Μέτρα φύλαξης, προστασίας και αξιοποίησης του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου των νησιών

Α.Π. ΒΟΥΛΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ

1433 /07.09.12

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 06.09.12

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

–          Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

–          Ναυτιλίας & Αιγαίου

–          Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα: «Μέτρα φύλαξης, προστασίας και αξιοποίησης του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου των νησιών»

 

Σε όλη τη νησιωτική χώρα, διενεργούνται ενάλιες ανασκαφές, όπως στη Ζάκυνθο, στην Κύθνο, στη Δωδεκάνησο και σε άλλα νησιά του αρχιπελάγους. Στις υποθαλάσσιες αρχαιολογικές ανασκαφές, εντοπίζονται ναυάγια, πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας και γίνεται συστηματική καταγραφή του αρχαιολογικού μας πλούτου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η νομοθεσία, χαρακτηρίζει τα ναυάγια ως πολιτιστικά αγαθά, όμως, επιτρέπει με τέτοιο τρόπο τις καταδύσεις, που ουσιαστικά αφήνει τις περιοχές των ανασκαφών, στο «έλεος του θεού».

Στον τύπο, είδαν πρόσφατα, το φως της δημοσιότητας πληροφορίες  για την σύληση αρχαίων ναυαγίων στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νισύρου και Αστυπάλαιας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το συγκεκριμένο γεγονός της αρχαιοκαπηλίας  βεβαιώνεται από αυτοψία της αρμόδιας εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων. Η λεηλασία των δυο ναυαγίων φέρεται ότι έγινε μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2012. Τον Δεκέμβριο του 2011, τα πολύτιμα φορτία τους βρίσκονταν στις θέσεις τους, σύμφωνα με την καταγραφή της αρμόδιας υπηρεσίας εναλίων αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο δε επόμενος έλεγχος που έγινε επτά μήνες αργότερα από την ίδια υπηρεσία, έδειξε ότι τα αρχαία είχαν συληθεί. Για το σοβαρό αυτό ζήτημα το Υπουργείο Πολιτισμού μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση.

 

Επειδή, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα αρχαία αυτά ναυάγια είχαν εντοπισθεί και αξιολογηθεί από την αρμόδια  υπηρεσία εναλίων αρχαιοτήτων και κατά συνέπεια  η φύλαξη των αρχαιοτήτων ήταν ευθύνη των αρμοδίων αρχών.

Επειδή, οι αρχαιότητες αυτές είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και επιβεβαιώνουν την  συνέχεια της ζωής  του ελληνικού και αιγαιακού πολιτισμού,  η ευθύνη  των αρχών του ελληνικού κράτους είναι πολλαπλάσια.

Επειδή, είχαμε  απευθύνει  έκκληση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου,  σε συνάντηση που είχαμε μαζί του προσφάτως στη Βουλή, στη οποία αναφέραμε τα εξής:    «…Επίσης κ. Υπουργέ, θα σας παρακαλούσαμε να σκύψετε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην προστασία και την φύλαξη των εναλίων αρχαιοτήτων. Είμαστε ξέφραγο αμπέλι για τους αρχαιοκάπηλους των θαλασσών μας».

Επειδή, οι αρχαιότητες ανήκουν στο Ελληνικό Κράτος και κατά συνταγματική επιταγή τελούν υπό την προστασία του.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είναι ενήμεροι για το συγκεκριμένο γεγονός αρχαιοκαπηλίας και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την διερεύνηση των ευθυνών και την εξιχνίαση της κλοπής;

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αποτροπή στο μέλλον εγκλημάτων αρχαιοκαπηλίας;

3.Προτίθενται να λάβουν άμεσα μέτρα για την ουσιαστική φύλαξη και προστασία των αρχαιοτήτων και ειδικότερα των εναλίων;

4. Προτίθενται να προβούν άμεσα σε ενέργειες για την πλήρη και επικαιροποιημένη χαρτογράφηση των περιοχών των ναυαγίων / εναλίων ανασκαφών και να εξαιρέσουν την καταδυτική δραστηριότητα σε αυτές;

5. Προτίθενται να πάρουν μέτρα για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου και των ευρημάτων των εναλίων ανασκαφών, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, για την έκθεση και προβολή τους στα νησιά που ανακαλύφθηκαν;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

 

     
Δημήτριος Γάκης                    Σταύρος Κοντονής              Νικόλαος Συρμαλένιος

 

Μιχάλης Κριτσωτάκης        Πέτρος Τατσόπουλος              Ιωάννης Ζερδελής

 

Θοδωρής Δρίτσας                     Κατερίνα Ιγγλέζη                     Αγνή Καλογερή

 

Στέφανος Σαμοΐλης