Νίκος Συρμαλένιος: «Η Νέα Δημοκρατία δίνει πολλά στους λίγους-90 εκατ. ευρώ στο 3,5% των φορολογουμένων»

 

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα το φορολογικό νομοσχέδιο

 

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει ως πρώτο νομοσχέδιο αυτό το μίνι φορολογικό, προφανώς, γιατί υπάρχουν και προθεσμίες, αλλά προφανέστατα επειδή θέλει να δώσει ένα θετικό σήμα κυρίως στον κορμό του εκλογικού της σώματος, αυτούς που τους ψήφισαν. Και λέω και στον κορμό του εκλογικού της σώματος, διότι ακριβώς σε αυτούς απευθύνεται, κυρίως στις μεγάλες περιουσίες, στις πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες αξία περιουσίες που απευθύνεται το μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κόστους.

Βεβαίως, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά τα οποία δεν έχουν απαντηθεί και σας τα έχει θέσει και ο κ. Τσακαλώτος, καθώς και άλλοι ομιλητές από την πλευρά μας.

Το πρώτο είναι το εξής: Το δημοσιονομικό κόστος δεν εξηγείτε πού το βρίσκετε. Θα εξηγήσετε, βεβαίως -γιατί θα υποχρεωθείτε προς τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, είτε θέλετε είτε δεν θέλετε- πού βρίσκεται το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος από την στιγμή που μας κατηγορούσατε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και για παροχολογία το διάστημα λίγο πριν από τις εκλογές.

Όμως, μήπως το δημοσιονομικό κόστος το βρίσκετε από το πάγωμα των προσλήψεων στην υγεία; Συγκεκριμένα, με ενημέρωσαν ότι παγώνουν οι λεγόμενες υπηρεσιακές μεταβολές (προσλήψεις-μεταθέσεις κ.λπ) με δύο εγκυκλίους του Υπουργού Υγείας. Είναι ένα πρώτο μέτρο που άκουσα και θέλω και απαντήσεις, αν είναι δυνατόν. Και αυτό έχει αντίκρισμα και σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε περιφερειακά νοσοκομεία, όπως συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, όπου έχει εξελιχθεί ένας διαγωνισμός από τον Οκτώβριο του 2018, έχει περάσει από την έγκριση του ΑΣΕΠ και σήμερα δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να προσληφθούν, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους, αφού έχει δοθεί αυτή η εντολή με δύο εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας.

Μήπως, λοιπόν, είναι ένας τρόπος να αρχίσουμε να βρίσκουμε τον δημοσιονομικό χώρο;

 

Δεύτερο ερώτημα: Γιατί βάζετε, παρότι έχει γίνει η συζήτηση, ενιαία κλίμακα έκπτωσης από την περιουσία αξίας 80.000 ευρώ μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ; Είναι δυνατόν να απευθύνεστε με τον ίδιο τρόπο και να δίνετε την ίδια έκπτωση σε αυτή την τεράστια γκάμα από 80.000 ευρώ ως 1 εκατομμύριο ευρώ;

Γιατί δίνετε, επίσης, σε περιουσία αξίας πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ 22 εκατομμύρια ευρώ; Το λέμε και το ξαναλέμε, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, 22 εκατομμύρια ευρώ ουσιαστικά δίνονται σε ανθρώπους πάρα πολύ πλούσιους, στους ανθρώπους που έχουν περιουσία πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

 

Και το τελευταίο: Εάν κύριε Σταϊκούρα κάνετε τους υπολογισμούς –και τους έχετε κάνει στο Υπουργείο Οικονομικών – το 49% του πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους που βάλατε επιπλέον από εμάς (εμείς είχαμε ψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ με 260 εκατομμύρια ευρώ, βάζετε άλλα 200-205 εκατομμύρια ευρώ τώρα), τα 90 εκατομμύρια ευρώ απευθύνονται στο 3,5% των φορολογούμενων που έχουν περιουσία. Αυτή είναι η πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης; Αυτή είναι η πολιτική για τους πολλούς;

 

Αντίθετα, λοιπόν, δίνετε πολλά στους λίγους. Αυτό σας είπε ο Πρόεδρός μας, Αλέξης Τσίπρας, στις προγραμματικές δηλώσεις και αυτό επιβεβαιώνεται από το πρώτο νομοσχέδιο.

Αντίθετα, η δική μας τροπολογία, την οποία δεν κάνατε δεκτή, βάζει μια κλιμακωτή ελάφρυνση που φθάνει μέχρι τις περιουσίες έως 500.000 ευρώ. Είχαμε ψηφίσει ελαφρύνσεις μέχρι τις 200.000 ευρώ. Το πάμε στις 500.000 ευρώ, αφού βρήκατε τον δημοσιονομικό χώρο.

Δεύτερο ζήτημα είναι το θέμα με τις εκατόν είκοσι (120) δόσεις. Προφανώς, είναι θετικά τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη μεταβολή της δόσης από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ και τη μείωση των επιβαρύνσεων του επιτοκίου από 5% σε 3%.

