Χαιρετισμός στην Ημερίδα για το δημόσιο λιμάνι

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί σύντροφοι,
Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να είμαι σήμερα μαζί σας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο νησί της Πάρου από πολύ καιρό, δεχθείτε όμως κάποιες σκέψεις συμβολής στον προβληματισμό σας.
Η χώρα μας, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, διέρχεται μία από τις κρισιμότερες φάσεις της ιστορίας της. Οι εκλογές αυτές ανέδειξαν για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, μια κυβέρνηση με ισχυρή την παρουσία της αριστεράς. Μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση υλοποίησης ενός φιλολαϊκού προγράμματος, που για να εφαρμοστεί, οφείλει να συγκρουστεί με τεράστια οικονομικά συμφέροντα τόσο στο διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
Θεωρώ ότι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και εν μέσω ανησυχητικών διαρροών σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, οφείλουμε όλοι – και αυτό υπηρετεί και η σημερινή Ημερίδα – να αντιταχθούμε στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ και ταυτόχρονα μαζί με τα κινήματα των εργαζομένων αλλά και των κοινωνικών φορέων του Πειραιά, να στηρίξουμε τη θέση αυτή και στο κυβερνητικό επίπεδο.
Δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική να κατοχυρώνει την πολιτική των παραχωρήσεων και όχι των ιδιωτικοποιήσεων και η χώρα να κινείται σε άλλη κατεύθυνση. Εχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι, τα λιμάνια και πολύ περισσότερο το πρώτο λιμάνι της χώρας, αποτελούν νευραλγικά κέντρα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Να αξιοποιήσουμε λοιπόν τη βαρύνουσα γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της χώρας, αλλά και του λιμένα του Πειραιά, για να παραμείνει το λιμάνι υπό δημόσιο έλεγχο. Να αξιοποιήσουμε τη διεκδίκηση της ισότιμης θέσης μας μέσα στην Ευρώπη για να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική.
Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε άμεσα να κινηθούμε συντονισμένα και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι κάθε επιτυχία στην Ημερίδα, Καλή Δύναμη και καλή συνέχεια στους αγώνες.

9/5/2015. Νίκος Συρμαλένιος

Βουλευτής Κυκλάδων, υπεύθυνος ΕΠΕΚΕ Ναυτιλίας