Νησιωτικότητα στην πράξη και έμφαση στην κοινωνία: Συνέντευξη του Νίκου Συρμαλένιου στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη»

Σε προτεραιότητα διατηρεί σταθερά την ατζέντα της νησιωτικής ιδιαιτερότητας ο εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος διεκδικεί ξανά την ψήφο των νησιωτών στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Υγεία, μετακινήσεις, ακρίβεια, ανάπτυξη των νησιών και πολιτικές με έμφαση στην κοινωνία και τον άνθρωπο παραμένουν στην πρώτη γραμμή για τον ίδιο, σε συνέχεια του κοινοβουλευτικού έργου που έχει αναπτύξει έως σήμερα, για το οποίο εκτιμά πως οι νησιώτες θα στηρίξουν τον ίδιο, αλλά επίσης, θα δείξουν εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Νίκος Συρμαλένιος παραχώρησε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, στο πλαίσιο της οποίας μιλά για όλα τα θέματα που απασχολούν έντονα τους νησιώτες και την ανάπτυξη των Κυκλάδων, καθώς επίσης για θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά και για το “άνοιγμα” του κόμματός του στην προσπάθεια “αγκαλιάσματος” πολιτών με δημοκρατική συνείδηση, όπως τονίζει.

Επιπλέον, μιλά για το τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά, για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, για τον ΦΠΑ, αλλά και για το βασικό προεκλογικό σύνθημα του κόμματός του “Δικαιοσύνη Παντού”.

  • Είστε ξανά υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Κυκλάδες. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας κάνουν να διεκδικείτε εκ νέου την επανεκλογή σας και να ζητάτε τη στήριξη των νησιωτών;

“Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε αυτές τις εκλογές είναι η πρωτιά και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης για να ανοίξει ο δρόμος σε βαθιές τομές στην οικονομία και στην κοινωνία. Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το κόμμα με τιμά με την πρόταση να είμαι και πάλι στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων, εκτιμώντας προφανώς το έργο μου και τη συσσωρευμένη εμπειρία μου στα ζητήματα των νησιών μας και στη διαμόρφωση των πολιτικών μας για τη νησιωτική ιδιαιτερότητα. Εκτιμώ ότι η συνεισφορά μου μαζί με τους άλλους συντρόφους και συντρόφισσες μου, στο ριζικά ανανεωμένο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων, θα είναι καθοριστική”.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έκαναν ένα ευρύ κάλεσμα κι ένα πολιτικό άνοιγμα προς το κέντρο. Είστε άνθρωπος της Αριστεράς. Κατά πόσο σας εκφράζει αυτή η πολιτική απόφαση του κόμματος και του επικεφαλής σας; Η σύνθεση θεωρείτε πως θα εμπνεύσει περισσότερο κόσμο να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή και μπορεί να αποτρέψει ένα μέρος της μέχρι πρότινος σταθερής εκλογικής βάσης σας;

“Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο συνέδριο μας ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα προς το κέντρο δεν σημαίνει μετατόπιση των ιδεολογικών και πολιτικών μας θέσεων και αναφορών, αλλά το “αγκάλιασμα” στους χιλιάδες δημοκρατικούς ανθρώπους, που ανεξάρτητα από την πολιτική τους αφετηρία, ασφυκτιούν από το καθεστώς Μητσοτάκη και αναζητούν δημοκρατική διέξοδο και έντιμη διαχείριση. Άλλωστε αυτό το είδαμε και από την εμπειρία μας από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου με την αριστερή και την προοδευτική μας φυσιογνωμία συσπειρώσαμε 36 και 35% σε συνθήκες νίκης και σχεδόν 32% σε συνθήκες ήττας.”.

  • Κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του κόμματός σας είναι η φράση “δικαιοσύνη παντού”. Θεωρείτε ότι η χώρα σήμερα “πρωταγωνιστεί” αρνητικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Αν ναι, για ποιους λόγους; Πώς το κόμμα σας θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη και σε ποιους τομείς θα δώσει έμφαση;

“Ιδιαίτερα σε επίπεδο Δημοκρατίας, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί αρνητικά στην Ευρώπη. Θα έλεγα ότι είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι, αφού γίναμε διεθνώς ρεζίλι τόσο στο θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, όσο και στο επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου.

