Χαιρετισμός του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Νίκου Συρμαλένιου για την έναρξη των εργασιών του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου για την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας

Αγαπητοί

Πρόεδρε και Αντιπρόεδρε του Συνεδρίου,

Μέλη της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής,

Αγαπητοί Σύνεδροι, Φίλες και Φίλοι,

 

Όπως καταγράφεται στον χαιρετισμό του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητή κου Ιωάννη Κυριόπουλου, αλλά και στην ίδια τη θεματολογία που επελέγη για το εφετινό σας Συνέδριο με τίτλο“Η πρόκληση της πρόληψης και διαχείρισης των χρόνιων νοσηματων την εποχή της κρίσης”, η βαθύτατη οικονομική κρίση την οποία βιώνει η χώρα και η κοινωνία, και ιδαίτερα μία τεράστια μερίδα πολιτών -αυτή των ανέργων αλλά και όσων αντιμετωπίζουν το φάσμα της πιθανής ανεργίας, της ανασφάλειας και των πολλαπλών αδιεξόδων που η παρούσα κατάσταση προκαλεί- θα λέγαμε ότι … βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία.

 

Και την βλάπτει τόσο στο επίπεδο της ατομικής υγείας (σωματικής και ψυχικής),   όσο και και στο επίπεδο των δομών και υποδομών παροχής δημόσιας δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι οποίες, λόγω της αυξανόμενης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, μειώνονται και αποδυναμώνονται, καθιστώντας ολοένα και δυσκολότερη -αν όχι και αδύνατη σε αρκετές περιπτώσεις- τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών.

 

Στις Κυκλάδες, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας είναι γνωστά και χρονίζοντα. Ως πολιτικός φορέας, επί χρόνια τα αναδεικνύουμε, χωρίς όμως -παρά τις διαρκείς δεσμεύσεις και τα πολυάριθμα εγκαίνια Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων τα οποία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού- να έχει δοθεί από τις εναλλσσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ουσιαστική ώθηση και εστίαση στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα νησιά.

 

Η κατάσταση αυτή, όπως είναι αναμενόμενο, δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο με τις διαρκείς μειώσεις στον προϋπολογισμό για την υγεία, προκειμένου να επιτευχθεί η λεγόμενη δημοσιονομική σταθερότητα, ο “εξορθολογισμός” και το “νοικοκύρεμα” στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών.

Πρόσφατο παράδειγμα, η αναστολή λειτουργίας, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, των ΕΠΑΨΥ -των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας- στις Κυκλάδες,  των οποίων το έργο είναι γνωστό και ιδιαίτερα σημαντικό. Για ποια πρόληψη μπορούμε να μιλάμε; Όταν στο Νομό Κυκλάδων μόνο 16 γιατροί είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας στερούνται πληθώρας ειδικοτήτων. Σε ποιον γιατρό θα απευθυνθεί ο πολίτης χωρίς να πληρώσει;

 

Σε ό,τι δε αφορά τη “διαχείριση των χρονίων νοσημάτων”, οι νησιώτες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ουσιαστικά “εχθρική” πραγματικότητα.  Δεν είναι μόνον ότι η πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς και σε εξειδικευμένες μονάδες για τις  αναγκαίες εξετάσεις και θεραπείες τους, είναι εξαιρετικά δύσκολη αλλά και ιδιαίτερα δαπανηρή, αλλά επιπλέον καλούνται να “χρηματοδοτούν” την περίθαλψη τους, με συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα, τα οποία συχνά αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιοι, είτε διότι έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα είτε γιατί υπάρχει έλλειψη είτε γιατί καθυστερεί πολύ η προμήθεια τους μέσω του ασφαλιστικού τους φορέα. Στην περίπτωση δε που αδυνατούν οικονομικά -φαινόμενο το οποίο διαρκώς πολλαπλασιάζεται λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, της έλλειψη ασφάλισης, της δραματικής μείωσης μισθών και  συντάξεων- η υγεία αλλά και η ίδια η ζωή των χρονίων πασχόντων τίθεται σε κίνδυνο.

 

Η ισότιμη δωρεάν πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν θα έπρεπε να είναι αίτημα, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών, το οποίο οι πολίτες των νησιών -περισσότερο από όλους- στερούνται.

 

Χθες κατατέθηκε επερώτηση στη βουλή, την οποία υπογράφουν 59 βουλευτές -εμού συμπεριλαμβανομένου- με θέμα την “κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής στην πρωτοβάθμια περίθαλψη”, στην οποία, μεταξύ άλλων  τίθενται και ερωτήματα που αφορούν άμεσα το θέμα του Συνεδρίου σας:

-Στη βάση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, με ποια μέτρα προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το χρόνιο θέμα της υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των υπηρεσιών υγείας στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στα πιο μικρά από αυτά;

-Προτίθεται η κυβέρνηση να ενισχύσει την προληπτική φροντίδα υγείας;

 

Κλείνοντας, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και ελπίζω να αποτελέσουν κίνητρο δράσης και να οδηγήσουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και την προαγωγή της πρόληψης.

 

Από τη μεριά μου, από τη μεριά μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που οδηγούν στην αποδόμηση και την εξαθλίωση της κοινωνίας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας μας σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

 

Καλή συνέχεια,

 

Νίκος Συρμαλένιος

Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