Νίκος Συρμαλένιος: «Είναι επιτακτική η ανάγκη να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής και εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων»

Σε σχετική ερώτηση (αρ.πρωτ.1729/17-09-2012) που κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την «Άμεση ανάγκη νέας επαρκούς χρηματοδότησης σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων», οι απαντήσεις φαίνεται να μη λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική κατάσταση των δημοσίων σχολείων της χώρας.

Οι απαντήσεις είτε αναλώνονται σε περιγραφή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την χρηματοδότηση των δήμων, των σχολικών επιτροπών, επικαλούμενες «τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», είτε εξηγούν την αδυναμία τους να στηρίξουν τα σχολεία για τη θέρμανση, ένα από τα αιτήματα στην συγκεκριμένη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, με κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Επί της ουσίας, για τα τρία Υπουργεία, τα σχολεία δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα…Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και τη βιώνουν καθημερινά όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς. Τα υπερχρεωμένα σχολεία προχωρούν σε περιστολή δαπανών που σχετίζονται με την ασφάλεια, την υγιεινή και την καθαριότητα. Πολλά αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα συντήρησης, προμηθειών γραφικής ύλης και θέρμανσης. Οι γονείς καλούνται να επωμιστούν ένα μεγάλο μέρος των δαπανών.  Με αυτόν τον τρόπο προλειαίνεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση και τα σχολεία πολλαπλών ταχυτήτων.  Ήδη διάφοροι «χορηγοί» κάνουν την εμφάνισή τους για να αναλάβουν τη «στήριξη» των σχολείων.

Ακόμα και μέσα στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, δεν πρέπει να αφήσουμε την πολιτεία να υποχωρεί από την πρώτη και ουσιαστική ευθύνη της: την παιδεία. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο, που θα λειτουργεί εύρυθμα και με αξιοπρέπεια και το οποίο  οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα μας.

24.10.2012