Ούτε ένα ευρώ από τα 25 εκατ. που έλαβαν πρόσφατα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δεν πήραν οι εργαζόμενοι στο Νεώριο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ούτε ένα ευρώ από τα 25 εκατ. που έλαβαν πρόσφατα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δεν πήραν οι εργαζόμενοι στο Νεώριο»

Την απίστευτη προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα των ναυπηγείων, αλλά και την υποκριτική της στάση σχετικά με τους εργαζομένους και τις οφειλές της διοίκησης των ναυπηγείων Ελευσίνας προς αυτούς, επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συνεδρίαση με θέμα την κύρωση της σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και εταιρείας ΝΒΕΕ ΑΕ για την προμήθεια πυραυλακάτων. Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε τα παρακάτω σημεία:

  1. Πριν από 45 μέρες περίπου η      Βουλή ψήφισε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου      τροπολογία για το θέμα των ναυπηγείων, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο      και ονομάσθηκε άρθρο 72. Σήμερα η κυβέρνηση έρχεται και πάλι να περάσει      νέα τροπολογία επί του ιδίου θέματος, δηλαδή τροπολογία στην τροπολογία.      Αυτό δείχνει  την προχειρότητα με      την οποία το υπουργείο αντιμετωπίζει τα θέματα των ναυπηγείων.
  2. Με το άρθρο 72 κατέστη δυνατή η      εκταμίευση 25 εκατ. ευρώ προς τον όμιλο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στον      οποίο ως γνωστόν ανήκει και το Νεώριο. Από τα χρήματα αυτά δεν είναι      γνωστό πόσα πήγαν σε δεδουλευμένα των εργαζομένων της Ελευσίνας και πόσα      στην εταιρεία για κάλυψη άλλων πιθανών αναγκών. Εκείνο που είναι γεγονός      είναι ότι ούτε ένα ευρώ δεν πήγε      για να καλύψει τις οφειλές από τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του Νεωρίου.
  3. Θα πρέπει να καταστεί ευρύτερα      γνωστό το γεγονός ότι με βάση την εσωτερική κατανομή στο πλαίσιο του      ομίλου των ναυπηγείων Ελευσίνας, το ναυπηγείο του  Νεωρίου ανέλαβε την κατασκευή των      πυραυλακάτων αρ. 6 και 7, που αντιστοιχεί στο 30%  περίπου του συνολικού έργου, δηλαδή γύρω      στα 8 εκατ. ευρώ.
  4. Προς επιβεβαίωση του παραπάνω      ισχυρισμού, ο Νίκος Συρμαλένιος δήλωσε ότι καταθέτει στα πρακτικά      αποσπάσματα του εγγράφου του εργοστασιακού σωματείου των εργαζομένων του      Νεωρίου, ενώ έχει ήδη κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή. Στο έγγραφο      αυτό οι εργαζόμενοι, απευθυνόμενοι στον κ. Ταβουλάρη και στη διοίκηση των      ναυπηγείων επισημαίνουν ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους δεν έχουν      λάβει καμιά απάντηση σχετικά με την τύχη των δεδουλευμένων τους. Ο      βουλευτής κάλεσε από το βήμα της Βουλής τον υπουργό, αλλά και τη διοίκηση      των ναυπηγείων Ελευσίνας να δώσει επιτέλους μια απάντηση στους      εργαζομένους σχετικά με τα χρήματα που τους οφείλει.

Τέλος, ο βουλευτής επεσήμανε ότι δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα για το τι έγινε με τις περίφημε συμβάσεις για τις δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες έχουν εδώ και αρκετά χρόνια μείνει κυριολεκτικά «στον αέρα», μεταφερόμενες μεταξύ υπουργείου και Ελεγκτικού Συνεδρίου, χωρίς να υπάρξει κάποια κατάληξη.

 

05/06/2013