Η Κυβέρνηση θα δώσει τώρα τη μεγάλη μάχη κατά της διαφθοράς και της μεγάλης φοροδιαφυγής

 

 

«Η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ, θα δώσει τώρα τη μεγάλη μάχη κατά της διαφθοράς και της μεγάλης φοροδιαφυγής. Έχει να αντιμετωπίσει πολλά σκληρά συμφέροντα εγχώρια και ξένα, όμως, δεν θα αποδράσει. Σε αυτή τη λογική είμαστε υποχρεωμένοι, αφού ο ελληνικός λαός, και όσο μας στηρίζει ο ελληνικός λαός να είμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας, να μην αποδράσουμε, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά του, έστω και αν υπάρχουν σκληρά μέτρα, να βρούμε εκείνα τα αντισταθμίσματα τα οποία μπορούμε να τα κερδίσουμε μέσα από το «χτύπημα» της μεγάλης φοροδιαφυγής και της διαπλοκής. Ήδη το νομοσχέδιο για τα «μεγάλα» κανάλια έχει μπει στη διαβούλευση από σήμερα και ήδη η Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς συνεδρίασε και θα φέρει σύντομα νομοσχέδιο γι’ αυτά τα ζητήματα». Τα παραπάνω, δήλωσε, μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών για την ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο: «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4334/2015 (Α΄ 80)».

 

Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε στην ομιλία του: «Στην αίθουσα αυτή από τις 13 Ιουλίου και μετά, από τότε, δηλαδή, που έκλεισε η συμφωνία μέσα από δραματικές συνθήκες, κάποιοι χαιρέκακα από την αντιπολίτευση προσπαθούν να αποδείξουν ότι δικαιώθηκαν και πολύ περισσότερο ότι όλοι περίπου τα ίδια είμαστε.

 

Κύριοι της αντιπολίτευσης, πλανάστε πλάνην οικτράν. Τις ευθύνες που έχουμε εμείς για τους έξι μήνες δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να τις εξομοιώσετε με τα 40 χρόνια που κυβέρνησε ο δικομματισμός Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τις ευθύνες που έχετε για την εφαρμογή των μνημονίων, των πέντε χρόνων από το 2010 μέχρι το Δεκέμβρη που φτωχοποίησε τη χώρα, που έριξε στην ανεργία πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, που έστειλε στο εξωτερικό πάνω από 200.000 νέα παιδιά, που οδήγησε σε πάνω από 10.000 αυτοκτονίες, αυτές τις ευθύνες μην προσπαθείτε να τις εξομοιώσετε με τους έξι μήνες της δικής μας διακυβέρνησης.

Ποιοι οδήγησαν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη χώρα στη χρεοκοπία; Ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη διάλυση της παραγωγικής της βάσης, στην αποβιομηχάνιση της χώρας, στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε να είμαστε σήμερα ανοχύρωτη χώρα από κάθε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανταγωνισμό;

 

Μας λέτε μαθητευόμενους. Βεβαίως, ο λαός μας έστειλε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση στην ιστορία αυτής της χώρας στις 25 του Γενάρη, μας έστειλε να κυβερνήσουμε. Ξέρετε, όμως, πολύ καλά ότι άλλο κυβέρνηση, άλλο εξουσία. Ξέρετε, επίσης, πολύ καλά ότι το σύστημα της μακρόχρονης εξουσίας σας, όσο και το ευρωσύστημα έχουν δέσει πολύ καλά αυτό το σύστημα εξουσίας του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού κατεστημένου. Κατά συνέπεια, αποδεχόμενοι αυτούς τους όρους και υπερασπιζόμενοι το δίκιο ενός φτωχοποιημένου λαού, πράγματι είμαστε μαθητευόμενοι. Μαθητευόμενοι μπορεί να είμαστε, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, δεν είμαστε, όμως, διαπλεκόμενοι.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, η σκληρή προσπάθεια της Κυβέρνησης να έρθει σε ένα αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τους θεσμούς, απέτυχε. Δεν απέτυχε, όμως, να ακουστεί δυνατά σε όλο τον κόσμο η φωνή της Ελλάδας, το δίκιο της χώρας μας και δεν είναι τυχαίο ότι παντού σχεδόν σε όλες τις χώρες έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις, κινητοποιήσεις που είχαν να γίνουν από την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Δεν απέτυχε να τεθεί και να ανοίξει το δρόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους αυτή η συμφωνία. Δεν απέτυχε να κατοχυρώσει το επενδυτικό πακέτο των 35 δισεκατομμυρίων, καθώς και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την ποσοτική χαλάρωση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Δεν απέτυχε να δημιουργήσει σοβαρές ρωγμές στο ευρωπαϊκό ιερατείο, όπως ομολογούν ακόμα και πολλές πολιτικές δυνάμεις ακόμα και μέσα στην ίδια τη Γερμανία.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, ζούμε σήμερα, λοιπόν, μια μεγάλη παραδοξότητα. Από τη μια πλευρά η Κυβέρνηση να κατηγορείται ότι ψηφίζει πράγματα που δεν πιστεύει. Και ερωτώ, γιατί αυτή η ειλικρίνεια θεωρείται κατηγορία; Από πότε το να είσαι ειλικρινής, είσαι και κατηγορούμενος; Ζητάει, λοιπόν, η αντιπολίτευση ή κάποιοι από την αντιπολίτευση, από τους υπουργούς ή από το σύνολο της Κυβέρνησης να παραιτηθεί. Γιατί, λοιπόν, δεν κάνετε πρόταση μομφής, αφού θέλετε να παραιτηθούμε;

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα αποτελεί το δεύτερο προαπαιτούμενο ενός επώδυνου συμβιβασμού.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 2 που κατά βάση διασφαλίζει τις καταθέσεις για κάτω από 100.000 ευρώ, δεν ακούστηκαν ουσιαστικά ενστάσεις.

Σε ό,τι  αφορά το άρθρο 1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, «αιχμή του δόρατος» και σωστά, αναδείχθηκε το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Η συμπερίληψη όμως της ρητής διατύπωσης στην Εισηγητική Έκθεση, που αποτελεί διάταξη ουσιαστικά του νόμου, ότι θα έρθει για ψήφιση μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια, η συγκεκριμένη διάταξη προστασίας από τους πλειστηριασμούς, αποτελεί δέσμευση ότι αυτό θα γίνει».

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Συρμαλένιος δήλωσε: «Εγώ λοιπόν, σε αντίθεση με ορισμένους άλλους συναδέλφους και από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α,  ότι αρνούνται να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, θα το ψηφίσω, όχι, γιατί με εκφράζει 100%, προφανώς, θα το ψηφίσω, γιατί θέλω αυτή η Κυβέρνησή μας, να συνεχίζει να διαχειρίζεται αυτή τη σκληρή πραγματικότητα και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κάνω τη χάρη ούτε στο ευρωπαϊκό ούτε στο ελληνικό κατεστημένο, να αποτελέσει αυτή η Κυβέρνηση πραγματικά παρένθεση στην ιστορική διαδρομή της χώρας».