Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι 23 οικογένειες νεφροπαθών της Άνδρου

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

Οικονομικών και

 Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 

 

ΘΕΜΑ: ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

 

 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι 23 οικογένειες νεφροπαθών της Άνδρου, καθώς η απουσία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νησί τούς υποχρεώνει σε συνεχείς, πολυέξοδες και επιβαρυντικές για την υγεία τους μετακινήσεις ή ακόμη και σε μετεγκατάσταση στην Αθήνα, προκειμένου να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Από το 2000 γίνονται προσπάθειες για να ιδρυθεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Άνδρο, ώστε να μπορέσουν οι νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους να γυρίσουν στα σπίτια τους. Η μονάδα αυτή δεν θα επιβαρύνει ούτε κατ’ ελάχιστο το Δημόσιο, καθώς το Κοινωφελές Ίδρυμα «Κληροδότημα Δημητρίου και Λίλιαν Μωραΐτη» έχει αναλάβει όλα τα έξοδα για τη δημιουργία της εν λόγω μονάδας, η οποία θα ανακουφίσει τους πάσχοντες κατοίκους της Άνδρου.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η έγκριση του έργου έχει καθυστερήσει εδώ και 12 χρόνια, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων που αφορούν υπηρεσίες των υπουργείων  Υγείας και Οικονομικών. Επιπλέον, πρόσφατα,  υπήρξε μεταφορά των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον τομέα της Πρόνοιας από το υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Εργασίας, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία εγκρίσεων, καθώς απαιτείται να λάβει γνώση του θέματος και το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι νεφροπαθείς της Άνδρου, έχοντας επί σειρά ετών απευθύνει δεκάδες επιστολές στους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, τον προηγούμενο μήνα απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους νυν υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, ενημερώνοντάς τους εκ νέου για την κατασκευή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι το έργο δεν θα επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ το Δημόσιο. Ωστόσο, οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων συνεχίζουν να καθυστερούν την έγκριση του έργου, επικαλούμενα αναρμοδιότητα προκειμένου να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί από το ίδρυμα.

 

Με βάση τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να εγκριθεί άμεσα το έργο της δημιουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νησί της Άνδρου, μέσω κονδυλίων του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Κληροδότημα Δημητρίου και Λίλιαν Μωραΐτη».

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

                                                                                   Νίκος Συρμαλένιος