Συρμαλένιος: Διαφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

 

Τη διαφωνία του με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.  Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι σαφές ότι το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζουμε μέχρι την Κυριακή στη Βουλή, είναι το τελευταίο δύσκολο, σκληρό νομοσχέδιο, που είμαστε αναγκασμένοι να ψηφίσουμε, μετά τη Συμφωνία, που έγινε πέρσι τον Ιούνιο και τον Αύγουστο. Έχουμε πλήρη συναίσθηση και συνείδηση ότι τα μέτρα, κυρίως τα δημοσιονομικά, είναι μέτρα επώδυνα, το είπαν και όλοι οι Υπουργοί, ότι το 1% έμμεσοι φόροι, είναι φόροι που πίπτουν επί δικαίων και αδίκων, μοιράζονται σε όλους τους πολίτες, όσο και αν η προσπάθεια που έχουμε κάνει, συνολικά είναι μια προσπάθεια ανακατανομής των βαρών, υπέρ των αδυνάτων.

Έχουμε, όμως, την πεποίθηση, και το ποτήρι το βλέπουμε μισογεμάτο, ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα που έχει βάλει αυτή η Κυβέρνηση και οι βουλευτές, οι 153, που πολλοί από την Αντιπολίτευση, δεν κατάφεραν με άλλο τρόπο να «σπάσουν» και να δημιουργήσουν την «παρένθεση της Αριστεράς».  Τώρα προσπαθούν να κάμψουν το φρόνημα της πλειοψηφίας, λέγοντας ότι εμάς μας ενδιαφέρει μόνο η αναπαραγωγή της εξουσίας. Αγαπητοί συνάδελφοι, αλλού να απευθύνεστε για το ποιοι ενδιαφέρονται για την αναπαραγωγή της εξουσίας. Εμείς είμαστε 15 μήνες. Αναλάβαμε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα σε πολύ δύσκολους καιρούς, με συσχετισμούς, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους, τελείως αρνητικούς και αυτό το εγχείρημα θα το πάμε μέχρι το τέλος, μέχρις ότου ο ελληνικός λαός στο τέλος της τετραετίας μας κρίνει αν θα συνεχίσουμε ή δεν θα συνεχίσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, αυτό θέλω να πω ότι έχει και καλές και κακές διατάξεις. Οι καλές διατάξεις αναφέρονται κυρίως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στα θέματα των δασικών χαρτών, στα θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στα θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες, υπάρχουν και διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών που όσο και αν νομίζετε ότι είναι επιβαρυντικές, δεν είναι, όπως ο ΕΝΦΙΑ, στον οποίο γίνεται ανακατανομή:  6 εκατ. πολίτες ωφελούνται ή μένουν στον ίδιο ΕΝΦΙΑ, μόνο 500.000 επιβαρύνονται. Επίσης, διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας, που από αυτές -θα τις πω επιγραμματικά επειδή ο χρόνος είναι πολύ λίγος- η ρυθμιστική πολιτική και εποπτεία της λιμενικής πολιτικής, ανατίθενται στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ναυτιλίας στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων που παίρνει ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς και στη Δημόσια Αρχή Λιμένων. Πρέπει εδώ να τονίσω ότι, σε αντίθεση με αυτά που είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τα port authorities, υπάρχουν autorità dei porti, που ουσιαστικά έχουν το δημόσιο έλεγχο απέναντι στις παραχωρήσεις που γίνονται σε ιδιώτες μέσω των συμβάσεων στους λιμένες αυτούς. Επειδή ο χρόνος δεν με παίρνει, θα αναφερθώ περισσότερο στην Ολομέλεια σε αυτά τα ζητήματα.

Θα αναφερθώ και σε ορισμένα ζητήματα που μας αφορούν για τα νησιά και εδώ έρχομαι στις κακές διατάξεις. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ενεργοποιείται τώρα μέσω του νόμου η δεύτερη κατηγορία νησιών και σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία νησιών –ο κ. Θεοχάρης πιάστηκε αδιάβαστος, νόμιζε ότι τώρα μπαίνει η Σαντορίνη και η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Μύκονος έχουν μπει από πέρυσι τον Οκτώβριο- μπαίνουν άλλα εννέα νησιά, που προστίθενται στα έξι πρώτα. Ευτυχώς μένουν απέξω όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πολλά μικρά νησιά. Όμως, θα μπορούσαν με μια συνολική θεώρηση και διαπραγμάτευση οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων των τοπικών κοινωνιών, να μείνουν σε μια φάση πιο αργότερα – αν θέλετε τέλος του χρόνου, αρχές του 2017- και άλλα νησιά και αναφέρομαι κυρίως στη Σύρο, όπως αναφέρθηκε ο συνάδελφος Αντώνης Συρίγος, μια Σύρος καθημαγμένη οικονομικά, με ένα ναυπηγείο που φυτοζωεί, με εργαζόμενους που έχουν να πληρωθούν επτά και οκτώ μήνες και που ζούνε πολλές φορές και από συσσίτια, με μαγαζάτορες που έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά, με δημοσίους υπαλλήλους που έχουν χάσει 35% και 40% του εισοδήματός τους. Η Σύρος, λοιπόν, έπρεπε να μείνει απέξω. Δεν έμεινε. Εν πάση περιπτώσει, μαζί με τη Σύρο πάνε και άλλα μικρά νησιά, όπως η Σίφνος, η Μήλος, η Τζιά και άλλα νησιά, τα οποία έχουν μικρή τουριστική περίοδο και θα έπρεπε όλα αυτά να είναι στη θεώρηση του οικονομικού επιτελείου.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορούσαμε να μεταθέσουμε, όπως σας είπα την υλοποίηση του αυξημένου Φ.Π.Α., την 1/1/2017. Είναι προφανές ότι δεν συμφωνώ με αυτό το άρθρο, αλλά δεν μπορώ και να μη ψηφίσω συνολικά το νομοσχέδιο, διότι αυτό θα ήθελε η Αντιπολίτευση.

Όσον αφορά τους κυρίους της Αντιπολίτευσης που χαμογελούν και επειδή έβγαλαν πύρινες ανακοινώσεις, σας λέω, ότι κάνετε τους τσάμπα μάγκες, διότι αυτές τις διατάξεις τις έχετε ψηφίσει πέρυσι με τον Ν.4336, όπου καταργήθηκε ο μειωμένος Φ.Π.Α σε όλο το Αιγαίο και σε όλα τα νησιά και σε αυτήν την ψήφο ήσασταν και εσείς και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το «Ποτάμι» και όλα τα κόμματα πλην του Κ.Κ.Ε. και της Χρυσής Αυγής.

Εκ των υστέρων, βέβαια, μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε.

Να είστε σίγουροι πάντως, ότι το στοίχημα η Κυβέρνηση θα το κερδίσει στο τέλος της τετραετίας».