Ζούμε σε καθεστώς δημοκρατικής εκτροπής, αφού οι παρακολουθήσεις των πολιτικών αντιπάλων, των δημοσιογράφων, των αρχηγών του στρατεύματος επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα της ΑΔΑΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Απορρήτου των Επικοινωνιών) και το καθεστώς ελέγχου των συστημικών ΜΜΕ δεν έχει προηγούμενο, μιας και όπως γνωρίζετε μας έχουν κατατάξει στην 108η θέση σε παγκόσμια κλίμακα. Οι εξεταστικές επιτροπές είτε για το τηλεοπτικό τοπίο, είτε για το σκάνδαλο Novartis, είτε για τις υποκλοπές, κατάντησαν παρωδία, αφού δεν έγινε δεκτός ούτε ένας μάρτυρας από αυτούς που πρότεινε η αντιπολίτευση. Ακόμα και τώρα και με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η δήθεν άγνοια των θεμάτων του σιδηροδρόμου από τον πρωθυπουργό, η διάχυση των ευθυνών σε όλους, μετά βεβαίως την αποτυχημένη προσπάθεια να τα ρίξουν όλα στο τραγικό ανθρώπινο λάθος, η μεθόδευση της σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και με συμμετοχή μόνο του νέου υπουργού κ. Γεραπετρίτη, δείχνουν τη μεθόδευση για ταχεία συγκάλυψη των ευθυνών. Άρα η Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου είναι επιτακτική ανάγκη να εγκατασταθεί τόσο στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και στον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης, που δέχεται και πολλές φορές υποκύπτει στην εκτελεστική εξουσία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και οι δύο επιτροπές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η Επιτροπή PEGA, αλλά και η Επιτροπή LIBE, που ήλθαν στην Ελλάδα ακριβώς για να διερευνήσουν τα παραπάνω θέματα της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας, ουσιαστικά έγιναν δεκτές περίπου ως εχθρικές δυνάμεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Από εκεί και έπειτα το σύνθημα μας “Δικαιοσύνη Παντού», αφορά όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, από τη διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, που με τις απευθείας αναθέσεις πάνω από 10 δισ. σε κολλητούς και ημέτερους κατήντησε ανέκδοτο σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, από τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, που ανέδειξαν υπερκέρδη στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νέοι, ζορίζονται λόγω ακρίβειας και αισχροκέρδειας να “βγάλουν” το μήνα. Δικαιοσύνη στο κοινωνικό κράτος, στην Υγεία, στην Παιδεία, που με την εκχώρηση χώρου στον ιδιωτικό τομέα, λειτουργούν υπέρ των λίγων, των εχόντων και κατεχόντων. Δικαιοσύνη στο Περιβάλλον, στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στον Τουρισμό, που παραδίδονται βορρά στα ισχυρά εγχώρια και ξένα συμφέροντα κλπ. Δικαιοσύνη Παντού…”.

  • Όταν μιλάτε για “βιώσιμη ανάπτυξη” με τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς θεωρείτε ότι αυτή μπορεί να γίνει πραγματικότητα στα νησιά για όλο τον χρόνο;

“Αν δεν υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή ανάπτυξη με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο που θα σέβεται τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, το περιβάλλον και τη φέρουσα ικανότητα, τότε από τον υπερτουρισμό, τις μεγάλες ενεργειακές και τουριστικές επενδύσεις, η καταστροφή του φυσικού κάλλους, της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, καθώς και η πλήρης εγκατάλειψη της πρωτογενούς παραγωγής, θα είναι μη αντιστρέψιμη. Ευτυχώς που αυτό, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, αρχίζει να γίνεται συνείδηση ευρύτερων δυνάμεων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα “φρένο” σε μια ανάπτυξη χωρίς όρους και όρια.

Κατα συνέπεια, η βιώσιμη ανάπτυξη πριν απ’ όλα απαιτεί ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, χρήσεις γης, προσδιορισμό της φέρουσας ικανότητας του κάθε νησιού, ανάδειξη και στήριξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου.”.

  • Ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και αυξημένο κόστος, κενά σε υγειονομικές δομές και ακρίβεια είναι ορισμένα βασικά θέματα που απασχολούν τους νησιώτες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση πώς θα απαντήσει στην πράξη σε αυτά τα προβλήματα;

“Θα ξεκινήσω από το θέμα της υγείας, όπου νομίζω ότι το έργο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή μας, έγινε ορατό παρά τις ελλείψεις κυρίως λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων. Όλοι γνωρίζουν στις Κυκλάδες ότι το 2016 εγκαινιάστηκε η βάση αεροδιακομιών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, ότι ενισχύθηκε σημαντικά το νοσοκομείο της Σύρου και φτιάχτηκε η παιδιατρική μονάδα, ότι ενισχύθηκε το νοσοκομείο – Κ.Υ. της Νάξου και λειτούργησε η μονάδα νεφρού, ότι εγκαινιάστηκε το νοσοκομείο της Σαντορίνης και ότι ενισχύθηκαν αρκετά Κέντρα Υγείας, δυστυχώς όχι όλα. Το έργο μας αυτό, τώρα θα ενισχυθεί καθοριστικά, γιατί θα ενισχύσουμε και θα ανατάξουμε ριζικά το ΕΣΥ, με μόνιμες προσλήψεις πανελλαδικά (σε πρώτη φάση 5.000 και σε βάθος τριετίας ακόμα 10.000, με κατώτατο μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς και γενναία αύξηση σε όλο το προσωπικό, με ένταξη του προσωπικού στα βαρέα και ανθιυγεινά, με τη δημιουργία ενός δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας με πάνω από 300 ΤΟΜΥ και βεβαίως με ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις νησιωτικές περιοχές με οικονομικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα, βασικό των οποίων είναι η παροχή 1.000 ευρώ επιπλέον του μισθού για το ιατρικό προσωπικό). Όλα τα νησιωτικά κίνητρα κοστολογούνται με ένα ετήσιο κονδύλι, της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσο για την ακρίβεια, έχουμε προτείνει εδώ και καιρό, πέραν του χτυπήματος της αισχροκέρδειας στην ενέργεια και στα καύσιμα με φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων, με επιστροφή της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για τη διαμόρφωση κανόνων προσδιορισμού των τιμών, έχουμε προτείνει λοιπόν μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά επίπεδα στην Ε.Ε., μείωση του ΦΠΑ στο κατώτερο επίπεδο σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ μαζί με τον ετήσιο πληθωρισμό, εφαρμογή της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρείς ετήσιες δόσεις, επιστροφή της 13ης σύνταξης, ρύθμιση της προσωπικής διαφοράς έτσι ώστε να αρθούν οι αδικίες, αφορολόγητο σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όπως ήδη αποφασίστηκε από την Ε.Ε.

Όσο για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, η προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει και θα επιδιώξουμε να επαναφέρουμε είναι η διαμόρφωση ενός ελάχιστου ακτοπλοϊκού δικτύου σε ένα πλαίσιο συνδυασμένων μεταφορών. Επίσης, θα πρέπει να ενισχύσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα με ενθάρρυνση όλων των μέσων και των γραμμών δημόσιου χαρακτήρα και δημόσιων υπηρεσιών, πλάϊ και συμπληρωματικά με την υφιστάμενη ιδιωτική ακτοπλοΐα. Και όλα αυτά με σεβασμό στο επιβατικό κοινό και έλεγχο των τιμών των εισιτηρίων και με σεβασμό των δικαιωμάτων των ναυτικών, βεβαίως με κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.”.

  • Το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως μέτρο έχει απαξιωθεί, με την έννοια ότι οι νησιώτες καθυστερούν να πάρουν τα χρήματά τους σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα δώσετε λύση σε αυτό το θέμα και αν ναι, πώς είναι εφικτό αυτό;

“Το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτέλεσε ένα από τα εμβληματικότερα μέτρα νησιωτικότητας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με την καθοριστική “σφραγίδα” του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού. Επομένως, μιλάμε για ολική επαναφορά του μέτρου με στήριξη, ενίσχυση και επέκταση του στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις, για όλες τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, έτσι ώστε να σταματήσει επιτέλους η απαξίωση που έχει υποστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τις απίστευτες καθυστερήσεις και τον ανύπαρκτο καθορισμό συγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού. Επίσης, πρέπει επιτέλους να επεκταθεί σε ό,τι αφορά τα καύσιμα σε όλα τα νησιά, που μέχρι σήμερα έχει παραμείνει επί τέσσερα χρόνια στο πιλοτικό επίπεδο κάτω των 5.000 κατοίκων.”.

  • Η σημερινή κυβέρνηση σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός στηρίζει την κοινωνία, στο πλαίσιο που επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος και η πορεία της οικονομίας. Εντοπίζετε λαϊκισμό σε αυτές τις αναφορές;

“Κοιτάξτε ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία πλέον γνωρίζει μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ότι πολύ δύσκολα τα βγάζει πέρα το μήνα. Σύμφωνα με μελέτες των Ινστιτούτων τόσο της ΓΣΕΕ, όσο και της ΓΣΕΒΕ, μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έχει χάσει πάνω από το 40 % του διαθέσιμου εισοδήματος, οι συνταξιούχοι από την περικοπή της 13ης σύνταξης και από τη μη καταβολή των αναδρομικών έχασαν αυτά τα χρόνια 7 δισ., οι μικρομεσαίοι αγκομαχούν και δεν προσδοκούν τίποτα από το τραπεζικό σύστημα, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού έρχονται με καθυστέρηση και εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό ακόμα και όταν καταβληθούν. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συμπιέζονται από το υπερβολικά αυξημένο κόστος παραγωγής και από τις ζωοτροφές. Το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία διογκώνεται, ενώ οι πλειστηριασμοί α΄κατοικίας σε συνδυασμό με τον πτωχευτικό κώδικα, δημιουργούν ένα πλαίσιο καταστροφής δεκάδων χιλιάδων προσώπων και νοικοκυριών. Σε τελευταία ανάλυση, οι επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση και που σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται μέσα από τα υπερβολικά έσοδα του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ λόγω ακρίβειας, αντιπροσωπεύουν ούτε το 20 % από από αυτά που η κυβέρνηση εισπράτει. Δίνεις 10 και ενδεχομένως παίρνεις πίσω 2.”.

  • Όσον αφορά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί αύξησης του κατώτατου μισθού, θεωρείτε ότι προκύπτουν τώρα λόγω των εκλογών και για λόγους ψηφοθηρίας;

“Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στο πρόγραμμα της το 2019, ότι θα έδινε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό διπλάσιες της αύξησης του ΑΕΠ. Όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο το είδαμε και εμείς…. Είπα και προηγουμένως, ότι οι αυξήσεις είναι και καθυστερημένες και ανεπαρκείς, διότι δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση την αύξηση του πληθωρισμού. Ακόμα και αυτές που θα δοθούν τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές, δεν θα έχουν τουλάχιστον το 8 μπροστά, παρότι η δική μας εκτίμηση είναι ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να φθάσει στα 880 ευρώ για να καλύψει τον πληθωρισμό και μετά βεβαίως να ακολουθεί την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, για να ακολουθεί τις αυξήσεις των τιμών.”.

  • Βαδίζουμε προς την εκλογική κάλπη για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, στην έντονη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη. Κρίνετε ότι αυτό το σοκαριστικό γεγονός θα επηρεάσει την ψήφο του κόσμου; Αν ναι, πως; Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό το δυστύχημα δεν φέρει ευθύνες;

“Σίγουρα αυτό που βιώνουμε αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα, είναι ένα πρωτόγνωρο κύμα οργής κυρίως από τους νέους ανθρώπους και φυσικά δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση θα τραβήξει όσο γίνεται πιο πέρα τις εκλογές, ελπίζοντας ότι θα ανακάμψει, αλλά ματαιοπονεί. Το μόνο που θα καταφέρει σε κάποιο βαθμό είναι η αποχή από την κάλπη κάποιων χιλιάδων νέων ανθρώπων που δουλεύουν στον Τουρισμό, κάτι που δεν είναι αμελητέο, αλλά πάλι δεν τη γλιτώνει. Όσο για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές τις μέρες γίνεται πολύ συζήτηση και απ΄ ό,τι είδατε και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλάνε με στοιχεία και καταθέτουν έγγραφα. Και βεβαίως λέμε ότι αν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Το να απολογούμαστε όμως εμείς, ενώ η ΝΔ κυβερνάει τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ από τα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης κυβερνήσαμε μόνο 4μιση, πάει πολύ…”.

  • Ποια είναι η κυριότερη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τη Νέα Δημοκρατία κατά την άποψή σας; Γιατί ο κόσμος να σας στηρίξει;

“Γνωρίζουμε ότι η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί από το πρωΐ μέχρι το βράδυ να περάσει το αφήγημα όλοι ίδιοι είμαστε, ακριβώς για να μειώσει τις απώλειες. Όμως εμάς, μας γνώρισε ο ελληνικός λαός σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπου αναγκαστήκαμε να κυβερνήσουμε σε συνθήκες ενός 3ου μνημονίου, γιατί ακριβώς όταν αναλάβαμε η χώρα ήταν σε μνημόνιο, επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις και χρεοκόπησαν την Ελλάδα και μας έβαλαν σε μνημόνια. Κατά συνέπεια, κάτω από τόσο δυσμενείς ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς και με άδεια ταμεία που παραλάβαμε το 2015, αναγκαστήκαμε να ενταχθούμε στο 3ο μνημόνιο, όμως βγήκαμε από αυτό τον Αύγουστο του 2018 και αφήσαμε 37 δις στα δημόσια ταμεία και ρυθμισμένο χρέος. Και όλα αυτά γιατί κυβερνήσαμε με διαφάνεια και με χρηστή και έντιμη διαχείριση. Γι αυτό ακριβώς δεν τόλμησε και δεν κατάφερε η ΝΔ να μας κατηγορήσει για κατάχρηση ούτε ενός ευρώ, σε αντίθεση με τη ΝΔ που με απευθείας αναθέσεις πάνω από 10 δις και με διάφορους Πάτσηδες, Χειμάρες, Μαντάδες και Νικολάου κλπ, μεταχειρίζονται το δημόσιο χρήμα σαν να είναι τσιφλίκι τους.

Πέραν όμως από τα ζητήματα της ηθικής, που είναι κεφαλαιώδους σημασίας, όλα όσα σας κατέθεσα πιο πάνω για την πολιτική, τις θέσεις και τις προτάσεις μας, συνιστούν μια τελείως διαφορετική στρατηγική και ένα άλλο πρόγραμμα για την προοπτική της χώρας. Εμείς θα ασκήσουμε πολιτικές υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, υπέρ των μισθωτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, υπέρ των συνταξιούχων, υπέρ πολιτικών περιβαλλοντικής προστασίας, υπέρ του κοινωνικού κράτους και με δημόσιες πολιτικές στην παιδεία, στην υγεία, στην ενέργεια, στον πολιτισμό, υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων και κατά των διακρίσεων, φύλου, εθνότητας, θρησκείας, υπέρ πολιτικών νησιωτικότητας σε όλα τα επίπεδα, υπέρ της ενεργητικής θέσης της χώρας μας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, υπέρ μια φιλειρηνικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, έτσι ώστε η Ελλάδα αξιοποιώντας τη γεωπολιτική της θέση να είναι ενεργός παράγοντας και όχι προβλέψιμος σύμμαχος στη διεθνή σκηνή.”.

  • Αν την επομένη των εκλογών είστε βουλευτής, πείτε μας τρία θέματα που αφορούν στα νησιά και θα δώσετε προτεραιότητα;

“Προφανώς η στήριξη της δημόσιας υγείας με τις προτάσεις που προανέφερα, η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη με χωροταξικό σχεδιασμό και ενίσχυση του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής και όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, βάσει της ιστορίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε νησιού και βεβαίως οι ακτοπλοϊκές και οι συνδυασμένες μεταφορές, με τρόπο που θα διασφαλίζουν απρόσκπτα το κοινωνικό δικαίωμα των πολιτών χειμώνα – καλοκαίρι.”.

Το Link της δημοσίευσης εδώ: https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-kyklades/2023/03/17/nisiotikotita-stin-praxi-kai-emfasi-stin-koinonia.html