Ο Νίκος Συρμαλένιος στο naxosnow.gr: «Το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης, όσο στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται αυτή η κυβέρνηση»

Τη διαπίστωση ότι οι Κυκλάδες πήγαν αρκετά χρόνια πίσω λόγω των μνημονιακών πολιτικών και των οριζόντιων μέτρων που πάρθηκαν, εξέφρασε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο naxosnow.gr και στην Ελένη Τσελεμπή.
Ιεραρχώντας τα ζητήματα που απασχολούν τις Κυκλάδες, ακτοπλοΐα και υγεία είναι τα πιο «καυτά» σύμφωνα με τον βουλευτή, ο οποίος σημείωσε ότι η παρουσία του στη Βουλή του έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξει τα μεγάλα και μικρά προβλήματα των νησιών, προσπαθώντας για την εξεύρεση λύσης, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι πάντα δυνατό, αφού δεν υπάρχει συνέχεια στις ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων.
Ο κ. Συρμαλένιος τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται άμεσα αλλαγή του πολιτικού σκηνικού προκειμένου να απεμπλακεί η χώρα από τις μνημονιακές πολιτικές και να απαλλαγεί από την συγκυβέρνηση που διεκπεραιώνει προειλημμένες αποφάσεις σε συνεργασία με την τρόικα. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση του ότι, σε περίπτωση εκλογών, ο λαός θα δώσει την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματίσει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και να διαπραγματευτεί τη διαχείριση του χρέους, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
ΕΡ: Κύριε Συρμαλένιε, η παρουσία σας στα κοινά μετρά πολλά χρόνια. Νομαρχιακό Συμβούλιο, περιφερειακό συμβούλιο και τώρα στα έδρανα της Βουλής. Πώς θα κρίνατε την κατάσταση στις Κυκλάδες, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική σας πορεία στα πολιτικά δρώμενα του νομού;
ΑΠ: Ειλικρινά θα ήθελα μετά από τόσα χρόνια να βλέπαμε μια ουσιαστική πρόοδο στα νησιά μας, αλλά δυστυχώς οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων μας πήγαν πολύ πίσω. Κυρίως ανέκοψαν κάθε πολιτική αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης, που είχε – έστω και με δειλά βήματα – προχωρήσει, χάρις στους αγώνες της αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
Οι Κυκλάδες αντιμετωπίστηκαν με οριζόντια μέτρα, όπως ολόκληρη η χώρα και αν λάβουμε υπόψη τη νησιωτική μας ιδιαιτερότητα, τότε καταλαβαίνουμε γιατί υποστήκαμε τόσο μεγάλη ζημιά. Αναφέρομαι κυρίως στην κατάργηση υπηρεσιών που αναγκάζουν τους πολίτες να ταξιδεύουν είτε σε πιο μεγάλα νησιά, είτε ακόμα και στην Αθήνα για να λύσουν το πρόβλημα τους (ΔΟΥ, ΙΚΑ κλπ), είτε στην συρρίκνωση των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και στην αδυναμία τους λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων να χαράξουν αναπτυξιακές πολιτικές, είτε στη ραγδαία υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, είτε και στην περικοπή ακτοπλοϊκών δρομολογίων που το χειμώνα αποκόπτουν ιδιαίτερα τα μικρά νησιά κλπ.
ΕΡ: Τον Μάιο του 2013, οι Κυκλαδίτες, σας επέλεξαν να τους εκπροσωπήσετε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ζώντας, λοιπόν, τη Βουλή εκ των έσω περίπου 2 ½ χρόνια τώρα, κατά πόσο η εμπειρία σας ανταποκρίνεται στις όποιες προσδοκίες είχατε πριν;
Α.Π.: Ομολογώ ότι για μένα η συμμετοχή στο κοινοβούλιο ήγαν μια καινούργια εμπειρία, που φυσικά δεν την είχα προδιαγράψει. Όμως και η απογοήτευση, αλλά και η οργή πολλές φορές για τη λειτουργία της βουλής είναι μεγάλη, εξαιτίας των άθλιων μεθοδεύσεων που εφαρμόζουν ανελλιπώς τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν ευτελίσει κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία. Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα κατεπείγοντα νομοσχέδια, τις ατελείωτες τροπολογίες της νύχτας, ευτελίζονται όλες οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για μια σοβαρή επεξεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των βουλευτών, έτσι ώστε να παράγεται το καλλίτερο για τη χώρα αποτέλεσμα. Δυστυχώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διεκπεραίωση προειλημμένων αποφάσεων των κυβερνητικών κέντρων σε συνεργασία με την τρόικα.
Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να πω ότι μου δόθηκε η ευκαιρία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, να αναδείξω τα μεγάλα και μικρά προβλήματα των νησιών μας και να μεταφέρω τη φωνή τους στη βουλή. Αυτά τα δυόμιση χρόνια, κάναμε εκατοντάδες παρεμβάσεις με διάφορες μορφές (Ερωτήσεις, Αναφορές, Επίκαιρες Ερωτήσεις, Επίκαιρες Επερωτήσεις κλπ). Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στην ιστοσελίδα μου www.syrmalenios.gr οι αναγνώστες σας μπορούν να βρουν το σύνολο των παρεμβάσεων μας για τις Κυκλάδες αλλά και γενικότερα.
ΕΡ: Αν έπρεπε να ιεραρχούσατε τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας, τα οποία ομολογουμένως είναι πολλά και φλέγοντα, σε ποια κατάταξη θα καταλήγατε;
Α.Π.: Δύσκολο να ιεραρχήσεις τα θέματα και τις ανάγκες των νησιών μας, γιατί είναι αλληλένδετα, αλλά αν ήμουνα υποχρεωμένος να το κάνω, θα έλεγα ότι τα πρώτα ζητήματα που καίνε τους Κυκλαδίτες είναι η ακτοπλοΐα και η υγεία.
Από εκεί κι έπειτα έρχονται όλα τα άλλα που συνθέτουν την αναγκαιότητα για βιώσιμη ανάπτυξη και ανάμεσα τους ο ποιοτικός τουρισμός, η ανάγκη στήριξης και διεύρυνσης του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία), ο επιτόπιος χωροταξικός σχεδιασμός, η πολιτιστική κληρονομιά, η παιδεία το περιβάλλον. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας (εργασιακά, ασφαλιστικά κλπ.) και της εποχιακής ανεργίας που έχουν πλήξει κυρίως τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους.
ΕΡ: Συγκαταλέγεστε ανάμεσα στους πιο δραστήριους βουλευτές. Κατά πόσο, όμως, οι αναφορές και οι ερωτήσεις που καταθέτετε, έχουν απτό αποτέλεσμα; Έχουν δοθεί λύσεις σε ζητήματα που έχετε θίξει;
ΑΠ: Προφανώς οι λύσεις στα θέματα που έχουμε αναδείξει, απαιτούν και άλλες κυβερνητικές πολιτικές και κυρίως την απεμπλοκή μας από τις μνημονιακές πολιτικές.
Οριακά υπάρχουν κάποια αποτελέσματα αλλά χωρίς συνέχεια, όπως π.χ. η αναγνώριση της οικογενειακής παραγωγής αγροτικών προϊόντων και κυρίως τυροκομικών προϊόντων, στα πλαίσια διατάξεων για την οικοτεχνία, που ψηφίστηκαν επί υπουργίας του κ. Τσαυτάρη, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια, αφού έπρεπε να θεσμοθετηθεί με κοινή υπουργική απόφαση.
Επίσης σε κάποια άλλα θέματα όπως η Σμύριδα της Νάξου, μαζί με τις κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων, αποτρέψαμε το σταμάτημα της παραγωγής της σε ν/σ που είχε κατατεθεί στις αρχές του 2013.
ΕΡ: Στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα τώρα. Πώς θα χαρακτηρίζατε την κίνηση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, προκειμένου – όπως υποστήριξε – να σταματήσει την «εκλογολογία»;
ΑΠ: Όπως θα διαπιστώσατε, η συζήτηση του τριημέρου, ήταν μια άχρηστη διαδικασία για τη χώρα, που στο μόνο που αποσκοπούσε ήταν η συσπείρωση των Κ.Ο. των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης που βρίσκονται σε διαδικασία αποδόμησης. Όταν βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων βγαίνουν ανοιχτά και προτείνουν τη δημιουργία νέας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, εννοείται χωρίς πρωθυπουργό τον Σαμαρά, καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχει τελειώσει.
Είναι προφανές ότι η βουλή αυτή δεν αντιστοιχεί πλέον ούτε στο ελάχιστο με τη λαϊκή βούληση και γι’ αυτό πρέπει το γρηγορότερο να πάμε σε εκλογές , έτσι ώστε η νέα κυβέρνηση με νωπή τη λαϊκή εντολή να διαπραγματευτεί τη διαχείριση του χρέους, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
ΕΡ: Στην παρούσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θα ενδείκνυτο για τη χώρα, μιας και – σύμφωνα με τον πρωθυπουργό – η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο στο τέλος του 2014;
ΑΠ: Το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης, όσο στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται αυτή η κυβέρνηση. Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι μνημόνιο δεν σημαίνει μόνο η συνεχής επιτήρηση από την τρόικα, ή η συνέχιση των δόσεων, μνημόνιο είναι οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι που ψήφισε η βουλή όλα αυτά τα χρόνια και που έχουν επιβάλλει στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, απίστευτα μέτρα λιτότητας που οδήγησαν στη φτωχοποίηση, στην κατάλυση συλλογικών δικαιωμάτων, στην έκπτωση της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, στο ξεπούλημα της χώρας.
Όποιος νομίζει αφελώς ότι τώρα μπαίνουμε στην ανάπτυξη και ότι θα αποκατασταθούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα, πλανάται πλάνην οικτρά. Μόνο μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να διαπραγματευτεί ισότιμα και σε ευρωπαϊκή βάση τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και να δρομολογήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας γιατί ανάγκες των πολλών και όχι των ισχυρών εγχώριων και ξένων συμφερόντων
ΕΡ: Αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, θα κατάφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα προχωρούσε σε συμμαχίες π.χ. με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες»;
ΑΠ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το αισθητήριο και το κριτήριο του ελληνικού λαού, καταλαβαίνει ότι για να γίνει η μεγάλη ανατροπή που θέλουμε, μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να το πετύχει. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο λαός θα μας δώσει τη δύναμη της αυτοδυναμίας, όχι για να κυβερνήσουμε αυτοδύναμα και με αλαζονεία, αλλά ακριβώς για να προχωρήσουμε αμέσως μετά στη μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία, που έχει ανάγκη η χώρα, για να προχωρήσει στο δρόμο της ανασυγκρότησης και ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που θα κάνουν τα πάντα για να μας υπονομεύσουν. Έχω εμπιστοσύνη στο λαό μας, που πιστεύω ότι θα είναι πλέον στο προσκήνιο, για να υπερασπίσει το μέλλον του.
ΕΡ: Τι θα πρόσφερε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα και στις Κυκλάδες, ειδικότερα;
ΑΠ: Έχουμε μπροστά μας ένα τιτάνιο έργο τόσο για ολόκληρη τη χώρα, όσο και για τα νησιά μας. Δεν θα ήθελα εδώ να επαναλάβω αυτά που ξεκάθαρα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, που αναφέρθηκε στα πρώτα μέτρα μιας κυβέρνησης σωτηρίας, ούτε να παραθέσω αυτά που είπαν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόσφατη συζήτηση στη βουλή, ξεδιπλώνοντας πολλές πτυχές του προγράμματος μας.
Θα σας έλεγα μόνο και πολύ συνοπτικά ότι για μας οι πολιτικές της νησιωτικότητας αποτελούν όρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας. Θα εφαρμόσουμε δηλαδή το αυτονόητο της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, που έχει μείνει μέχρι τώρα στον αέρα, παρά τη θεσμοθέτηση της από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ελληνικό σύνταγμα.
Από εκεί και έπειτα έχουμε μιλήσει σε διάφορες περιπτώσεις για τις επιμέρους πολιτικές που θα εφαρμόσουμε στην Ακτοπλοΐα, στην Υγεία, στον Τουρισμό, στο Χωροταξικό Σχεδιασμό, στην Αγροτική Ανάπτυξη, στο Περιβάλλον, στον Πολιτισμό, στην Ενέργεια. Στη διάθεση σας σε μια άλλη συνέντευξη να μιλήσουμε λεπτομερώς γι’ αυτά τα θέματα που δεν μπορούν σήμερα να καλυφθούν.
Εκείνο που έχει σημασία είναι, να γίνουν τα νησιά μας από τόποι εποχιακής διαβίωσης, σε τόπους παραγωγικής βιώσιμης ανάπτυξης που θα συγκρατήσουν τους νέους, θα εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες μας. Με δύο λόγια θα καταστήσει το νησιώτη, πολίτη ίσης κατηγορίας με τους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας.