Χαιρετισμός στο 5ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών – Τήνος, 17-19 Μαιου 2013

Φίλοι και Φίλες,

Δυστυχώς λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δε μπορώ να συμμετέχω στις εκδηλώσεις του τριημέρου των Συλλόγων Γυναικών των Κυκλάδων, που πλέον έχει καθιερωθεί ως θεσμός στις Κυκλάδες, και ευελπιστούμε να ανοίξει τα φτερά του και σε όλο το Αρχιπέλαγος και ακόμα σε όλη τη χώρα και τους επισκέπτες της. Η Τήνος, με την ιδιαίτερη προσφορά της στις Τέχνες, είναι ένας εξαιρετικός τόπος για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση.

Το φετινό θέμα του συνεδρίου μοιάζει περίεργο σε μια εποχή όπου η οικονομική, πολιτική και αξιακή κρίση της Ελλάδας φαίνεται να έχει καλύψει όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων και, ιδιαίτερα των γυναικών, που σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές μελέτες, βιώνουν πρώτες και πιο έντονα τις επιπτώσεις της.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι η Τέχνη σε χαλεπούς καιρός μπορεί όχι μόνο να προσφέρει μια διέξοδο και να παρηγορήσει αλλά κυρίως να αφυπνίσει, να κριτικάρει και να φωτίσει νέους δρόμους ή και παλιούς που τους είχαμε ξεχάσει…  H ζωντανή σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, απαιτεί την ύπαρξη της τέχνης καθώς το πολιτιστικό περιβάλλον ενός τόπου διαμορφώνεται από την πολιτιστική κληρονομιά και τη ζώσα πνευματική δημιουργία στους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και στις καθημερινές πρακτικές και στάσεις ζωής. Και η συμβολή των γυναικών σε αυτό είναι ανεκτίμητη.

Στο κέντρο της παρέμβασής μας βρίσκεται η γυναίκα πολίτης-κάτοικος του τόπου. Οι Κυκλάδες έχουν το προνόμιο να διαθέτουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Η διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη όλων των στοιχείων που τη συναποτελούν (μνημεία, ήθη και έθιμα, φυσικό, αρχιτεκτονικό τοπίο, κ.ά.), με νομοθετικά και άλλα μέσα, χωρίς προνομιακές εύνοιες, πρέπει να αποτελεί τον πρώτο άξονα ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τον πολιτισμό με την γυναικεία διάσταση. Η επαρκής δημόσια χρηματοδότηση, η οργανική σύνδεση της πολιτείας , των τοπικών και περιφερειακών αρχών με το πολιτιστικό γίγνεσθαι οφείλουν να γίνουν πυλώνες για μια Περιφερειακή πολιτιστική πολιτική με αποκέντρωση των πολιτιστικών υπηρεσιών, μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης σε αυτές, και στήριξη της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στα νησιά μας, υπάρχουν ισχυρές ρίζες πολιτισμού που εγκαταλείπονται ή ξεριζώνονται από έλλειψη παιδείας, αδιαφορία, οικονομικά συμφέροντα ή τάσεις χοντροκομμένου εκσυγχρονισμού. Προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, χρειάζεται μια μεγάλη και διαρκής καμπάνια που θα αναδεικνύει και θα προβάλλει τις ιδιαίτερες πολιτιστικές παραδόσεις κάθε τόπου και θα προάγει την κριτική αφομοίωση νεωτερικών πολιτιστικών στοιχείων από τον εντόπιο πολιτισμό.

Μέσα από Συνέδρια όπως αυτό δίνεται πραγματικά μια ευκαιρία να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά με τρόπο που να επιδιώκεται η παρουσία της στον καθημερινό βίο του πολίτη, ως οργανικό στοιχείο της καθημερινότητάς του. Οι γυναίκες πρέπει να ενισχυθούν ώστε να συμμετέχουν άμεσα ως δημιουργοί και ως πυρήνες ενίσχυσης και στήριξης της δημιουργίας.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα της πολιτιστικής πολιτικής να αποτελέσει σημαντικό πεδίο δημιουργίας νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας για τις γυναίκες και να συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εναλλακτικού μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών μας. Υπ” αυτή την έννοια θεωρούμε ότι ο πολιτισμός πρέπει να αποτελέσει στρατηγικό άξονα ανάπτυξης της χώρας, με τρόπο που δεν θα ακυρώνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα, που δεν θα ενισχύει την εμπορευματοποίηση-τυποποίηση της πολιτιστικής παραγωγής.

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό την επιθυμία και ανάγκη όλων των εμπλεκομένων φορέων να συνεχιστεί μια προσπάθεια που αφενός κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί για τη γυναικεία διάσταση, τις γυναικείες ταυτότητες και ρόλους, και αφετέρου αναδεικνύει και στοχοθετεί. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε. Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.