονται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τις ανάγκες και να περιλαμβάνουν έναν ειδικευμένο γιατρό ανά υφιστάμενη ειδικότητα.

Μετά ταύτα ζητώ για τελευταία φορά την αποκατάσταση της νομιμότητας και της άρτιας λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Τήνου, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την:

Προκήρυξη της υπάρχουσας κενής οργανικής θέσης Διευθυντού Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, που υπάρχει στο Οργανόγραμμα του Κ.Υγείας Τήνου

Προκήρυξη και πρόσληψη με κατεπείγουσες διαδικασίες, δύο (2) Γενικών Ιατρών ή δύο (2) Παθολόγων Επικουρικών

Προκήρυξη και πρόσληψη ενός (1) Επικουρικού Ακτινολόγου Ιατρού, για ένα (1) χρόνο. Η θητεία του υπηρετούντος λήγει τον Ιούνιο 2013.

Προκήρυξη επιτέλους της μόνιμης κενής θέσης ΤΕ Χειριστού Ακτινολογικού, άλλως πρόσληψη μέσω των καταστάσεων επικουρικού προσωπικού της ΔΥΠΕ.

Και μπορεί να καταφέραμε να περάσουμε το Πάσχα, χάρη στην εντατικοποίηση του ιατρικού προσωπικού μας αλλά δεν είναι δυνατόν να πορευτούμε έτσι ενόψει θέρους. Όταν η Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Τήνου κάνει εγγράφως λόγο ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει ασφαλής κάλυψη του Κ.Υ. Τήνου», δικαιούμαι να εκφράζω ζωηρές ανησυχίες. Και πάντως, ας έλθει κάποιος επίσης εγγράφως, να διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση αυτή που περιγράφω είναι ασφαλής και σύμφωνη με τον νόμο και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Δικαιούμαι επίσης να υψώνω την φωνή μου αξιώνοντας την κάλυψη των κενών και την άρτια λειτουργία του Κ.Υ. Τήνου γιατί το δικαίωμα αυτό το παρέχει μια σειρά πρωτοβουλιών του Καλλικράτειου Δήμου Τήνου για τα θέματα υγείας, με αποκορύφωμα αυτό που από τα ΜΜΕ της χώρας, αποκλήθηκε ως «ιδιωτικό ΕΚΑΒ». Ο Δήμος Τήνου ιεράρχησε την υγεία εκεί που οφείλει, υπερπηδώντας δεκάδες γραφειοκρατικά και άλλα, πάσης φύσεως εμπόδια και λειτουργώντας συμπληρωματικά σε ελλείψεις της κεντρικής διοίκησης. Και είναι τουλάχιστον παράδοξο και αντιφατικό, την στιγμή που ως Δήμος, υπό το γνωστό οικονομικό περιβάλλον, μεριμνούμε, αγωνιζόμαστε, πρωτοπορούμε και παρέχουμε βοήθεια σημαντική σε σοβαρά περιστατικά υγείας και ατυχήματα, την ίδια ώρα να στερούμαστε τις βασικές, τις πλέον αναγκαίες και στοιχειώδεις υποδομές, στο Κέντρο Υγείας μας, που από αυτό εξαρτάται αν ο κάθε συνάνθρωπος θα πάρει το πλοίο ή θα γυρίσει στο σπίτι του, μετά την εδώ περίθαλψή του.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση εντός εβδομάδος από λήψεως του παρόντος, θα επισκεφτούμε όλοι οι Τηνιακοί που το μπορούν (γιατί όλοι σαν μια γροθιά το επιθυμούν) αλλά και η παροικία της Τήνου στην Αθήνα, το Υπουργείο Υγείας για να συναντήσουμε τον κ. Υπουργό και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, να θυμίσουμε για νιοστή την ξεχασμένη από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης συνταγματική ρήτρα περί νησιωτικότητας αλλά και να έχουμε –τουλάχιστον εμείς- την συνείδησή μας ήσυχη ότι αξιώσαμε για το νησί μας κάθε δυνατότητα να ζει, αγωνίζεται και υποδέχεται στην αγκαλιά του πάνω από ένα εκατομμύριο (1.000.000) ανθρώπους ετησίως, σε συνθήκες στοιχειώδους ασφάλειας.

Αυτοί που δεν μπορεί να είναι ήσυχοι με τις εξελίξεις αυτές είναι οι αρμόδιοι, διότι η κατάσταση που διαμορφώνεται κινείται εκτός νομικού πλαισίου αλλά και στις παρυφές της έκθεσης όλων των κατοίκων και όλων των φίλων και επισκεπτών μας, σε δυνητικό κίνδυνο. Η λύση δεν είναι να σκεπάζουμε τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις αλλά να τις επιλύουμε. Με την έννοια αυτή η αδράνεια δεν γίνεται αποδεκτή από μέρους μας και εξομοιώνεται στα μάτια μας με αποδοχή του δυνητικού κινδύνου για όλους τους ανθρώπους στην Τήνο (Τηνίους, δημοσίους υπαλλήλους μας, οικονομικούς μας μετανάστες, προσκυνητές, οικιστές, παραθεριστές, φίλους, κλπ), να μην τύχουν της κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης, αν απαιτηθεί να τους παρασχεθεί τέτοια. Η ευθύνη για ό,τι ήθελε συμβεί βαρύνει τους αρμοδίους και η αναφορά μου για έκθεση σε κίνδυνο δεν έχει ίχνος υπερβολής. Σκύψτε σήμερα στο πρόβλημα του Κέντρου Υγείας Τήνου, μόνου φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί και θα το διαπιστώσετε. Σταθμίστε τα απαγορευτικά δελτία του απόπλου, τις δυσκολίες των διακομιδών, την έλλειψη αξιόπιστου πλωτού μέσου και τόσα άλλα. Η υπομονή της Τήνου εξαντλήθηκε.

Μετά Τιμής

Ο Δήμαρχος Τήνου

Παναγιώτης Κροντηράς