Επανεξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των κριτηρίων χρηματοδότησης του Ν.Αιγαίου με βάση την πολυνησία

 

 Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου σε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

 

Η άσκηση Περιφερειακής Πολιτικής προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα προς τη χώρα μας, την Ελλάδα πρέπει να έχει ως στόχο την κοινωνική συνοχή που είναι ένας στόχος της Περιφερειακής Πολιτικής, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών. Ο βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ότι οι μνημονιακές πολιτικές εξ ορισμού έρχονται σε αντίθεση με τον παραπάνω στόχο της Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Περιφερειακής Πολιτικής.  Συνεπώς, υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να αρθούν, τα οποία επιβάλλονται από τα μνημονιακά προγράμματα, για να μπορέσουν να συζητηθούν αυτές οι πολιτικές. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να ασκηθούν πολιτικές στήριξης της δημόσιας διοίκησης με προσλήψεις γιατρών ή άλλων ειδικοτήτων σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως επίσης και μια σειρά άλλες πολιτικές που έχουν σχέση με την αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τις μεταφορές κ.λπ. Όταν λοιπόν οι πόροι είναι περιορισμένοι, δεν μπορούν να ασκηθούν τέτοιες πολιτικές που συνάδουν με την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

 

Ο Ν. Συρμαλένιος επίσης ανέφερε ότι η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου εδώ και πολλά χρόνια έχει ενταχθεί στον Στόχο 2, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των προγραμμάτων να βρίσκεται στο 50% των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και όχι στο 75%, όπως στις περιφέρειες του Στόχου 1. Αυτό σημαίνει πρακτικά λιγότερα χρήματα για την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 είναι γύρω στα 160 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Βεβαίως, το Υπουργείο κάνει προσπάθειες να ενισχύσει από εθνικούς πόρους τα προγράμματα αυτά, όμως θα πρέπει και η Ε.Ε. να δει ότι υπάρχει μια ανισομέρεια στο πλαίσιο μιας πολυνησιακής περιοχής, όπως είναι η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει περίπου 48 νησιά, εκ των οποίων, για τέσσερα – πέντε νησιά υπερβαίνουμε τον μέσο όρο του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Ε.Ε., που μπαίνει ως δείκτης για το ποιες Περιφέρειες θα είναι στον Στόχο 1 και ποιες στον Στόχο 2.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δει σε βάθος πώς κατανέμονται οι πόροι, ανάλογα με το Α.Ε.Π., όχι μόνο κάποιων περιοχών μέσα σε μια ευρύτερη Περιφέρεια, αλλά να δει συνολικά και τις περαιτέρω διακυμάνσεις που υπάρχουν.

 

Τέλος ο Ν. Συρμαλένιος ζήτησε η Επιτροπή Περιφερειών δια του Προέδρου να διεκδικήσει την άμεση συμμετοχή και σύζευξη με την Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε., κάτι το οποίο θα βοηθήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και τη χάραξη περαιτέρω πολιτικών, προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής περιφερειακής ανάπτυξης.

 

 

06/04/2017