Η διαφοροποίηση από τα 2 εκατομμύρια ευρώ τζίρο που είχαμε θεσπίσει εμείς στο 1 εκατομμύριο ευρώ βασική οφειλή, έχει μεγάλη διαφορά και ευνοεί κυρίως τις πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις, χωρίς να διασφαλίζονται τα κριτήρια βιωσιμότητας κάθε επιχείρησης.

Τέλος, θέλω να πω ότι είχαμε καταθέσει μία τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους των μικρών νησιών με πληθυσμό κάτω από χίλιους κατοίκους, για τους μόνιμους κατοίκους και για τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε αυτά τα νησιά, στα μικρά νησιά. Την απορρίψατε. Εγώ σας ξανακαλώ τώρα, παρόντος και του Πρωθυπουργού, να αποδεχθείτε αυτή την τροπολογία. Αυτή η τροπολογία και χαμηλό κόστος έχει και δίνει σε αυτούς τους ανθρώπους που «φυλάνε Θερμοπύλες» και στα ακριτικά μικρά νησιά μας, αλλά και στα άλλα νησιά, μία ανάσα για να μπορούν πραγματικά να ζουν σε αυτούς τους τόπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να μας πληρώνουν, αλλά να τους πληρώνουμε.

 

 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στο παρακάτω link:

 

https://youtu.be/dLYQTQrWqGw

 

 

 

 

 

30/07/2019

 

Ακολουθεί η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ των μικρών νησιών

 

 

 

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019».

Θέμα: «Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ακινήτων που ανήκουν σε μόνιμους κατοίκους νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων»

 

                                           Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Με την παρούσα πρόταση νομοθετικής ρύθμισης επιδιώκεται η αποκατάσταση μιας αδικίας εις βάρος των πολύ μικρών νησιών της χώρας μας. Ως γνωστόν, η οικονομική δραστηριότητα των νησιών αυτών είναι ελάχιστη έως και μηδαμινή και κατά συνέπεια τα εισοδήματα των μονίμων κατοίκων είναι ελάχιστα και μόλις επαρκούν για τη διαβίωσή τους.

Τα περισσότερα από τα μικρά νησιά είναι απομονωμένα από την ηπειρωτική χώρα, χωρίς τακτική συγκοινωνία, ενώ οι κάθε είδους δομές για την εξυπηρέτηση των πολιτών είναι από στοιχειώδεις έως και ανύπαρκτες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η εξασφάλιση της παρουσίας κατοίκων στα νησιά αυτά αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για να παραμένουν οι άνθρωποι αυτοί στα μικρά νησιά και να μην οδηγούνται αυτά σε ερήμωση.

Τέλος, η υποχρέωση απαλλαγής από μέτρα που επιβαρύνουν τη ζωή των κατοίκων αυτών πηγάζει και από την αρχή προστασίας της νησιωτικότητας, όπως αυτή προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελληνικής Πολιτείας (άρθρο 101) και έχει εξειδικευτεί ως προς το νομοθετικό έργο με τον Ν. 4150 του 2013, που προβλέπει ότι κάθε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει να αξιολογείται ως προς τις επιπτώσεις του στις νησιωτικές περιοχές, ώστε να προβλέπονται οι ανάλογες αντισταθμιστικές ενέργειες ή δράσεις για τα νησιά.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, προτείνεται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για τους μόνιμους κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, όσον αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται στην επικράτεια των νησιών αυτών, με την προϋπόθεση ότι το φορολογητέο εισόδημα των κατοίκων αυτών δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.

 

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ –  ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο ….

Στο νόμο 4223/2013 στο άρθρο 3 προστίθεται νέα παράγραφος 3 και αναριθμούνται οι επόμενες ως εξής:

«3. Ακίνητα ή δικαιώματα σε ακίνητα που βρίσκονται σε νησιά κάτω των χιλίων (1.000) κατοίκων και ανήκουν σε μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Από την παρούσα διάταξη εξαιρούνται ακίνητα ή δικαιώματα σε ακίνητα ιδιοκτησίας φορολογουμένων με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ».

 

 

Αθήνα, 29 Ιουλίου 2019

 

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Παπανάτσιου Κατερίνα

 

 

Αλεξιάδης Τρύφων

 

 

Γκιόλας Ιωάννης

 

 

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

 

 

Μαμουλάκης Χάρης

Μπουρνούς Ιωάννης

 

 

Μωραΐτης Αθανάσιος

 

 

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

 

Παπαδόπουλος Σάκης

 

 

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

 

 

Σαντορινιός  Νεκτάριος

 

 

Συρμαλένιος Νίκος

 

 

Τζάκρη Θεοδώρα

 

 

Τσακαλώτος Ευκλείδης

 

 

Φλαμπουράρης Αλέκος

 

 

Χαρίτσης Αλέξης

 

 

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης