Μονόδρομος η προσφυγή στις κάλπες.

Ο Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει στην «Α» και στη Γεωργία Σαδανά για την προεδρική εκλογή, τις πρόωρες εκλογές αλλά και για τον στόχο της αυτοδυναμίας σε περίπτωση που αυτές γίνουν.
Σας αιφνιδίασε το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή;
Η κινδυνολογία και ο εκφοβισμός που προσπαθεί να σπείρει ο κ. Σαμαράς δεν πέρασαν σήμερα. Οι βουλευτές δεν υπέκυψαν στις πιέσεις και τα 160 «ναι» είναι ένα αποτέλεσμα πολύ πιο κάτω και από το ψυχολογικό όριο για να δημιουργηθεί δυναμική για τις επόμενες ψηφοφορίες. Ό,τι και να κάνουν το επόμενο διάστημα δεν θα καταφέρουν να τρομοκρατήσουν ούτε τους βουλευτές ούτε τον ελληνικό λαό, και θα οδηγηθούμε σε εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Ενδείκνυται η δεδομένη χρονική στιγμή λόγω της εκκρεμότητας με τη νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας;
Το αίτημα δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του ελληνικού λαού. Είναι ξεκάθαρο πια ότι η νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους σημαίνει και νέα μνημόνια. Αυτό ο ελληνικός λαός το έχει αντιληφθεί και γι’ αυτό απαιτεί εκλογές. Αντιλαμβάνεται ότι οι θυσίες του «δεν πιάνουν τόπο» και ότι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική. Η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος.
Η πολιτική αστάθεια των τελευταίων ημερών αποτυπώνεται λεπτομερώς στον ξένο Τύπο. Θεωρείτε ότι βάλλεται η διεθνής αξιοπιστία της χώρας;
Η αξιοπιστία της χώρας αλλά και της ελληνικής οικονομίας βάλλεται καθημερινά από την προσπάθεια υπονόμευσής της από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων περί πιστωτικού γεγονότος κ.λ.π. Βάλλεται καθημερινά από τη σημερινή συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου οι οποίοι επιχειρούν με διάφορες δηλώσεις να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα σπέρνοντας τον πανικό και τον φόβο, τον μοναδικό σύμμαχό τους στην προσπάθεια παραμονής στην εξουσία. Επειδή, όμως, ακριβώς είναι ένα ξαναζεσταμένο και πολυφορεμένο επιχείρημα, γι’ αυτό και δεν πείθει, αφού πλέον ο ελληνικός λαός έχει βιώσει μια πραγματικότητα που δεν εξωραΐζεται με τίποτα. Είναι όπως λέει ο λαός «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις κ’ η κακή του μοίρα…»
Πώς σχολιάζετε την επιλογή του Σταύρου Δήμα ως υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας; Ποια χαρακτηριστικά κατά τη γνώμη σας πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος;
Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Δήμας, ο οποίος, παρότι άνθρωπος ευρύτερου κύρους, ας μην ξεχνάμε ότι είναι και αντιπρόεδρος της Ν.Δ., άρα στενά κομματικός υποψήφιος. Το πρόβλημα είναι ν’ αλλάξει η καταστροφική πολιτική των τεσσεράμισι τελευταίων χρόνων που φτωχοποιεί τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού και ξεπουλάει τη χώρα σε μεγάλα συμφέροντα. Σίγουρα ένας Πρόεδρος πρέπει να αφουγκράζεται τον λαό του και όχι να υπογράφει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Βλέπετε νέα μέτρα πίσω από τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος; και γιατί;
Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση και η οποιαδήποτε συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών θα την καταστήσει δυσμενέστερη. Οι δίμηνες παρατάσεις ή οι όποιες παρατάσεις για να συνεχιστούν τα μνημόνια δεν έχουν καμμιά αξία. Εκείνο που χρειάζεται και που θα γίνει εφόσον ο λαός μάς αναθέσει το τιμόνι της χώρας είναι η διαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξουν λύσεις που θα το καθιστούν βιώσιμο, και ταυτόχρονα η χώρα να πάρει σοβαρές ανάσες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Συμφωνείτε με δηλώσεις στελεχών του κόμματός σας για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο;
Τόσο ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διατυπώσει την άποψη, με την οποία συμφωνώ απολύτως, ότι στη Βουλή θα συστήσουμε εξεταστική επιτροπή για το πώς φθάσαμε στα μνημόνια . Άλλωστε, και ο κ. Σαμαράς είχε προτείνει προεκλογικά το 2012 τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την οποία βεβαίως ξέχασε μόλις έγινε κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα έχουμε πει ότι μια σειρά συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων θα επανελεγχθούν.
Πιστεύετε στην αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές; Θα επιδιώξετε ευρύτερες συνεργασίες; και με ποια κριτήρια μετεκλογικά;
Είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δύναμη που απαιτείται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί ακριβώς καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει –και το έχουμε τονίσει σε κάθε ευκαιρία– ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κυβερνήσει μόνος του. Είμαι σίγουρος ότι μετεκλογικά θα αξιοποιηθούν όλες εκείνες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να υπηρετήσουν τους στόχους μιας προοδευτικής δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας, έτσι ώστε η κυβερνητική αλλαγή να μετουσιωθεί σε μια νέα πορεία με μεγάλες τομές σε όλα τα επίπεδα.
Θα επιλέγατε ως κυβερνητικούς σας εταίρους το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι; και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου έχει πάρει άριστα τα δύο τελευταία χρόνια στην άσκηση της μνημονιακής πολιτικής, έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε συνιστώσα της Ν.Δ., οπότε εκ των πραγμάτων έχει χαράξει τον δικό του δρόμο. Όσο για το Ποτάμι υπάρχει μια πανσπερμία θέσεων και απόψεων σ’ ένα περιτύλιγμα συναίνεσης, μακριά από τα προβλήματα της κοινωνίας.
Εκτός από βουλευτής είστε και νησιώτης. Η οικονομική κρίση έπληξε τα ελληνικά νησιά; και αν ναι, με ποιον τρόπο;
Η οικονομική κρίση έπληξε τα ελληνικά νησιά, κυρίως από την άποψη της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών που ακύρωσαν κάθε έννοια αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης. Οι πολίτες βιώνουν από πρώτο χέρι την έλλειψη γιατρών και εκπαιδευτικών, το κλείσιμο των ΔΟΥ αλλά και άλλων νευραλγικών υπηρεσιών, όπως και τη συγκοινωνιακή απομόνωση κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση με τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων, δηλαδή αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και ενδεχόμενη αύξηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο την όποια αναπτυξιακή προοπτική. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ας μην ξεχνάμε ότι, παρά την καλή φετινή του πορεία, ο ελληνικός τουρισμός και όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν καθώς και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να επιβιώσουν, γιατί έχουν να αντιπαλέψουν με τον αυξημένο ΦΠΑ, με τη συνέχιση της φοροεπιδρομής (ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.) καθώς και με τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων.