Χαιρετισμός ΝΣ στο κάλεσμα του Εργατικου Κέντρου για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου

Φίλοι και φίλες,

Πραγματικά λυπούμαι που δεν μπορώ να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, καθώς η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τη ναυτιλία, ένα νομοσχέδιο που θα επηρεάσει και τη ζωή των νησιωτών μας, αλλάζοντας προς το δυσμενέστερο τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, με αναγκάζει να παραμεί νω στην Αθήνα.

Το θέμα του νοσοκομείου της  Σύρου είναι  ένα θέμα για το οποίο έχουμε παλέψει εντός και εκτός Βουλής και είναι ένα θέμα που συνδέεται με την κατάσταση όλων των μονάδων και δομών υγείας στις Κυκλάδες. Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει παραδειγματικά να αδιαφορεί για τον νησιωτικό μας χώρο, για την αδυναμία πρόσβασης των πολιτών μας στην Υγεία, για τις ανύπαρκτες συνδέσεις μεταξύ νησιώ και νοσοκομείων, για τα εκατομμύρια που δίνονται κάθε χρόνο στις διακομιδές .

Τρανταχτό παράδειγμα ευτελισμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου αποτελεί το γεγονός ότι μόλις μία μέρα πριν τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης μας για τη συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, κατά την οποία ο Υπουργός υγείας διαβεβαίωνε για την υγειονομική τους αυτοτέλεια και την κατά προτεραιότητα κάλυψη θέσεων στις υγειονομικές μονάδες του αρχιπελάγους, ο Διοικητής της ΔΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου με το αρ. ΔΑΑΔ 9796/8491/10-4-2013, πρότεινε την κατάργηση 11 οργανικών θέσεων στο Νοσοκομείο Σύρου με παράλληλη σύσταση  2 οργανικών θέσεων στη Σύρο και  10 στη Νάξο. Αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών είναι η μείωση των οργανικών θέσεων στο Νοσοκομείο Σύρου κατά 9, αριθμός σημαντικός για την εύρυθμη  λειτουργία του νοσοκομεία.

Μας είναι ακατανόητο το σκεπτικό με το οποίο προτείνεται η  περαιτέρω περικοπή θέσεων στο ήδη υποστελεχωμενο νοσοκομείου Σύρου. Επίσης παντελώς ακατανόητη για εμάς είναι η κατάργηση των θέσεων οδοντιάτρου αλλά και ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο Σύρου, που καλύπτει πληθυσμό τουλάχιστον 23.000 μόνιμων κατοίκων του νησιού.

Με τις απίστευτες αυτές ενέργειες του υπουργείου Υγείας είναι πρόδηλο ότι όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται καμία υγειονομική αυτοτέλεια του νοσοκομείου Σύρου, αλλά   αντίθετα υποβαθμίζεται μετατρεπόμενο σταδιακά σε Κέντρο Υγείας.

Η όλη πολιτική του Υπουργείου Υγείας είναι πασιφανές ότι δεν αποβλέπει, όπως εμφατικά δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος, στην «υγειονομική θωράκιση των νησιωτών», αλλά ακολουθεί,   λύσεις πρόχειρες και εμβαλωματικές, οι  οποίες οδηγούν  τις υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων σε περαιτέρω αποδιάρθρωση και απαξίωση και τους νησιώτες  σε απόγνωση.

Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή αυτών των επικίνδυνων πολιτικών, που κάθε μέρα υποβαθμίζουν τη ζωή μας  όλο και περισσότερο.

 

Νίκος Συρμαλένιος

Βουλευτής Κυκλάδων