Αποκλεισμός χρηματοδότησης δημοτικών δομών φύλαξης παιδιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού’’, Δράση “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»»

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών

 

Θέμα: «Αποκλεισμός χρηματοδότησης δημοτικών δομών φύλαξης παιδιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού’’, Δράση “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”.

 

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος  Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το Δελτίο Τύπου του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου στο οποίο παρατίθεται απόσπασμα της επιστολής του Προέδρου της με την οποία απευθύνει έκκληση για «επανεξέταση της σχετικής απόφασης και την ένταξη των δημοτικών δομών φύλαξης Νοτίου Αιγαίου στη χρηματοδότηση της Δράσης “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής’’ 2012-2013. Ζητείται δε «να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των δομών αυτών, είτε με δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού, είτε μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) της Αυτοδιοίκησης» .

 

 

Επισυνάπτεται η Επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

 

 

Αθήνα, 23.08.2012

 

Ο καταθέτων Βουλευτής

 

 

Νικόλαος Συρμαλένιος

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δ/ΝΣΗ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ – ΣΥΡΟΣ 841 00

ΤΗΛ: 22810 – 82875 / 81447  ΦΑΞ: 22810 – 81131 /            Email: info@pednotiouaigaiou.gr

 

ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

17 Αυγούστου  2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κο Ιωάννη Βρούτση, με κοινοποίηση στη Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων κα Άννα Δαλλαπόρτα, , τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κο Κώστα Ασκούνη, του Βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Συρμαλένιο Ν. και Ρήγα Π., τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Χριστιάννα Καλογήρου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Γιάννη Μαχαιρίδη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κο Γιώργο Πουσσαίο,   σχετικά με τον ‘’Αποκλεισμό χρηματοδότησης δημοτικών δομών φύλαξης παιδιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου’’, έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως είχαμε πληροφορηθεί από τα μέσα Ιουνίου 2012, (με το αρ. πρωτ.: 1573/11-6-2012) έγγραφο της Κ.Ε.Δ.Ε., αποκλείστηκαν από τη χρηματοδότηση του Προγράμματος ‘’Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού’’, Δράση ‘’Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής’’, όλες οι δημοτικές δομές φύλαξης παιδιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο ότι αυτές οι δομές προσφέρουν τα μέγιστα στις  οικογένειες και τα παιδιά στην ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας μόνο στο Νομό Κυκλάδων είχαν ενταχθεί 368 παιδιά, ενώ συνολικά μαζί με τα Δωδεκάνησα, τα ωφελούμενα από αυτές τις κοινωνικές δομές παιδιά ανέρχονται συνολικά σε 1.699 για όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο αποκλεισμός από τη χρηματοδότηση θα οδηγήσει στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού δημοτικών δομών, που εξαρτώνται ως προς την βιωσιμότητά τους από τη χρηματοδότηση του Προγράμματος.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα για επανεξέταση της σχετικής απόφασης και την ένταξη των δημοτικών δομών φύλαξης Νοτίου Αιγαίου στη χρηματοδότηση της Δράσης ‘’Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής’’ 2012-2013, αφού η ύφεση πλήττει απ΄ άκρου εις άκρον όλη τη χώρα, η ανεργία είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε όλο το Νότιο Αιγαίο και το Α.Ε.Π. είναι συρρικνωμένο κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας.

Στην έσχατη δε περίπτωση ζητούμε να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των δομών αυτών, είτε με δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού, είτε μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) της Αυτοδιοίκησης. Διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

 

                                    Από το Γραφείο Τύπου

Του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων

 της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου