Νίκος Συρμαλένιος: «Πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό έχουν μόλις 30.000 ελληνικές επιχειρήσεις και από αυτές το 90% είναι μεγάλες επιχειρήσεις»

 

Ομιλία του βουλευτή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση και κατάθεση απόψεων και θέσεων επί του ζητήματος  της  παροχής  ρευστότητας  στην πραγματική οικονομία εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων

Πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό έχουν μόλις 30.000 ελληνικές επιχειρήσεις και από αυτές το 90% αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση και κατάθεση απόψεων και θέσεων επί του ζητήματος  της  παροχής  ρευστότητας  στην πραγματική οικονομία εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Όπως τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια τα υποκαταστήματα έχουν μειωθεί κατά 40% και κατά 30% οι εργαζόμενοι. Μόνο το 2020 έκλεισαν 158 υποκαταστήματα από τις 4 συστημικές τράπεζες. Ειδικά στις Κυκλάδες έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά καταστήματα τραπεζών, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης των πολιτών προς τις τράπεζες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ανάφης, που υπήρχε υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο εξυπηρετούσε και μία συστημική Τράπεζα. Κλείνοντας η  τράπεζα, έκλεισε και το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Νομίζω ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται και με εκπροσώπους των τραπεζών. Βεβαίως, προστίθεται άλλη μια συζήτηση αποκαλυπτική σε σχέση με τη χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το συστημικό τραπεζικό σύστημα.

Νομίζω ότι τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και αυτά που αναφέρθηκαν εισηγητικά και αυτά που ανέφεραν οι εκπρόσωποι των φορέων διαδικτυακά. Πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό έχουν μόλις 30.000 επιχειρήσεις και σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι από αυτές τις 30.000 επιχειρήσεις, τουλάχιστον το 90% αφορά μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ζήτημα είναι όμως να μην μένουμε μόνο στις διαπιστώσεις. Πολύ καλά είπε και ο Καββαθάς, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι, ότι εν πάση περιπτώσει αυτές είναι διαπιστώσεις. Θα υπάρξουν λύσεις; Διότι διαφορετικά αν δεν υπάρξουν λύσεις, μια άλλη αντιμετώπιση που θα λαμβάνει υπόψη το πρόβλημα, θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις από εδώ και στο εξής.

Και, βεβαίως, είναι φανερό, ότι σε αυτό χρεώνεται η Κυβέρνηση με μία πολιτική επιλογή. Πολιτική επιλογή και μέσω των συγχωνεύσεων, αν θέλετε, που επιδιώκει το τελευταίο διάστημα, αλλά και μέσω της ανύπαρκτης χρηματοδοτικής στήριξης να κλείσουν δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο ζήτημα που θέλω να πω, διότι ειπώθηκε και εισηγητικά από τον κ. Ράπανο, ότι μπορεί να έκλεισαν υποκαταστήματα πολλά, αλλά παρέμεινε η εξυπηρέτηση έστω μέσω των ΑΤΜ.

Και επειδή προέρχομαι από το νησιωτικό χώρο, από τις Κυκλάδες συγκεκριμένα, θέλω να σας πω ότι έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά καταστήματα.

Σε μία από τις προηγούμενες συζητήσεις που κάναμε, που αφορούσε και νομοσχέδια για το τραπεζικό σύστημα, ειπώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια 40% έχουν μειωθεί τα υποκαταστήματα και 30% οι εργαζόμενοι.

Και στα νησιά, ιδιαίτερα σε μικρά νησιά, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης των πολιτών προς τις τράπεζες.

Ξέρετε πολύ καλά ότι μόνο το 2020 έκλεισαν 158 υποκαταστήματα από τις 4 συστημικές τράπεζες. Να πω χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ανάφης. Η Ανάφη είναι ένα νησί με 200 – 300 μόνιμους κατοίκους, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα, δεν σημαίνει ότι τους καταδικάζουμε στον αφανισμό.

Στην Ανάφη υπάρχει ή υπήρχε, γιατί ήταν να κλείσει και δεν ξέρω αν έχει προλάβει να κλείσει, το υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο εξυπηρετούσε και μία συστημική Τράπεζα. Λοιπόν, κλείνουν τράπεζες, κλείνουν υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ, καταλαβαίνετε ότι για τους κατοίκους των μικρών νησιών, η πραγματικότητα είναι πάρα πολύ ζοφερή.

Θέλω να πω σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με μία έρευνα που έχει κάνει η ΟΤΟΕ, με στοιχεία για το 2019, δηλαδή, δεν παίρνει υπόψη ούτε τη συνέχεια που ήταν αρνητική για το 2020 και το 2021, η Ελλάδα -δημοσιεύθηκε το 2020 αυτή η έρευνα- έχει από υποκαταστήματα ανά 100.000 κατοίκους 19,2, ενώ η Ιταλία έχει αντίστοιχα 38,8, η Γαλλία 34,3, η Πορτογαλία 38,2 και η Ισπανία 49,7. Επίσης, στην Ελλάδα, ένας τραπεζικός υπάλληλος αντιστοιχεί σε 292 κατοίκους, ενώ στην ευρωζώνη, ένας τραπεζικός υπάλληλος αντιστοιχεί σε 185 κατοίκους. Αυτή είναι, λοιπόν, η πραγματικότητα του Τραπεζικού Συστήματος και από εκεί και πέρα, τα συμπεράσματα δικά μας, όλων.

Ένα τρίτο και τελευταίο ζήτημα που θέλω να θέσω, επειδή συμμετέχω και στην Ομάδα Φιλίας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Κούβας, είναι το εξής. Υπάρχουν δύο συγκεκριμένες καταγγελίες για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με εμβάσματα που προσπάθησαν μέσω της Εθνικής Τράπεζας να φθάσουν στην Κούβα και δεν έφτασαν ποτέ. Και το ερώτημα είναι, το εξής. Υπάρχει εμπάργκο, την ώρα που η χώρα ψηφίζει στον Ο.Η.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα, υπέρ της κατάργησης του εμπάργκο; Υπάρχει εμπάργκο από το Τραπεζικό Σύστημα σε βάρος της Κούβας;

Αν υπάρχει μία απάντηση για αυτό το ερώτημα, ας ειπωθεί».

 Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 https://youtu.be/2vPGQc68U_M