Αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας των ΟΤΑ για να προχωρήσει η ανακύκλωση

 

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

 

 

 

«Το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση είναι πάρα πολύ σημαντικό στο πλαίσιο μιας βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης, που πρέπει σαφώς να είναι κοινωνικά δίκαιη και είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το κρίνουν θετικά», επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση.

Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε ότι η κατάσταση την οποία βιώνουμε σήμερα, όπου στο σύνολο των απορριμάτων-αποβλήτων μόνο το 16% ανακυκλώνονται, δείχνει πόσο στρεβλή ανάπτυξη υπήρχε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Χάθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες και πάρα πολλά χρόνια, σε σχέση με το ζήτημα της ανακύκλωσης και σήμερα υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στα νησιά μας, ανέφερε ο βουλευτής, υπάρχουν ακόμα ΧΑΔΑ -χώροι ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων- και επιβάλλονται πρόστιμα για την λειτουργία τους. Υπάρχει έλλειμμα χωροθέτησης και διαφωνίες ακόμα και σήμερα για το πού θα χωροθετηθεί ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ σε κάποια νησιά και, βεβαίως, υπάρχει ζήτημα χωροθέτησης των κέντρων διαλογής των ανακυκλώσιμων και μεταφοράς τους. Σε πολλά από αυτά τα ζητήματα το νομοσχέδιο προσπαθεί να δώσει λύσεις.

Ο Ν. Συρμαλένιος επίσης ανέφερε ότι στη Σύρο υπάρχει πρόβλημα με τα υπολείμματα βιομηχανικών μεταλλουργικών εγκαταστάσεων και ειδικότερα της ναυπηγοεπισκευής (π.χ. αμμοβολή), για τα οποία εν έχει καθοριστεί ακόμα πώς θα γίνεται η διαχείρισή ους.

Επίσης, ανέφερε ότι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά το παρόν νομοσχέδιο, είναι το ζήτημα της μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας. Ανέφερε ότι στο νομαρχιακό συμβούλιο Κυκλάδων πριν από 10-15 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει ως θλεμα την κατάργηση της πλαστικής σακούλας και είχε κάνει μια ολοκληρωμένη εισήγηση που ξεκινούσε από τη διαπαιδαγώγηση μέσα στα σχολεία και την ενημέρωση στα σουπερμάρκετ κ.λπ., όμως η πρόταση δεν προχώρησε, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει σήμερα, με ευρύτερη κοινωνική συμμετοχή.

Επεσήμανε ότι κρίσιμο σημείο είναι ο ρόλος των ΟΤΑ, με αλλαγή νοοτροπίας των τοπικών αρχών και  εφαρμογή όσων προβλέπονται στον νόμο με χρονοδιαγράμματα,  έτσι ώστε να μπορέσει  να υλοποιηθεί το παρόν νομοσχλεδιο και να μην μείνει στα χαρτιά. Και τέλος χρειάζεται μια τεράστια καμπάνια ενημέρωσης. Το Εθνικό Σύστημα Πληροφόρησης το οποίο θεσμοθετείται, είναι ένα καθοριστικό στοιχείο,  όμως χρειάζεται η ενίσχυση και η παρακολούθησή του και ο διαρκής έλεγχος, έτσι ώστε να προχωρήσει μαζί με την  υλοποίηση των υπολοίπων δράσεων.

 

18/10/2017