Δήλωση των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απόφαση του ΣτΕ που παγώνει τη συγχώνευση των ειρηνοδικείων

Οι βουλευτές Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Μαίρη Διακάκη, με αφορμή τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία παγώνουν οι διαδικασίες συγχώνευσης των ειρηνοδικείων δήλωσαν:

«Κατά τη συνάντησή μας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ειρηνοδικείο Πύργου, όπου έγινε αναφορά και για εκείνο της Χερσονήσου όπως και για τα υπόλοιπα, είχαμε επισημάνει στον κ. Υπουργό ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κλείσιμο 150 (153 από τα 301) ειρηνοδικείων της χώρας χωρίς μελέτη, χωρίς στοιχεία. Είχαμε τονίσει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν στις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις των μισών ειρηνοδικείων της χώρας αφού πρόκειται για τοπικά δικαστήρια και επομένως πρέπει να βρίσκονται κοντά στον πολίτη.

Ουσιαστικές απαντήσεις δεν μας δόθηκαν τότε.

Τώρα έρχεται το ΣτΕ να πει ότι το Υπουργείο δεν βρίσκεται εν δικαίω αφού: «η συνολική αναδιάρθρωση του χάρτη των Ειρηνοδικείων προϋποθέτει εκτίμηση από τη Διοίκηση και της θεσπισθείσης σημαντικής διευρύνσεως των αρμοδιοτήτων τους, ενώ εξάλλου δεν έχουν αποσταλεί πλήρη ποσοτικά στοιχεία σχετικά με την απόδοση των ως άνω Ειρηνοδικείων και τα συνοδεύοντα το σχέδιο στοιχεία χρήζουν συμπληρώσεως».

Το ΣτΕ επιστρέφει το Π.Δ. για τη συγχώνευση των 301 Ειρηνοδικείων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παγώνοντας παράλληλα τη διαδικασία, ζητώντας να τους σταλούν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να διαπιστωθεί αν εκπληρώνεται ο συνταγματικός στόχος του «εξορθολογισμού του χάρτη των δικαστηρίων».

Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τις θέσεις μας όπως αυτές είχαν εκφραστεί και στη συνάντηση με τον κ. Υπουργό αλλά και στη Βουλή.

Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται η σπουδή με την οποία η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά σπεύδει να εφαρμόσει τις επιταγές της τρόικας. Οι συγχωνεύσεις των ειρηνοδικείων δεν γίνονται για τις ανάγκες απονομής δικαιοσύνης (όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός) αλλά για τις ανάγκες του μνημονίου, το οποίο τελικά ως αντικοινωνική πολιτική στρέφεται ενάντια και στη Δικαιοσύνη.»

 

28.09.12

Το Γραφείο Τύπου