Υπόμνημα Επιτροπής Αγώνα για το Σμυριδικό

ΕΠΙΤΡΟΠΗ   ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ

ΤΟ   ΣΜΥΡΙΔΙΚΟ

  Κόρωνος : 24 – 09 – 2012

 

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

 

 

Κύριε Συρμαλένιο,

 

Το σμυρίγλι ήταν από την προϊστορική ακόμα εποχή κύρια πηγή ζωής για τους κατοίκους της Ορεινής Νάξου που δεν είχαν και πολλά περιθώρια αξιοποίησης άλλων τοπικών πόρων. Το σμυρίγλι για πολλά χρόνια ήταν η κινητήριος δύναμη για την οικονομία αλλά και γενικότερα την ανάπτυξη του νησιού. -Υπήρξε εποχή που ένας σμυριδεργάτης αγοράζοντας 1 μερτικό απ’ τα 40 ενός ορυχείου διέθετε τόσα χρήματα που θα μπορούσε να είχε αγοράσει κτήματα στη πεδινή Νάξο και η σημερινή τους αξία να μετριέται σε εκατομμύρια-. Επίσης, τα έσοδά του είχαν περιληφθεί στις εγγυήσεις που έδινε το ελληνικό δημόσιο, σε όλους  τους δύσκολους καιρούς, για την δανειοδότηση της Χώρας.

Η μόνη πηγή ζωής για τα 6 χωριά της Ορεινής Νάξου, είναι το σμυρίγλι. Μην ξεχνάμε ότι τα χωριά της Ορεινής Νάξου δημιουργήθηκαν από την παρουσία της Σμύριδας. Επιβίωσαν όταν λειτουργούσαν τα Σμυριδωρυχεία. Όταν έπαψαν να λειτουργούν, όπως στην κατοχή, είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στην Ελλάδα από την πείνα. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι χωρίς τη λειτουργία των Σμυριδωρυχείων οι κάτοικοι των Ορεινών Χωριών δεν μπορούν να επιβιώσουν. Εάν η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί την αναγκαιότητα της ύπαρξης και λειτουργίας των Ορυχείων, είναι σαν να μας οδηγεί ή στην εξαθλίωση (όπως την κατοχή) ή στην ομαδική εγκατάλειψη των χωριών μας.

Η σμύριδα προοδευτικά ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία για πολλούς λόγους, με κυριότερη τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων να δώσουν λύση ορθολογικής αξιοποίησης του ορυκτού, που θα ήταν προς όφελος των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Δεν υπήρχε κεντρικός προγραμματισμός, δεν υπήρχε διεθνής εμπορική πολιτική. Ακόμα και η χρησιμοποίηση στο εσωτερικό της Χώρας (οδοποιία π.χ.), έχει εγκαταλειφθεί. Σήμερα τα σμυριδοχώρια κινδυνεύουν να ερημώσουν σαν αποτέλεσμα της αδιαφορίας που επέδειξε η πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτά τα λίγα ιστορικά στοιχεία, έχουν σημασία, όχι μόνο για την προσφορά στην εθνική οικονομία και το δυναμισμό του μεταλλεύματος, αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν τα πράγματα έως εδώ και τις χαμένες ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης.

Σε όλο αυτό το πέρασμα των χρόνων ο Σύνδεσμος Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα και άλλοι φορείς έχουν καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις στους αρμόδιους για την αξιοποίηση της σμύριδας. Δυστυχώς, ποτέ η πολιτεία δεν λειτούργησε με αποφασιστικότητα, σχεδιασμό και πολιτική βούληση.

Για πολλά χρόνια το σμυρίγλι βρισκόταν αποθηκευμένο με υπαιτιότητα του Δημοσίου. Σήμερα, με πρωτοβουλίες του Συνδέσμου των Σμυριδορυκτών εξάγονται σημαντικές ποσότητες (με προοπτική απορρόφησης του συνόλου της αποθηκευμένης σμύριδας) και ανοίγονται νέες αγορές. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι τι θα συμβεί αν την επόμενη χρονιά εξαντληθούν τα αποθέματα και δεν υπάρχει σμύριδα να παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους. Οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές Αρκεί να γνωρίζετε ότι στην Τουρκία εξορύσσεται δεκαπλάσια ποσότητα από τη δική μας και πωλείται σε δεκαπλάσια τιμή. Αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον για το ορυκτό από την παγκόσμια αγορά.

Βασικές αιτίες είναι η  αδιαφορία της πολιτείας που είχε καθήκον :

–    Να δημιουργήσει υποδομές τέτοιες που να κάνει το ορυκτό ανταγωνιστικό, όπως εμπορικό λιμάνι,

–    Διεύρυνση των αγορών.

