«Τα μικρά νησιά θα πρέπει να λαμβάνουν αυτοτελώς οικονομικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε μεγαλύτερους δήμους»

 

 Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην

Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση Σ/Ν του υπουργείου Εσωτερικών

 

 

Μια μεγάλη μεταρρύθμιση-τομή στον χώρο της περιφερειακής ανάπτυξης και της αυτοδιοίκησης σχεδιάζει να καταθέσει το φθινόπωρο η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εσωτερικών, μέσα από μία πλούσια κοινωνική διαβούλευση, τόσο με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και με τις τοπικές κοινωνίες, για τα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν στον δρόμο προς την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη με αυτοδιοίκηση. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας – Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».

Σχολιάζοντας το εν λόγω νομοσχέδιο, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε: «Νομίζω ότι το παρόν νομοσχέδιο πραγματικά είναι ένα νομοσχέδιο-«γέφυρα», το οποίο διορθώνει κακοδαιμονίες πολλών χρόνων που ήταν παράλληλα και πάγια αιτήματα των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και λύνει προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Συμβουλίων πρώτου και δεύτερου βαθμού, προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και προβλήματα που αφορούν τους πολίτες συναλλασσόμενους ή κρίνοντες και ωφελούμενους από το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν αφήνει περαιτέρω σε εκκρεμότητα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι απορίας άξιον που η Αντιπολίτευση κάνει μία κριτική στο νομοσχέδιο καταψηφίζοντάς το ως ρουσφετολογικό, πελατειακό, κλπ. Λυπάμαι, αλλά όσο περνά ο καιρός, η Νέα Δημοκρατία, αλλά και συνολικά η Αντιπολίτευση, στερούνται σοβαρών επιχειρημάτων, αλλά και αφηγήματος μέχρι τη λήξη αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας. Τα γεγονότα συνεχώς τους διαψεύδουν και κάθε μέρα που περνά ο ελληνικός λαός θα κατανοεί ότι όσο προχωρά αυτή η πορεία της διακυβέρνησης, αυτός ο οδικός χάρτης που αταλάντευτα έχουμε χαράξει μέσα από τεράστιες δυσκολίες, τέτοια εποχή του χρόνου θα μιλάμε για έξοδο από την επιτροπεία –την πολύ αυστηρή επιτροπεία, διότι επιτροπεία με χαλαρότερο τρόπο ούτως ή άλλως θα υπάρχει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- διότι πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα και η Ευρώπη συνολικά. Δεν θέλουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση του Συμφώνου της δημοσιονομικής σταθερότητας και της λιτότητας, αλλά της κοινωνικής συνοχής, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της συμμετοχής των λαών στη λήψη των αποφάσεων».

Αναφερόμενος επιγραμματικά σε μερικά άρθρα, τα οποία αφορούν κυρίως νησιωτικούς δήμους, ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε: «Τα άρθρα 17 και 19 είναι δύο άρθρα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω δημοτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να επιχορηγούνται. Μπορούν, επίσης, να συμμετέχουν όμοροι δήμοι σε τέτοιες δημοτικές επιχειρήσεις λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που έχει ανάγκη η περιφέρεια, διότι είναι σαφές ότι πλάι στην ιδιωτική πρωτοβουλία μας ενδιαφέρει να λειτουργεί και η κοινωνική λειτουργία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών». Ανέφερε ως παράδειγμα το Δήμο Ερμούπολης Σύρου, όπου υπάρχει ένα Μέσο που λέγεται «Αιγαίο», το οποίο τα τελευταία χρόνια, λόγω ακριβώς και των οικονομικών κυρίως προβλημάτων που έχουν προκύψει, φυτοζωεί και δεν μπορεί να λειτουργήσει και πρόσθεσε ότι αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναζωογονηθούν αυτού του είδους οι επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο άρθρο 32, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στελέχωσης σε περιοχές μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων, τονίζοντας ότι το εν λόγω άρθρο επεκτείνει αυτό το οποίο είχε ψηφιστεί πέρυσι και αφορά τη δυνατότητα σίτισης και στέγασης των γιατρών από τους ΟΤΑ. Το επεκτείνει και στους εκπαιδευτικούς και στο υπόλοιπο προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών. Το επεκτείνει, επίσης και στα Σώματα Ασφαλείας, τους Πυροσβέστες, τους Λιμενικούς, τους Αστυνομικούς, κλπ. Τόνισε: «Είναι σημαντικό διότι στην περιοχή μας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κατοικίας, καθώς έχουμε σε ορισμένα νησιά μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Ενώ δίνει τη δυνατότητα σε νησιωτικούς δήμους άνω των δεκαοκτώ χιλιάδων κατοίκων, εκεί που υπάρχουν αυτοτελή νησιά συγκροτημένα σε τοπικές κοινότητες και τους παρέχει τα κίνητρα που παρέχει σ’ αυτούς κάτω των δεκαοκτώ χιλιάδων, γιατί τα αυτοτελή νησιά να μην μπορούν να επιχορηγούνται και με όλες τις οικονομικές ενισχύσεις, έκτακτες και τακτικές, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε μεγαλύτερους δήμους; Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο μπορούμε να το δούμε και στο επόμενο νομοσχέδιο για να λυθεί. Επίσης, θέλω να πω ότι αυτό το βλέπουμε και με το άρθρο 68, όπου απόδοση χρηματικής διάθεσης από τον φόρο ζήθου μπορεί να πηγαίνει σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Άρα, μπορούμε να δούμε και εκεί τα αυτοτελή νησιά που αποτελούν τοπικές κοινότητες».

 

Το νησί της Μήλου υποφέρει τις συνέπειες μια ανερμάτιστης πολιτικής

της δημοτικής αρχής

Ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά ζητήματα επικαιρότητας που αφορούν το νησί της Μήλου, ως παράδειγμα μη χρηστής διοίκησης της Τ.Α. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αυτές τις μέρες έχει γίνει γνωστό στο πανελλήνιο ότι στη Μήλο, που είναι και τόπος καταγωγής μου, οι περιβαλλοντικές υποδομές, εξαιτίας μιας πρόχειρης, ανερμάτιστης πολιτικής που έχει ασκήσει τα τελευταία χρόνια η δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος, έχουν καταρρεύσει εν μέσω τουριστικής περιόδου. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμμία προετοιμασία και σε ό,τι αφορά την υδροδότηση και σε ό,τι αφορά τη διάθεση των λυμάτων και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτός το νησί λοιπόν, χρειάζεται στήριξη. Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί είτε διαμέσου του Υπουργείο Εσωτερικών είτε διαμέσου του Υπουργείου Νησιωτικής πολιτικής. Όμως, πραγματικά εδώ θα ήθελα να καταγγείλω τον Δήμαρχο και συνολικά τη δημοτική Αρχή, διότι απαξιώνουν τους κυβερνώντες Βουλευτές. Ως παράδειγμα φέρνω την τελευταία εκδήλωση που έγινε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν από ενάμιση μήνα στη Μήλο, όπου και ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, που παρίσταται αυτή τη στιγμή, δεν αναγγέλθηκε στην εκδήλωση, δεν κλήθηκε σε γεύματα, παρά μόνο την τελευταία στιγμή, όπως και ο υποφαινόμενος ως κυβερνητικός Βουλευτής. Η αλλαζονική συμπεριφορά και στάση του Δημάρχου απαξιώνει τους κυβερνητικούς Βουλευτές και στην ουσία απαξιώνει το Κοινοβούλιο. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας. Σε αυτόν το Δήμαρχο έχει καταλογιστεί πρόστιμο ύψους 42.000 ευρώ από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τους περιφερειακούς, και έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα από τους Κεντρικούς Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με το ερώτημα του ποινικού αδικήματος.

 

Σε ότι αφορά τη Μύκονο, πριν από δέκα ημέρες έφυγαν από το νησί οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Κατέγραψαν διακόσια αυθαίρετα μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αυτή, λοιπόν, η Πολεοδομία δεν λειτουργεί. Κάνω έκκληση -το έχω πει και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το λέω και στον Υπουργό Εσωτερικών- διότι χρειάζονται άμεσα δύο έντιμα στελέχη -διότι υπάρχει εκεί το μεγάλο πρόβλημα ότι και ο πολεοδόμος είναι υπόδικος αυτή τη στιγμή- τα οποία θα στελεχώσουν την Πολεοδομία της Μυκόνου, που αποτελεί ένα επίσης εξαιρετικό νησί, όπως και η Μήλος».

 

 

 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://youtu.be/KsnVBp9ci7s

 

 

26/07/2017