Καμία νέα επιβάρυνση στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας

 

 Ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το προσχέδιο του Π/Υ 2017

 

Οι προβλέψεις για τα έσοδα κατά το εννεάμηνο του 2016 έχουν διαψεύσει πλήρως όσους μιλούσαν για ελλείμματα. Άρα, κανένας κόφτης δεν πρόκειται να υπάρξει και καμία νέα επιβάρυνση σε μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2017.

 

Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ο προηγούμενος χρόνος ήταν ένας χρόνος όπου ο Προϋπολογισμός τηρήθηκε, σε αντίθεση με προϋπολογισμούς παλαιότερων κυβερνήσεων που ουσιαστικά έπεφταν έξω πολύ νωρίτερα από το τέλος του χρόνου και δεν υπήρχε καμία τήρησή τους. Προφανώς, στις δημοσιονομικές συνθήκες που βιώνουμε, αυτός είναι ένας προϋπολογισμός πάλι υφεσιακός, όπου στα στενά ασφυκτικά πλαίσια είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριζόμαστε τα ελάχιστα κονδύλια με δικαιότερο τρόπο και αυτή η ανακατανομή των δαπανών σε δικαιότερη βάση ξεκίνησε από πέρυσι με αύξηση των κονδυλίων για την υγεία και θα συνεχιστεί και φέτος με αύξηση των κονδυλίων και για την υγεία και για την παιδεία και για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, με τα 760 εκατ. και επίσης, για τις δαπάνες για το 25% των ανθρώπων που από κόκκινα δάνεια βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία να αποπληρώσουν για την πρώτη τους κατοικία.

 

Η αντιπολίτευση ιδιαίτερα η Ν.Δ., συνεχίζει να δίνει μάχες οπισθοφυλακής και νομίζει ότι με διάφορα «γιουρούσια» και ψευδολογίες θα καταφέρει να βρεθεί ξανά στην κυβέρνηση. Μιλάει για καταστροφή και ιδιαίτερα για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ η ίδια μας κληρονόμησε 25% απώλεια του εθνικού πλούτου και 27,2% ανεργία.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε χθες για 45 δισ. ευρώ απώλεια και φαίνεται ότι το κόμμα του εγκαταλείπει πλέον τα περίφημα «86 δισ. ευρώ».

Εάν καταστροφή εννοείτε την προσπάθεια να σταματήσουμε τη δική σας καταστροφική πολιτική, που ασκήσατε όλα τα προηγούμενα χρόνια και πετύχατε αυτούς τους στόχους, όπως σας είπα, απώλεια του Α.Ε.Π., ανεργία κ.λπ., τότε, ναι, μπορούμε να δεχτούμε, ότι το σταμάτημα της δικής σας καταστροφής, για εσάς αποτελεί καταστροφική πολιτική.

 

Εμείς δεν ισχυριστήκαμε από την αρχή, ότι ήρθαμε στην Κυβέρνηση για να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη δική σας πολιτική.

Εμείς ισχυριστήκαμε, ότι θα τα αλλάξουμε όλα, επιδιώκοντας να σταματήσουμε ένα καθεστώς ανομίας, διαπλοκής και υπεράσπισης των συμφερόντων των λίγων και των ολιγαρχών, που εσείς υπηρετούσατε επί πολλά χρόνια και επαγγελλόμαστε τη βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο.

Δεν ισχυριζόμαστε, ότι το έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, γιατί βρισκόμαστε σε ένα διαρκή πόλεμο εγχώριων και διεθνών συμφερόντων, στα οποία αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες επώδυνους συμβιβασμούς και αποτρέψαμε, όμως, την αριστερή παρένθεση και βαθμιαία στεκόμαστε στα πόδια μας, η χώρα στέκεται στα πόδια της, ακολουθώντας το δικό μας πρόγραμμα, το οποίο θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους.

 

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για απόσυρση καταθέσεων 40 δισ, για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Να σας θυμίσω, ότι τα 40 δισ., άρχισαν να φεύγουν από το Νοέμβριο του 2014, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, με δηλώσεις του στο εντευκτήριο της Βουλής, μιλούσε για τον επερχόμενο κίνδυνο και τη λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας στους ανθρώπους και στους καταθέτες.

 

Επίσης, θέλω να σας πω, ότι ο κ. Στουρνάρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, την προηγούμενη εβδομάδα, μίλησε ότι «εκτός από τα 46 δισ., είχαν φύγει, επίσης, άλλα 87 δισ. τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων». Και αν για τα 46 δισ. φταίει η τρισκατάρατη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τα 87 δισ., ποιοι φταίνε, κύριοι της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τα προηγούμενα χρόνια;

 

Μιλάμε για ανάπτυξη 2,7% το 2017. Πράγματι, πρόκειται για προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών και προφανώς και υπό προϋποθέσεις. Ομως, οι προβλέψεις, που ήταν χειρότερες για το 2015, δεν επαληθεύτηκαν, αλλά είχαμε και με τα σημερινά στοιχεία μικρότερη ύφεση, 0,8% από το 1,7 %, το οποίο προβλεπόταν.

Θα σας θυμίσω, ότι και οι προβλέψεις για τα έσοδα, οι οποίες ήταν πολύ χειρότερες για φέτος, για το πρώτο ενιάμηνο – το ανέφερε ο κ. Υπουργός πριν – έχουν διαψευστεί πλήρως από την πραγματικότητα, δηλαδή έχουν ξεπεράσει κατά 1,9 δισ. τα προϋπολογισθέντα και επίσης, τα πλεονάσματα είναι πολύ παραπάνω από αυτά, τα οποία που είχαν προϋπολογιστεί.

Άρα, κανένας κόφτης δεν πρόκειται να υπάρξει και καμία νέα επιβάρυνση στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, διότι αυτά τα οποία υπολογίζονται, δηλαδή η φορολογία 2,5 δισ. κ.λπ. είναι μέτρα, τα οποία έχουμε ψηφίσει και δεν πρόκειται να ψηφιστούν νέα μέτρα.

 

Βαδίζουμε, λοιπόν, σ” ένα δύσκολο δρόμο, αλλά το μόνο ελπιδοφόρο και αν οι θεσμοί τηρήσουν τη Συμφωνία, που οφείλουν να τηρήσουν, γιατί εμείς τηρούμε τη Συμφωνία κατά γράμμα και έχουμε και συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, τότε, όχι μόνο ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί και θα επιβεβαιωθεί, αλλά αντίθετα θα πάμε σε μια νέα πορεία ανάταξης και ανάκαμψης, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για τη δίκαιη ανάπτυξη, όπου θα υπάρχουν μεγαλύτερα κοινωνικά οφέλη.

Αντίθετα, οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ., όπως εξαγγέλθηκαν και στη ΔΕΘ, προβλέπουν μείωση 150 εκατ. ευρώ από διαφαινόμενες αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους. Δηλαδή, τι θα κόψετε, την ωρίμανση;

Μείωση 75 εκατ. ευρώ από σχέση προσλήψεων – αποχωρήσεων.

Επίσης, μείωση 400 εκατ. ευρώ από τις δομές που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες είναι αυτές; Οι δομές της ανθρωπιστικής κρίσης, το κόψιμο των δαπανών για τους εργολάβους στα νοσοκομεία;

Αυτά προβλέπει και είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμψηφισμό οφειλών στον ΟΓΑ, με αγροτικές επιδοτήσεις. Δηλαδή, τι θα κάνει, θα κόψει τη ρευστότητα στους μικρούς και μεσαίους αγρότες;»