–    Αξιοποίηση της τεχνολογίας για νέες χρήσης της σμύριδας.

 

Σήμερα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης.

–    Με υπαιτιότητα της πολιτείας δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των Σμυριδεργατών για το 2011 με αποτέλεσμα να είναι όλοι ανασφάλιστοι.

–    Με υπαιτιότητα της πολιτείας το κονδύλι πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των Σμυριδεργατών για το 2011 θα αντληθεί (σύμφωνα με πληροφορίες μας) από το μειωμένο κονδύλι του έτους 2012 με αποτέλεσμα για το τρέχον έτος να μην υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις για την έναρξη της εξόρυξης της σμύριδας.

–    Με υπαιτιότητα της πολιτείας η ποσότητα της σμύριδας  που παραδίδουμε στο Δημόσιο έχει μειωθεί κατά 50% μέσα σε 2 χρόνια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγγραφούν νέοι στους Σμυριδικούς καταλόγους αλλά και οι ήδη υπάρχοντες να μην μπορούν να ασφαλιστούν.

 

Φημολογείται ότι η ετήσια επιβάρυνση του Δημοσίου για την παραλαβή της σμύριδας είναι μεγάλη. Αναρωτηθείτε πόσοι ιδιώτες έχουν πριμοδοτηθεί για τη δημιουργία τουριστικών μονάδων και άλλων. Η πριμοδότηση μίας εξ’ αυτών θα αρκούσε να καλύψει τις ανάγκες των Σμυριδοχωριών για πολλά χρόνια.

 

Κύριε Συρμαλένιο

Επειδή το Σμυριδικό πρόβλημα αφορά άμεσα την Ορεινή Νάξο και κατά συνέπεια όλο το νησί ζητάμε από εσάς την ενεργητική συμμετοχή στον δίκαιο αγώνα μας για :

       –    Την άμεση εξεύρεση λύσης για την έναρξη εξόρυξης της σμύριδας για το τρέχον έτος.

       –    Την αύξηση της ποσότητας σμύριδας που παραλαμβάνει το Δημόσιο από τους Σμυριδεργάτες σε 8.100 τόνους (όπως ήταν μέχρι το 2009), ώστε να επιτραπεί και  η εγγραφή νέων εργατών στους Σμυριδεργατικούς καταλόγους για να αρθεί η αδικία σε βάρος τους.

       –    Τη συνέχιση του Ειδικού Εποχιακού Βοηθήματος (ανεργίας) που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ σε όλους του δικαιούχους σμυριδεργάτες.

       –    Τη σύσταση επιτροπής με σκοπό την αναζήτηση νέων αγορών, αξιοποιώντας και τους εμπορικούς ακόλουθους των πρεσβειών μας.

       –    Την Εκπόνηση μελετών για έργα υποδομής, που θα βελτιώνουν το κόστος παραγωγής.

       –    Την αξιοποίηση της τεχνολογίας για νέες χρήσης της σμύριδας.

 

       Επίσης για την τουριστική αξιοποίηση της σμύριδας πρέπει να προχωρήσουμε στην επισκευή και αποκατάσταση όλων των εγκαταστάσεων όπως :

–    Την επισκευή και επαναλειτουργία του εναερίου.

–         Την επισκευή και αποκατάσταση όλων των σταθμών φόρτωσης σμύριδας.

–         Την επισκευή και ολοκλήρωση του Βιομηχανικού Πάρκου στη Στραβολαγκάδα και του Μουσείου Σμύριδας στη Σαραντάρα.

–         Την επισκευή και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στη Μουτσούνα.

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΜΥΡΙΔΙΚΟ

ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ :

  1. 1.     ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΜΥΡΙΔΟΡΥΚΤΩΝ ΟΡΜΟΥ ΛΥΩΝΑ
  2. 2.     ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΕΡΑΘΟΥ
  3. 3.     ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΟΡΩΝΟΥ, ΑΠΕΡΑΘΟΥ, ΣΚΑΔΟΥ, ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ, ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΝΑΚΟΥ

 

ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ

1. ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

κ. ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ ΚΑΙ

2. ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

κ. ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

 

       Τέλος, σας επισυνάπτουμε την ΟΜΟΦΩΝΗ Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που πήρε σε Έκτακτη Συνεδρίασή στις 19-09-2012.

 

Μεταφέροντας την αγωνία και τον αναβρασμό που επικρατεί στους κατοίκους των Σμυριδοχωριών ελπίζουμε από το πόστο που κατέχετε να συμβάλλετε αποφασιστικά ώστε ν’ ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία.