Τροποποίηση Ο.Τ. 29 του Ρυμοτομικού Σχεδίου των Λουτρών Κύθνου

Προς το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για τους   Υπουργούς

Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Τουρισμού

Θέμα: Τροποποίηση Ο.Τ. 29 του Ρυμοτομικού Σχεδίου των Λουτρών Κύθνου

 

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά μια επιστολή και ένα υπόμνημα του Δημάρχου Κύθνου, Εμμανουήλ Φίλιππα, σχετικά με την τροποποίηση Ο.Τ. 29 του Ρυμοτομικού Σχεδίου των Λουτρών Κύθνου.

Επισυνάπτονται η επιστολή και το υπόμνημα του Δημάρχου. Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα, 05.02.2013

 

Ο καταθέτων Βουλευτής

 

 

Νικόλαος Συρμαλένιος

EΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ       Κύθνος, 31/01/2013

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ       Αρ. Πρωτ.384

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΝΟΥ

Γραφείο Δημάρχου

Ταχ. Δ/νση: Κύθνος

Τ.Κ.: 840 06      ΠΡΟΣ:

Τηλ: 22813-61105    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Fax: 22813-61120    ΕΦΟΡΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

e-mail:dkithnou@otenet.gr    ΤΗΛ. 210-3253059

ΦΑΞ 210-3232547

ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ:Λυσίου και Κλεψύδρας 1 ΤΚ 105 55

 

ΘΕΜΑ: «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΤΟΥ ΟΤ 29 ΤΟΥ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΥΘΝΟΥ».

 

 

Ένας από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων είναι αναμφισβήτητα τα Λουτρά Κύθνου, τα οποία εκτός από το φυσικό κάλλος τους, έχουν και τις Ιαματικές Πηγές. Η ύπαρξη των Ιαματικών Πηγών στα Λουτρά αναφέρεται σε διηγήσεις  ταξιδιωτών – μελετητών του 18ου και 19ου αιώνα, όπου γίνεται μνεία για τις θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητές τους. Επί Βασιλείας Όθωνα κατασκευάσθηκε με βάση τα σχέδια του περίφημου Γερμανού Μηχανικού Χάνσεν πολυτελές για την εποχή του Ξενοδοχείο, δίπλα ακριβώς στις Ιαματικές Πηγές και μέχρι σήμερα υπάρχει η μπανιέρα που χρησιμοποιούσε η Βασίλισσα Αμαλία, η οποία είχε εναποθέσει τις ελπίδες απόκτησης τέκνου, στις θεραπευτικές ιδιότητες των Ιαματικών Πηγών. Στη νεώτερη εποχή το Ξενοδοχείο επεκτάθηκε και απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα γνωρίζοντας ημέρες δόξας και μεγαλείου αφού επί σειρά δεκαετιών αποτελούσε το κέντρο κάθε δραστηριότητας των παραθεριστών των Λουτρών.

Η σημερινή δημοτική αρχή πιστεύει ότι οι Ιαματικές Πηγές στα Λουτρά  είναι ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ για ολόκληρη τη Κύθνο και μπορούν να αποτελέσουν το βασικό μοχλό για την ανάπτυξη του νησιού μας, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της προστασίας τους, όπως αυτή ορίζεται στο Σύνταγμα, τους Νόμους του Ελληνικούς Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του σεβασμού του νομοθετικού πλαισίου που έχει θεσπισθεί σε βάθος χρόνου που ξεπερνά την 40ετια και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα ειδικά για τα Λουτρά Κύθνου, τόσο σε σχέση με τη πολεοδομική συγκρότηση του οικισμού όσο και με την προστασία των Ιαματικών Πηγών και του κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα :

·     Με το με από 21-7-1971 Β.Δ. (ΦΕΚ 192/Δ/20.9.1971 εγκρίθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο της Λουτροπόλεως Θερμιών της Κοινότητας Κύθνου που εξακολουθεί να ισχύει σήμερα με τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις που επήλθαν με το από 14.2.1981 Π.Δ. (ΦΕΚ 118/Δ/2.3.1981).

·     Με το από 17.6.1988 ΠΔ  (ΦΕΚ 504/Δ/1988) χαρακτηρίσθηκε παραδοσιακός ο οικισμός των Λουτρών.

·     Με την με αριθμό 846/2222/20.5.1995 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού χαρακτηρίσθηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία τα κτίρια των Λουτρών και του παλαιού Ξενοδοχείου στα Λουτρά Κύθνου.

Στο προαναφερθέν ρυμοτομικό σχέδιο των Λουτρών θεσπίσθηκαν ειδικοί αυστηροί όροι δόμησης τόσο για την προστασία των Ιαματικών Πηγών όσο και των ιστορικών εγκαταστάσεων του Υδροθεραπευτηρίου και του παλαιού Ξενοδοχείου που τα καθιστούσαν ορατό το Ιστορικό Μνημείο από κάθε σημείο του οικισμού και από τη θάλασσα. Χαρακτηριστικά αναφερόμεθα α) στη δέσμευση του αδόμητου Ο.Τ. 32 στη νοτιοδυτική πλευρά του  Ο.Τ. 28 , όπου οι Ιαματικές Πηγές και οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΤΑ, για «Λουτρικές και Ξενοδοχειακές Εγκαταστάσεις» β) στο χαρακτηρισμό του αδόμητου Ο.Τ. 29, στη βορειοανατολική πλευρά του Ο.Τ. 28 και εν επαφή με τη παραλία και  γ) την απαγόρευση διώροφων οικοδομών στο Ο.Τ. 25(όπου υπήρχαν κτίσματα προ της ισχύος του σχεδίου).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με δεδομένο ότι στο χρόνο έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου  ο ΕΟΤ πίστευε  ότι είχε την κυριότητα του Ο.Τ. 29 οι παραπάνω προβλέψεις διασφάλιζαν πλήρως και την προστασία του Ιστορικού Μνημείου, αφού δημιουργείτο αδόμητη ζώνη στις 2 από τις 4 πλευρές της ιδιοκτησίας του, ενώ η μορφολογία του εδάφους δεν επέτρεπε ουσιαστική μεταβολή στις άλλες 2 πλευρές, με ελάχιστο αριθμό μονώροφων κατοικιών και αδόμητων οικοπέδων.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν μετά από πολυετή αντιδικία, που ξεκίνησε τρία χρόνια μετά την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου των Λουτρών,  αναγνωρίσθηκε ότι το δικαίωμα κυριότητας του Ο.Τ. 29 ανήκε στους κληρονόμους Κονταράτου, οι οποίοι αφού κέρδισαν και την δεύτερη αντιδικία , ως προς το ίδιο ζήτημα με την Κοινότητα αρχικά και το Δήμο Κύθνου στη συνέχεια, επισπεύδουν τη διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου, μετά την δικαστική άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης που ζήτησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω μη καταβολής της νόμιμης αποζημίωσής τους.

Με τη προτεινόμενη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 29  δημιουργούνται εννέα (9) οικόπεδα , εμβαδού 600 τ.μ. και δόμησης 240 τ.μ. το καθένα, απέναντι ακριβώς από το έργο του Χάνσεν δηλαδή το Υδροθεραπευτήριο και τις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΟΤ.

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι η προαναφερθείσα πρόταση βλάπτει το ειδικώς προστατευόμενο Ιστορικό Μνημείο και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Υπηρεσία σας.

 

 

 

 

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΝΟΥ