“Ατυχής” προκήρυξη για την πλήρωση της κενής οργανικής θέσης ΠΕ Γλύπτη στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών στον Πάνορμο Τήνου .

ΕΡΩΤΗΣH
Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Μετά την απώλεια του πρώην καθηγητή Γλυπτικής και Διευθυντή του Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, η σχολή υπέβαλε στις αρχές Νοεμβρίου του 2013 αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναπλήρωση της συγκεκριμένης οργανικής θέσης, η οποία αφορούσε την κατηγορία ΠΕ Γλύπτη, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες λειτουργικές ανάγκες της Σχολής.
Μετά από τρεις μήνες, το Υπουργείο, μη λαμβάνοντας υπόψη την ουσία του αιτήματος και λειτουργώντας αποκλειστικά γραφειοκρατικά υπηρεσιακά, προχώρησε στην προκήρυξη της θέσης, με τη διαφορά ότι αντί για τον προβλεπόμενο εξειδικευμένο κλάδο ΠΕ Γλύπτη, η θέση αναφέρεται σε ΠΕ Διευθυντή -δηλαδή σε βαθμό και όχι κλάδο. Ως προαπαιτούμενο προσόν διορισμού αναφέρει την κατοχή διπλώματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ή Δίπλωμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής, χωρίς να διευκρινίζεται η ειδικότητα του γλύπτη, η οποία ρητά και σαφώς απαιτείται για την πλήρωση της συγκεκριμένης οργανικής θέσης, την κάλυψη των διδακτικών αναγκών του Σχολείου και τη συνέχιση του άξιου και άρτιου καλλιτεχνικού έργου που παράγεται από τους φοιτούντες και αποφοίτους της συγκεκριμένης σχολής.
Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο για το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται και στο αριθ. 20/7-3-2014 έγγραφο του Σχολείου, το μάθημα της Γλυπτικής διδάσκεται ως βασικό μάθημα τα τελευταία 59 χρόνια, ενώ το μάθημα του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου για το οποίο ναι μεν προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο του Σχολείου αντίστοιχη οργανική θέση Αρχιτέκτονα, δεν διδάσκεται καθώς η θέση αυτή δεν πληρώθηκε ποτέ.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Τριμελής Επιτροπή που ορίζεται από την προκήρυξη του Υπουργείου (ΑΔΑ: ΒΙΡ8Γ-ΩΡΣ/13-2-2014) να κάνει την επιλογή του υποψηφίου, αποτελείται από Προϊσταμένους Διευθύνσεων, χωρίς να αναφέρεται και να διευκρινίζεται η ιδιότητά τους, η οποία δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με το χώρο των τεχνών.
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω και θεωρώντας ότι πρόκειται για μία “ατυχή” διατύπωση της συγκεκριμένης προκήρυξης που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος,
Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να επαναπροκηρυχθεί η συγκεκριμένη θέση, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στο εύλογο αίτημα του Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου για την πλήρωση της θέσης ΠΕ Γλύπτη και να διασφαλιστεί έτσι η απρόσκοπτη συνέχιση του σημαντικού εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού έργου της Σχολής;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Συρμαλένιος