Κοινή δήλωση των βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στην πρόσκληση φορέων της Σύρου προς τους βουλευτές των Κυκλάδων προκειμένου να συμμετέχουν στην αυριανή τους εκδήλωση/συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλαν κοινή δήλωση τους, καθώς κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις καθιστούν αδύνατη την αυριανή παρουσία τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Μανιού.

 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Προς τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς,

συνδικαλιστικούς φορείς της Σύρου

 

Αγαπητοί φίλοι, φίλες,

Με δεδομένο τον  σεβασμό στα πρόσωπά σας, άλλωστε με τους περισσότερους από εσάς είμαστε γνωστοί, ζούμε στην ίδια κοινωνία και βιώνουμε τα ίδια προβλήματα, σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή προς ενημέρωσή σας και λυπούμαστε που για λόγους κοινοβουλευτικούς και όχι προσωπικούς δεν καθίσταται δυνατό να παρευρεθούμε στη συζήτηση σας.

Ενόψει της αυριανής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης και ως συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης για το ασφαλιστικό, σας καταθέτουμε συνοπτικά τις απόψεις μας:

Είναι απ΄όλους παραδεκτό ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους και ευθύνες δεκαετιών που δεν είναι της στιγμής να επαναλάβουμε. Το βέβαιο είναι ότι η αντιμετώπιση του δεν επιδέχεται καμιά περαιτέρω καθυστέρηση, αν θέλουμε στα επόμενα χρόνια να διασφαλίσουμε τις συντάξεις των σημερινών αλλά και μελλοντικών συνταξιούχων.Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός από την αρχή ζήτησε διάλογο και συνεννόηση. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε η δέουσα ανταπόκριση από τα πολιτικά κόμματα.

Το προσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση αποτελεί μια επίπονη προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος που βασίζεται στις αρχές του κοινωνικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα υπό την εγγύηση του κράτους, στην μη οριζόντια περικοπή των συντάξεων πέραν των ένδεκα που προηγήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και στην επιδίωξη εφαρμογής ισονομίας και κοινών κανόνων σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες. Βασική αρχή αναδεικνύεται η προσπάθεια διαχείρισης μικρότερης πίτας με έμφαση στην προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Το προσχέδιο αυτό αποτελεί επίσης το συγκερασμό όρων της συμφωνίας που όλα σχεδόν τα κόμματα ψήφισαν στις 14/8/15, όρων που καταγράφουν όχι μόνο γενικές αρχές αλλά και συγκεκριμένα σημεία (ν. 4336/15), καθώς και των παραπάνω αρχών που θέλει να υπερασπιστεί η κυβέρνηση.

Από την αρχή έγινε κατανοητό ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, ιδίως απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ ετησίως, καθώς και στους αγρότες. Γι αυτό και υπήρξαν άμεσα βελτιωτικές προτάσεις για σταδιακή εφαρμογή σε βάθος τριετίας ή και πενταετίας, για ένταξη στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, για εφαρμογή του εργόσημου, για αναπροσαρμογή των εισφορών με εισοδηματικά κριτήρια κλπ. Είναι επίσης σαφές ότι η συζήτηση δεν έχει κλείσει και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το διάλογο μέχρι την ύστατη στιγμή διαμόρφωσης του νομοσχεδίου και κατάθεσης του. Είναι επίσης προφανές ότι πρέπει να συνυπολογισθεί και το φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε η τελική διαμόρφωση του να συνεκτιμά το σύνολο των επιβαρύνσεων, φυσικά πάντα με γνώμονα την προστασία των χαμηλών και μικρομεσαίων εισοδημάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε θετικές τις ενέργειες των φορέων, ιδιαίτερα στο βαθμό που αναδεικνύουν αντιπροτάσεις βελτιωτικού χαρακτήρα και αποσαφηνίζουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να υπερασπίσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Με αυτό το πνεύμα εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες, στηρίζοντας την κυβέρνησηθα εργαστούμε ως την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου, υπερασπιζόμενοι τα πιο αδύναμα και ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, αλλά και εκείνα που συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγική βάση και στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας.

      3/2/2016                                                              

Νίκος Συρμαλένιος

Αντώνης Συρίγος

Νίκος Μανιός