Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας με τον Πρέσβη της Κούβας

 

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κούβας με τον Πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα κ. Osvaldo Cobacho. Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν το Προεδρείο της Κ.Ο.Φ.  κ.κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, Πρόεδρος, Ειρήνη Κασιμάτη, Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Γκιόκας, Γραμματέας και τα μέλη κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, Αναστάσιος Κουράκης, Κων/νος Μορφίδης, Γεώργιος Ουρσουζίδης, Γεώργιος Παπαηλιού, Αικατερίνη Παπανάτσιου, Γεώργιος Παπαφιλίππου, Δημήτριος Ρίζος, Αθανάσιος Καββαδάς και Γιάννης Κουτσούκος.

 

Ο Πρόεδρος, κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, αφού καλωσόρισε εκ μέρους όλων των μελών τον Πρέσβη κ. Osvaldo Cobacho, αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Κούβας και στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρχε ανέκαθεν μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι προσβλέπει στη διεύρυνση κοινών δράσεων σε τομείς που αφορούν την υγεία, τον τουρισμό, την οικονομία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο θέμα του εμπάργκο που υφίσταται στην Κούβα και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της κατάργησής του, ενώ η επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα  ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. στη χώρα δίνει το έναυσμα για την αρχή μιάς διεύρυνσης στη συνεργασία επί πολλαπλών θεμάτων.

 

Στη συνέχεια, ο Πρέσβης, κ. Cobacho, ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στην ιστορική φιλία μεταξύ των δύο λαών, στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην ανταλλαγή επισκέψεων. Μιλώντας για την επίσκεψη Ομπάμα αναφέρθηκε  στην απόφαση της αρχής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Η.Π.Α. – Κούβας,  στην απαίτηση των χωρών της Λατινικής Αμερικής να αρθεί το οικονομικό εμπάργκο καθώς και στην ανάπτυξη συνεργασίας και πολιτικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον ολοκληρωθεί και η υπογραφή συμφωνίας από όλα τα κράτη – μέλη.

 

Παίρνοντας το λόγο όλα τα μέλη της Ομάδας Φιλίας αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που περνά ο κουβανικός λαός κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά εξαιτίας του εμπάργκο, στην αναγνώριση, ουσιαστικά, από πλευράς του Προέδρου των Η.Π.Α., του μακρόχρονου αγώνα των Κουβανών για κατάργηση της απομόνωσης καθώς και στην συμπαράσταση από ελληνικής πλευράς για την άρση του εμπάργκο. Τέλος, όλοι εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων σε θέματα πολιτιστικά, οικονομικά, πολιτικά, ιατρικά και θρησκευτικά, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δημιουργία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης. Ως προς τις εμπορικές επαφές μεταξύ Ε.Ε.- Κούβας και Ελλάδας διαπιστώθηκε, από τους ομιλητές, ότι δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένες ώστε να αποδώσουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενώ αντιθέτως η ελληνική ναυτιλία έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διακίνηση του εμπορίου της Κούβας. Τέλος, απευθύνθηκε πρόσκληση προς τον Πρέσβη να παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Βεργίνας στα τέλη του 2016.

 

Η Αντιπρόεδρος της Κ.Ο.Φ. κα Κασιμάτη, εστίασε στη δυναμική παρουσία των λαών, προκειμένου να διεκδικούν τα δικαιώματα τους και να διατηρούν κατακτήσεις και αυτοδιάθεση κατά τη μετάβαση των χωρών τους στο δυτικό μοντέλο λειτουργίας.

 

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγνώριση της πΓΔΜ από πλευράς της Κούβας, ενώ έγινε μνεία στην αρωγή της Κούβας ως προς την αντιμετώπιση του Κυπριακού ζητήματος. Στα πλαίσια δε της αγαστής συνεργασίας των χωρών μας και της ενίσχυσης αυτής πρότεινε να διοργανωθεί  Έκθεση Μακεδονικού πολιτισμού, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει η Κούβα.

 

Ο Γραμματέας της Κ.Ο.Φ. κ. Γκιόκας, μίλησε για την αξιοποίηση από την Κούβα των διπλωματικών μέσων προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο, προσθέτοντας ότι η παρούσα Ομάδα Φιλίας θα συμβάλλει κατά το δυνατό για την αλλαγή της στάσης της Ε.Ε. ως προς αυτό το ζήτημα. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας σχετικά με το ιατρικό επίτευγμα που παρουσιάζει την Κούβα ως  την πρώτη χώρα που σταμάτησε της μετάδοση του Aids από μάνα σε παιδί.

 

Κλείνοντας, ο κ. Συρμαλένιος, συμφώνησε με την πρόταση του κ. Πρέσβη για ανταλλαγή επισκέψεων όταν και εφόσον αυτό είναι εφικτό.