Δήλωση Νίκου Συρμαλένιου για την ένατη επέτειο της βύθισης του Sea Diamond

Εννιά χρόνια από τη βύθιση του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης, το αίτημα για την ανέλκυση του παραμένει αδιαπραγμάτευτο. Και αυτό διότι παρά την επιφανειακή ηρεμία και την «ελεγχόμενη» συλλογή των μέχρι σήμερα υγρών αποβλήτων, η προϊούσα διάβρωση του σκάφους δεν αποτρέπεται, αν δεν υπάρξει η μία και μοναδική λύση αποφυγής της οικολογικής καταστροφής, που είναι προφανώς η ανέλκυση και η οριστική απομάκρυνση του από τα νερά της Καλντέρας.

Ολα αυτά τα χρόνια ο αγώνας των Θηραίων πολιτών μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά και η συνδρομή του Δήμου και απλών πολιτών, κράτησε ζωντανό το αίτημα της ανέλκυσης, κινητοποίησε φορείς, ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη και ταυτόχρονα συνέβαλε στη μέχρι σήμερα θετική έκβαση των δικαστικών αποφάσεων.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εκτός από τις όποιες ενέργειες για τη συλλογή των υγρών απόβλητων πέριξ του χώρου του ναυαγίου και κάποιες τυπικές εκθέσεις για τον έλεγχο της καθαρότηταςαπό τη θαλάσσια ρύπανση, ουσιαστικά ροκάνισε το χρόνο, χωρίς ουσιαστικά να προβεί στις νόμιμες ενέργειες που απορρέουν τόσο από το ευρωπαϊκό, όσο και από το ελληνικό δίκαιο, που επιτάσσουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Κάποιος μάλιστα ανεκδιήγητος υπουργός απεφάνθη ότι, το ναυάγιο μπορεί να αποτελέσει και τουριστική ατραξιόν, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στο τουριστικό ρεύμα πρός το νησί.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση, η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε δημοσιονομικό επίπεδο και το ευρύτερο δυσμενές περιβάλλον, έδειξε τη θετική πολιτική της βούληση.  Μπορεί οι ρυθμοί να είναι αργοί, μπορεί οι Θηραίοι πολίτες να είναι κουρασμένοι και απογοητευμένοι μετά από εννιά χρόνια αναμονής, αλλά πιστεύω απόλυτα ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η επικείμενη σύσταση της Ομάδας Εργου από τα δύο συναρμόδια υπουργεία σε απόλυτη συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή, το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο, θα συντονίσουν την επόμενη περίοδο όλη την περαιτέρω πορεία και τις απαιτούμενες διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωση του δύσκολου και σύνθετου έργου της ανέλκυσης.

Με την πεποίθηση ότι η δέκατη επέτειος θα μας βρεί όλους σε φάση δικαίωσης του στόχου, ας κρατήσουμε την ενότητα δράσης πάνω και πέρα από τις όποιες άλλες διαφορές μας