Τοποθέτηση των βουλευτών Α. Συρίγου και Ν. Συρμαλένιου για το Νεώριο

 

Στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδρίασε στη Σύρο την Παρασκευή 29/9 με θέμα την κατάσταση του Νεωρίου, οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος αφού χαιρέτησαν τη συνεδρίαση, στην τοποθέτηση τους μεταξύ των άλλων είπαν:

«….Είναι σαφές ότι όλοι θέλουμε την επαναλειτουργία του Νεωρίου με τρείς προϋποθέσεις: α) να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η λειτουργία του ως ναυπηγείο β) να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας γ) να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα καθώς και οι τοπικοί προμηθευτές.

Η διοίκηση του Νεωρίου έχει την κυρίαρχη ευθύνη για την κατάσταση της υπερχρέωσης του ναυπηγείου. Εμείς σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, επιδιώξαμε δεκάδες συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκαλέσαμε διυπουργικές συναντήσεις, απευθύναμε επανειλημμένως επιστολή προς τους υπουργούς, αλλά και στον πρωθυπουργό, μεσολαβήσαμε για σοβαρά ζητήματα όπως η επανασύνδεση με τη ΔΕΗ κλπ. Οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν καταρχήν με την τριμερή συμφωνία (κράτος – εργοδοσία – εργαζόμενοι) τον Ιούλιο του 2015 να υπάρξει μια ανάσα λίγων μηνών με πάγωμα των χρεών, στη συνέχεια έγινε προσπάθεια που απέφερε το Νοέμβριο του 2016 την ανάθεση από το Υπουργείο Άμυνας επισκευής μιας δεξαμενής του πολεμικού ναυτικού με κύριο στόχο την πληρωμή των εργαζομένων.

Η αγανάκτηση των εργαζομένων είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει πλέον στο τελικό στάδιο. Οι συναρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν όλες τις περιπτώσεις των υποψήφιων επενδυτών, με γνώμονα τις τρείς προϋποθέσεις που προαναφέραμε. Τις μέρες αυτές θα εργαστούμε μαζί με όλους τους φορείς της Σύρου για οριστική λύση εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος…..»