Επιστολή Συρμαλένιου στους Δήμους για τον Αθλητισμό

Με αφορμή την απάντηση που λάβαμε στη με αρ. πρωτ.5771/11-01-2013 ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τη δραματική κατάσταση του αθλητισμού στη χώρα μας,    διαπιστώνουμε την διαρκή απαξίωση του, την ραγδαία επιδείνωση των υποδομών αλλά και την υποχώρηση της πολιτείας από τον υποστηρικτικό της ρόλο. Δυστυχώς, είναι επίσης γνωστό ότι ο αθλητισμός στις Κυκλάδες αποτελεί μια παραγνωρισμένη πτυχή της δημόσιας και κοινωνικής ζωής, με χρονίζοντα προβλήματα, όπως του κολυμβητηρίου της Σύρου, αλλά και την έλλειψη λειτουργικών δομών σε πολλά νησιά.

Ειδικά στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία τρία χρόνια με τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές, (α). οι συρρικνωμένες δαπάνες για τον αθλητισμό με τη δραματική μείωση στον προϋπολογισμό του 2013( κατά 33 εκατομμύρια ευρώ από του 2012 και κατά 60 περίπου από του 2011), (β). η εξίσου δραστική περικοπή στην χρηματοδότηση της Τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και (γ). η σχεδόν ολοκληρωτική απαλοιφή του από την τρέχουσα πολιτική ατζέντα έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις τόσο στους ΟΤΑ που έχουν επιφορτιστεί με τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, στους ερασιτεχνικούς συλλόγους, όσο και στους κατοίκους των νησιών μας.  Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία ειδική πρόβλεψη για την σχολική φυσική αγωγή, για την προμήθεια αθλητικού υλικού, για την μεταφορά μαθητών σε αθλητικούς αγώνες, για την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε σχολεία και δήμους.

Θεωρώντας ότι ο αθλητισμός δεν είναι ούτε μια πολυτέλεια για τους λίγους, ούτε αποκλειστικά ένα τηλεοπτικό προϊόν για κατανάλωση, πιστεύουμε ότι χρήζει άμεσης στήριξης και προώθησης ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.  Με σκοπό να υπάρξει μια αποτελεσματική κοινοβουλευτική παρέμβαση και μια συντονισμένη στήριξη των φορέων και των σωματείων που ασχολούνται με τον αθλητισμό στις Κυκλάδες, χρειάζεται να γίνει όσο το δυνατόν πιο πλήρης καταγραφή των αναγκών σε αθλητικό εξοπλισμό και υποδομές, των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί –χρόνιων και εκτάκτων, των αιτημάτων για χρηματοδότηση κτλ.

Πιο συγκεκριμένα, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την κατάσταση των αθλητικών χώρων στην περιοχή αρμοδιότητας σας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τυχόν αιτήματα για ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και εκκρεμότητες που υφίστανται, αλλά και ό,τι άλλο εσείς κρίνετε σημαντικό. Χρήσιμα θα ήταν, επίσης, και στοιχεία που τυχόν έχετε συλλέξει για τον αριθμό των κατοίκων που κάνουν χρήση αυτών και των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων της περιοχής σας. Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν υπάρχουν προγράμματα μαζικής άθλησης (αριθμό, συμμετέχοντες κτλ) και τους λόγους σε περίπτωση μη υλοποίησης τους.

Πιστεύοντας ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της κατάστασης του αθλητισμού στις Κυκλάδες με στοχευμένες δράσεις και συντονισμό, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρω για τη συνεργασίας σας.

Ο βουλευτής Κυκλάδων

Νίκος Συρμαλένιος

Συνημμένα: Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού