Θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη συνολική επαναφορά στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

Ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή για το ΦΠΑ των νησιών

 Πολύ σημαντικό, αλλά άτολμο σε ορισμένα ζητήματα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα νομοσχέδιο πολυαναμενόμενο, το οποίο έχει καταρτιστεί από τον Γενάρη-Φλεβάρη του 2016. Είναι ουσιαστικό εργαλείο για την αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και του χτυπήματος της φοροδιαφυγής. Η καθυστέρησή του, προφανώς, είναι καθυστέρηση που έρχεται από τους θεσμούς, οι οποίοι συνεχώς ήγειραν και νέες απαιτήσεις. Έτσι φθάσαμε σ’ ένα νομοσχέδιο σαφώς θετικό, αλλά άτολμο, κατ’ εμέ, σε σχέση με ορισμένα ζητήματα. Παραδείγματος χάριν, γιατί θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο για 500 ευρώ και πάνω και δεν είναι από 50 ευρώ και πάνω;

Κατά «διαβολική σύμπτωση», λοιπόν, οι δανειστές και τα τεχνικά κλιμάκια είναι αυτοί που εμπόδισαν να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο νωρίτερα και έχασε την ορμή και τον αρχικό σχεδιασμό του.

Κατά «διαβολική σύμπτωση» πάλι οι ίδιοι οι δανειστές είναι αυτοί που ψαλίδισαν αποτελεσματικά το μέτρο των 100 δόσεων αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, κατά «διαβολική σύμπτωση» ήταν αυτοί πάλι και κάποιοι εγχώριοι εκπρόσωποί τους, με την προτροπή των οποίων μπήκε το θέμα, ότι κάνουμε μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά το βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 850 ευρώ και το θέμα της αναστολής αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Βέβαια, ήταν οι ίδιοι που πέρσι, αυτήν την εποχή, καθυστέρησαν το παράλληλο πρόγραμμα για την υγεία κατά δύο μήνες. Τέτοιες ακριβώς μέρες, Θυμάμαι τις κραυγές στελεχών της Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που μας έλεγαν: «Μα, έχετε έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Μα, ρωτήσατε τους Θεσμούς για να προχωρήσετε;»

Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι μεν Θεσμοί όχι μόνο δεν βοηθούν στη σταθεροποίηση και στην αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων, αλλά εμποδίζουν όλα τα θετικά μέτρα αυξημένης είσπραξης διαφυγόντων φόρων και χρεών και, ταυτόχρονα, εμποδίζουν ή προσπαθούν να εμποδίσουν κάθε θετικό βήμα κοινωνικής πολιτικής και ανακούφισης ευπαθών και ευάλωτων στρωμάτων».

Ο Ν. Συρμαλένιος επιτέθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης για τη στάση που κράτησε κατά την ψήφιση της τροπολογίας για τις παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε σχέση με τους δανειστές το καταλαβαίνουμε, αλλά σε σχέση με τη δική μας Αντιπολίτευση, αγαπητοί συνάδελφοι, αποκαλυφθήκατε πλήρως. Με το «παρών» και την αποχή που επιλέξατε ορισμένοι από εσάς -η Νέα Δημοκρατία και ορισμένα άλλα Κόμματα- εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα μπροστά στον ελληνικό λαό και μπροστά στα πιο αδύναμα στρώματα.

Σε ό,τι αφορά τώρα την αλλαγή της στάσης σας για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ -της Νέας Δημοκρατίας εννοώ, που τάσσεται υπέρ- στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προφανώς εισπράξατε την κατακραυγή και αλλάξατε στάση».

Αναφορικά με την αναστολή του Φπα στα νησιά που δέχονται το προσφυγικό κύμα, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε: «Η υπόθεση της αύξησης του ΦΠΑ στο Αιγαίο δεν πρέπει να παραμείνει στη σημερινή αναστολή, αλλά θα πρέπει να διεκδικηθεί η συνολική επαναφορά στους μειωμένους συντελεστές σε όλο το Αιγαίο και στις Κυκλάδες και στις Σποράδες και στα υπόλοιπα μικρά νησιά, όπως η Γαύδος, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα κ.λπ.

Πράγματι, τι έσοδα μπορεί να αποφέρει το 24%, από την Ανάφη, τη Θηρασιά, τη Σίκινο, τη Σέριφο, την Κύθνο, τη Δονούσα και τα άλλα μικρά Κυκλαδονήσια, που στους κατοίκους τους όχι μόνο δεν πρέπει να τους αυξάνουμε το ΦΠΑ, αλλά πρέπει να τους δίνουμε και επίδομα, για να μένουν τους χειμερινούς μήνες εκεί;

Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι η πολύ καλή δουλειά, που έγινε από τους νησιώτες Βουλευτές, μαζί με τη διυπουργική ομάδα της Κυβέρνησης υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη θα έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα, τόσο μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο, όσο και με τη διατύπωση στις αρχές του χρόνου ευεργετικών διατάξεων που βρίσκονται σε αναμονή και που είναι έτοιμες για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

 

20/12/2016

 

 

 

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://youtu.be/TJFzQEq0Kt4