Κατέρρευσε το αφήγημα καταστροφολογίας της ΝΔ για την ελληνική οικονομία

 Ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού

 

Η συζήτηση για το σχέδιο του προϋπολογισμού 2018 διεξάγεται σε ένα πλαίσιο όπου το αφήγημα της καταστροφολογίας της Ν.Δ., αλλά σχεδόν και του συνόλου των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έχει καταρρεύσει, καθώς ακόμα και οι «ομογάλακτοι» του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος στην Ε.Ε., λένε καλά λόγια για τη πορεία της οικονομίας, ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος. Πρόσθεσε ότι το επιχείρημα της Ν.Δ., ότι η κυβέρνηση λέει «ναι» σε όλα προσκρούει στο άλλο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση καθυστερεί τις αξιολογήσεις, αλλά επίσης και στην επίκληση από τη ΝΔ ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες, όπως π.χ. σε ό,τι αφορά την έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του 2016, με 630 εκατ., που πήγε στο 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο αυτό κοινωνικό μέρισμα δεν ψήφισε πέρσι η Ν.Δ. «Τι από τα δύο όμως συμβαίνει; Είμαστε ναι σε όλα ή κάνουμε μονομερείς ενέργειες; Διαλέξτε, αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίστε ποιο είναι το επιχείρημά σας, ποιο είναι το αφήγημα σας. Φέτος, θα ψηφίσετε το διαμοιρασμό του κοινωνικού πλεονάσματος; Τι θα κάνετε;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Συρμαλένιος, προσθέτοντας: «Επειδή κάνατε επίκληση του 2014, και της επιτυχημένης πορείας της κυβέρνησης Σαμαρά, το success story, θα ήθελα να θυμίσω την πρόσφατη συνέντευξη του Wolfgang Schäuble στον Αλέξη Παπαχελά στο Σκάι, όπου είπε επί λέξει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 μας ζητούσε επειγόντως να κάνουμε διάλειμμα από τα μνημονιακά μέτρα για να μπορέσει να φτάσει η κυβέρνηση στις εκλογές με κάποια απλόχερα μέτρα. Ο στόχος του πλεονάσματος 1,5% που είχε για το 2014, δεν επετεύχθη. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έπιασε μόνο των 0,2%, ενώ οι δανειστές συζητούσαν άλλα 3 δισεκατομμύρια για να πιαστεί το 3% πλεόνασμα που είχε συμφωνηθεί για το 2015.

Επίσης το διεθνές νομισματικό ταμείο ζητούσε άλλα 4 δισ για τη διετία 2015-2016, για να κλείσει η πέμπτη  αξιολόγηση, σύνολο, λοιπόν, 9,2 δισ. Για να μη μιλήσουμε και για τα επόμενα πλεονάσματα που είχαν συμφωνηθεί  4-4,5% και 4,2% κτλ. περίπου μέχρι το 2030. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι τότε χτίστηκε το σενάριο του στόχου της αριστερής παρένθεσης, βάσει του οποίου η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου έφερε τις προεδρικές εκλογές τρεις μήνες πριν- από το Μάρτιο στο Δεκέμβριο- και τα ταμεία του κράτους κατέληξαν άδεια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2015. Με βάση το σχέδιο αυτό, η νέα κυβέρνηση θα βρισκόταν σε μεγάλη δυσκολία να πληρώσει και μισθούς και συντάξεις».

«Έναντι λοιπόν αυτού του αφηγήματος του success story που βρισκόμαστε σήμερα;

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος πράγματι είναι δύσκολος, αλλά είναι ο τελευταίος μνημονιακός  προϋπολογισμός. Αυτό δεν σημαίνει ότι τον Αύγουστο του 2018, θα έχουμε φύγει από την πλήρη επιτήρηση, διότι όλοι γνωρίζουμε  ότι κάθε μέλος  της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, υπόκειται στο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας  που έχει τους συγκεκριμένους περιορισμούς του. Όμως άλλο πράγμα το μνημόνιο και ο καταναγκασμός συγκεκριμένων μέτρων και άλλο πράγμα το σύμφωνο δημοσιονομικής  σταθερότητας.

Το 2017 κλείνει με ανάπτυξη γύρω στα 1,8-2% του ΑΕΠ θα δούμε  πώς θα διαμορφωθεί μέχρι το Δεκέμβριο. Το πλεόνασμα σύμφωνα με όλους τους παράγοντες που συζητήσαμε  και συζητάμε  για την τρίτη αξιολόγηση,  κλείνει στο 2,4%   έναντι στόχου  1,75%,   ενώ η  ανεργία θα κλείσει  γύρω στο 21%, από 27%,  που ήταν  στις αρχές  του 2014.

Το πλεόνασμα αυτό εξασφαλίστηκε κυρίως,  χάριν της αύξησης  εισπραξιμότητας  του Φ.Π.Α, χάριν της είσπραξης αυξημένων φόρων από την εθελούσια αποκάλυψη που σήμερα έφερε βεβαιωμένους φόρους πάνω από 550 εκατομμύρια και παίρνει και παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, αλλά και χάριν της αύξησης εσόδων- μικρότερων από αυτά που θα θέλαμε- από τη φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και  λοιπά. Γι” αυτό ακριβώς και το κοινωνικό πλεόνασμα φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ.

Για το 2018, θα έχουμε πλέον των 720 εκατομμυρίων ευρώ για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, άλλα 320 εκατομμύρια για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, τα οποία εξασφαλίστηκαν από εξοικονόμηση δαπανών και από κωδικό σε κωδικό καταμέτρηση όλων των κωδικών του προϋπολογισμού.

Θα έχουμε επίσης  100 εκατ. για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπου γίνεται μεγάλη σπέκουλα για τους πλειστηριασμούς, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι μέχρι αξία 300.000 ευρώ δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Ενώ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και επειδή ακριβώς μας λέτε ποιες είναι οι επενδύσεις, εγώ θα σας πω το ότι το 2018 των πάγιο κεφάλαιο από 4,3% θα διαμορφωθεί  στο 12,6%, αλλά θα σας πω και ονομαστικά, ανεξάρτητα αν ξεκίνησαν επί των ημερών σας και συνεχίστηκαν και μετά, ποιες είναι αυτές που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προχωρήσει.

Μιλάω για τη Cosco με 368,5 εκατ. ευρώ, τη Fraport με 1,2 δισ. και 400 εκατ. μελλοντικές επενδύσεις, τη British American Tobacco, τον ΟΤΕ 700 εκατ., τη Vodafone  500 εκατ., τη Philip Morris International 300 εκατ., τη Deutsche Invest Equity Partners  Gimpy Beltezza Investments LTD Terminal Link SA, 1,1 δισ. για τη Θεσσαλονίκη και  Mirum Hellas στην Ελούντα Κρήτης 408 εκατ.  με 763 θέσεις  εργασίας και δεν  μιλάμε φυσικά για τα υπόλοιπα  (Ελληνικό κλπ),  τα οποία βρίσκονται  σε εξέλιξη.

Αυτή, λοιπόν, είναι η εικόνα της πραγματικής οικονομίας, αγαπητοί συνάδελφοι και ότι και να λέτε, κανένας, πλέον, δεν μπορεί να σας πιστέψει», κατέληξε ο Ν. Συρμαλένιος.

 

02/11/2017