Χαιρετισμός σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Θήρας για το έτος Γαστρονομίας

Στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Θήρας για το έτος Γαστρονομίας , ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Θέλω να συγχαρώ το Δήμο Θήρας και προσωπικά το Δήμαρχο για την πολύ ωραία πρωτοβουλία για τη Σαντορίνη, να κηρύξει το έτος 2013, Έτος Γαστρονομίας. Επειδή εμείς απεχθανόμαστε τη λιτότητα και το αντίδοτο της είναι η ανάπτυξη, είναι προφανές ότι το έτος γαστρονομίας, μας παραπέμπει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα συνολικά, που μπορεί να δώσει στη Σαντορίνη, αλλά και σε όλα τα νησιά, σημαντική ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαι από τη Μήλο και τα νησιά μας βρίσκονται ακριβώς πάνω στο ίδιο ηφαιστειακό τόξο, εξαιτίας του οποίου, μπορούμε και παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα και μάλιστα ξερικά χωρίς πότισμα (μποστάνια, ντοματάκι κλπ), λόγω της υγρασίας που κρατάει το υπέδαφος.

Πρέπει λοιπόν η αγροτική οικονομία, να αποτελέσει το βασικό πυλώνα ανάπτυξης που μαζί με τον τουρισμό, πρέπει και μπορούν να δώσουν την προοπτική της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το μπετόν από μόνο του δεν σημαίνει ανάπτυξη. Αντίθετα θα πρέπει να κάνουμε το παν δυνατόν, για να μην μετατραπούν άλλο τα αγροτεμάχια σε οικόπεδα και να διατηρηθεί πάση θυσία η καλλιεργήσιμη γη. Πριν λίγα χρόνια, αρκετοί από μας, δώσαμε μια μεγάλη μάχη για να εξαιρεθεί ο Θηραϊκός αμπελώνας από τα κίνητρα εκρίζωσης, που έδινε Οδηγία της Ε.Ε. Τότε τα καταφέραμε και νομίζω ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για τη διατήρηση της αγροτική οικονομίας στη Σαντορίνη.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ για μια ακόμα φορά τους οργανωτές και να ευχηθώ καλή επιτυχία για τη συνέχιση και ευόδωση των στόχων.

16/1/2013