Χαιρετισμός στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στη Σύρο.

Κυρίες και κύριοι,

Χαιρετίζω τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο νησί της Σύρου. Λόγω των κοινοβουλευτικών μου υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατό να βρίσκομαι σήμερα στην Ερμούπολη.

Η έναρξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών εδώ στις Κυκλάδες έρχεται σε μια περίοδο παρατεταμένης μνημονιακής ύφεσης όπου, με βάση όλα τα στατιστικά, οι γυναίκες πλήττονται πρώτες και με ιδιαίτερη ένταση στον επαγγελματικό και οικογενειακό στίβο τόσο οικονομικά όσο και προσωπικά: εργασιακή εκμετάλλευση, έμφυλη βία, υψηλότατη ανεργία. Και ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, δρομολογούνται ελέω μνημονίου άκριτα και ανορθολογικά, άλλοτε η κατάργηση του ΚΕΘΙ (Κέντρο για Θέματα Ισότητας) άλλοτε η κατάργηση της ίδιας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, άλλοτε η συρρίκνωσή της… Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές ότι επιχειρείται σταδιακά η απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση και τη στήριξη των κοινωνικών δομών.

Έτσι, προγράμματα που αφορούν τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, την ανάπτυξη δράσεων τόσο για την καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων και των έμφυλων διακρίσεων όσο και για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση, τη λήψη μέτρων για την καλύτερη εναρμόνιση  των επαγγελματικών και οικογενειακών/ιδιωτικών υποχρεώσεων, και την ανάπτυξη δράσεων για την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή των γυναικών και την προώθησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είναι σημαντικό να υλοποιούνται από δημόσιους φορείς, να αξιοποιούνται στο έπακρο οι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι, με διαφάνεια  και κοινωνικό έλεγχο, όπως στην περίπτωση των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο δύσκολο είναι για τις υπόλοιπες Κυκλαδίτισσες των 23 νησιών του συμπλέγματος να επωφεληθούν των υπηρεσιών αυτού του Συμβουλευτικού Κέντρου, καθώς η μετάβαση είναι και δαπανηρή και δύσκολη, με δεδομένες τη συρρίκνωση των οικονομικών δυνατοτήτων αλλά και τις συνήθως αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις των γυναικών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, θεωρώ, να προωθηθεί η δημιουργία μιας κινητής μονάδας, η οποία και θα μπορεί να επισκέπτεται τα άλλα νησιά, παρέχοντας τις υπηρεσίες της με τη συνεργασία των Δήμων και παράλληλα ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες.

Εξίσου απαραίτητες είναι οι στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις δημοσιότητας, οι οποίες και πρέπει να φτάσουν μέχρι και την πιο απομακρυσμένη κοινότητα των νησιών μας. Θα είναι πραγματικά κρίμα, σε μια τόσο δυσμενή περίοδο, να παραμείνει το Κέντρο αυτό άλλη μια δημόσια δομή που, ενώ την έχουν οι πολίτες τόσο πολύ ανάγκη, δεν θα ενεργοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητές της.

Εύχομαι η λειτουργία του Κέντρου, με τις εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει, να αποτελέσει ανάχωμα στην περαιτέρω επιδείνωση των όρων διαβίωσης των γυναικών και να συμβάλει όσο είναι δυνατόν περισσότερο στην ψυχοκοινωνική τους στήριξη, ενδυναμώνοντας και ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα.