Επίσκεψη Νίκου Συρμαλένιου στη Σαντορίνη

Το διήμερο 28-29/4, επισκέφθηκε τη Σαντορίνη ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Το απόγευμα της Παρασκευής 28/9, συμμετείχε στο γραφείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, μαζί με τους συνυποψήφιους του Ειρήνη Βλαστάρη, Βασίλη Γλέζο, Γιώργο Μαραγκό και Μαρία Χανιώτη, στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στις Κυκλάδες. Παρακολουθείστε το video https://santorinipress.gr/to-psifodeltio-tou-syriza-stis-kyklades-i-parousiasi-tou-stin-santorini-vinteo/

Το Σάββατο το πρωί, συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο που οργάνωσε ο Δήμος της Θήρας, με θέμα «Τουρισμός Πολυτελείας / Luxuri Tourism». https://youtu.be/kdY3lV4TAc8. Στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «……Οι σύγχρονες τάσεις των επισκεπτών στην παγκόσμια τουριστική ζήτηση δεν δείχνουν ότι αναζητούν πολυτέλεια, αλλά αυθεντικότητα! Αυτή είναι η σύγχρονη πολυτέλεια και απευθύνεται σε κοινωνικές ομάδες με υψηλό εισοδηματικό και πολιτιστικό –κοινωνικό επίπεδο που μπορούν να δαπανήσουν μεγάλα ποσά, αλλά παράλληλα είναι σε θέση να εκτιμήσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, την ανθρώπινη κλίμακα των Κυκλάδων, και εφόσον αυτή τη στιγμή μας φιλοξενεί η μοναδική Σαντορίνη, το εντυπωσιακό γεωλογικό ανάγλυφο που έχει αναγάγει το νησί σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς……Η περίπτωση του τουρισμού πολυτελείας, μιας ειδικής μορφής τουρισμού υψηλών απαιτήσεων που θέτει τον προορισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στο επίκεντρο της ζήτησης, δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται με ένα ολικό σχέδιο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Σχέδιο που θα υπακούει σε ένα δυναμικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που θα καθορίζει συγκεκριμένες και οριοθετημένες χρήσεις γης με γνώμονα τη φέρουσα ικανότητα…..Η βιωσιμότητα και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη οφείλουν να διακρίνονται από αρχές, όπως: η ορθή διαχείριση της ροής των επισκεπτών στους προορισμούς, η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, οι καθαροί υδροφόροι ορίζοντες, η διαχείριση των φυσικών και άλλων πόρων του προορισμού με κανόνες και μέτρο, η ελεύθερη πρόσβαση σε ανέγγιχτο θαλάσσιο μέτωπο με ζωντανή χλωρίδα και πανίδα, οι πράσινες ζώνες, το οδικό δίκτυο ήπιας κυκλοφορίας, η χαμηλή δόμηση, η χρήση «έξυπνων» εφαρμογών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Επίσης πρέπει να συνδυάζεται με την υγειονομική ασφάλεια, που σημαίνει παροχή και πρόσβαση σε υπηρεσίας υγείας με αναβαθμισμένο δημόσιο νοσοκομείο και άλλες υγειονομικές υπηρεσίες……Εάν στο μείγμα αυτό προσθέσουμε την τοπική γαστρονομία, τις παραδοσιακές γεύσεις, τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης και την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, τότε προσφέρεται ένα ακαταμάχητο προϊόν, το οποίο μπορούμε να ονομάσουμε «ελληνικό luxury» ή «ελληνικός τουρισμός πολυτελείας»….. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ για την Σαντορίνη, όπως και για την υπόλοιπη Ελλάδα, στοχεύει στην προώθηση ενός μοντέλου ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο ως επισκέπτη, ως κάτοικο, ως επιχειρηματία και ως εργαζόμενο και τις ανάγκες τους. Βασικός άξονας στόχευσης σε αυτό το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης είναι η προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, η διάσωση του πολιτιστικού κεφαλαίου των Κυκλάδων καθώς και η στήριξη των ανθρώπων του τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της κοινότητας και των εργαζομένων….»

Τέλος μαζί με άλλους συνυποψήφιους του, καθώς και με μέλη κι φίλους του κόμματος  επισκέφθηκαν διάφορες περιοχές του νησιού και συνομίλησαν με κατοίκους για τα τοπικά προβλήματα αλλά και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.