Nα αποτρέψουμε την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στο Αγαίο, την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και να διαμορφώσουμε άμεσα το πλαίσιο των πολιτικών νησιωτικότητας(Συνέντευξη του Νίκου Συρμαλένιου στην Αυγή)

1.Ποιό είναι το πολιτικό κλίμα και τα μηνύματα που παίρνετε στην περιοχή σας και ποιές οι προτεραιότητες που βάζετε ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ;Τα μηνύματα που εισπράττω από όλα τα νησιά που έχω επισκεφθεί αυτές τις μέρες (Κέα, Πάρο, Σαντορίνη, Μήλο), όπως και από τη συγκέντρωση των Κυκλαδιτών στην Αθήνα, είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα, αρκεί να μην επαναπαυτούμε, γιατί οι αντίπαλοι μας διαθέτουν παλαιοκομματική εμπειρία και μεθοδολογίες και υποστηρίζονται από ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα. Είναι μηνύματα ανατροπής και νίκης, μηνύματα ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.
2. Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Τα πρώτα μέτρα μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει πριν απ´ όλα να αρχίζουν με την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Από εκεί κι έπειτα πρέπει να δρομολογηθούν διαδικασίες απόδοσης και καταλογισμού ευθυνών (εξεταστικές επιτροπές κλπ), έτσι ώστε να τιμωρηθούν οι πρωταίτιοι και να αποκατασταθεί στο λαό το αίσθημα της δικαιοσύνης.
Σε ότι αφορά στον δικό μου τομέα ως υπεύθυνου Ναυτιλίας στην απερχόμενη Κ.Ο., πρέπει άμεσα να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και πρώτα απ´όλα του Πειραιά, να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα των ναυτεργατών (συλλογικές συμβάσεις, οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων κλπ), να δρομολογήσουμε την απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών, καθώς και τη σύσταση του δημόσιου – κοινωνικού φορέα ακτοπλοϊας. Επίσης σε ότι αφορά τη νησιωτική Ελλάδα, να αποτρέψουμε την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στο Αγαίο, όπως και την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό. Τέλος, να διαμορφώσουμε άμεσα το πλαίσιο των πολιτικών νησιωτικότητας, που οφείλει να διαπερνά όλους τους αρμούς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
3. Θα μπορούσατε να μας κάνετε αποτίμηση του έργου σας ως βουλευτές;
Την αποτίμηση του έργου μας ως βουλευτές νομίζω ότι θα την κάνει ο λαός με την ψήφο του και πιστεύω ότι θα μας επιβραβεύσει, διότι πραγματικά έχει παραχθεί ένα πλούσιο έργο, κυρίως υπεράσπισης των αδύνατων στρωμάτων της κοινωνίας.
Σε ότι με αφορά, πραγματικά αισθάνομαι πολύ περήφανος που μου έλαχε η τιμή να εκπροσωπήσω στη Βουλή την Αριστερά στις Κυκλάδες, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, Εκφράζοντας τη συλλογική δουλειά των οργανώσεων μας, αλλά και τα αιτήματα των κοινωνικών φορέων των νησιών μας, υλοποιήσαμε ένα πολύ σημαντικό έργο και αναδείξαμε στο Κοινοβούλιο όλα σχεδόν τα μεγάλα και μικρά προβλήματα των νησιωτών, αποτρέποντας περαιτέρω μέτρα και αρνητικές συνέπειες και συμβάλλοντας κατά το δυνατό σε επιμέρους λύσεις. Αυτά τα διόμιση χρόνια, προχωρήσαμε σε πάνω από 420 ερωτήσεις, αναφορές, επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις, σε θέματα ακτοπλοϊας, υγείας, παιδείας, ενέργειας, περιβάλλοντος, εργασιακών δικαιωμάτων, ανάπτυξης, αγροτικής οικονομίας, πολιτισμού, αθλητισμού κ.α., που αφορούσαν είτε συνολικά τις Κυκλάδες, είτε κάθε νησί ξεχωριστά. Φυσικά δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλα αυτά έγιναν μέσα σ´ ένα πλαίσιο απαξίωσης του κοινοβουλίου, που με την τακτική της συγκυβέρνησης, καταπάτησε κάθε έννοια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.