Ανεπαρκή τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στα νησιά

«Ψίχουλα» θα είναι στην κυριολεξία τα κονδύλια που θα λάβουν για τη νέα προγραμματική περίοδο οι νησιωτικές περιοχές, καθώς τα κριτήρια του Α.Ε.Π. για την νέα προγραμματική περίοδο, αναφορικά με το ΕΣΠΑ παραμένουν τα κριτήρια του 2005. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Κύρωση της από 18 Δεκεμβρίου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε: «Στο άρθρο 1, που αναφέρεται στο ΕΣΠΑ, η στο όνομα της ευελιξίας, συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων που αφορά τον καθορισμό ενδιάμεσων φορέων, τη διάθεση πιστώσεων, τον καθορισμό των ποσών των πιστώσεων, τις μετακινήσεις και αποσπάσεις του προσωπικού και τα λοιπά, στην ενός ανδρός αρχή, δηλαδή στον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης δημιουργεί συγκεντρωτισμό που εν δυνάμει αφήνει ανοιχτές πόρτες στην αυθαιρεσία. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε οποιοδήποτε και αν είναι η σκοπιμότητα που θέλει να υπηρετήσει».

Ένα δεύτερο θέμα αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από τους περιφερειάρχες, όμως είναι προφανές ότι οι περιφέρειες, τα περιφερειακά συμβούλια και οι περιφερειάρχες δεν είναι αυτοί που κυρίως καθορίζουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τα κονδύλια καθορίζονται από την κεντρική εξουσία, ελαχιστοποιώντας έτσι τη δυνατότητα κατάρτισης προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης. Κατά συνέπεια ο περιφερειάρχης είναι στην ουσία διαχειριστής σε ένα πρόγραμμα που έχουν φτιάξει άλλοι.

Ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε τέλος και στο άρθρο 4, που αφορά την εκ των υστέρων κύρωση της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις δύο τελευταίες Κυριακές του 2012. Σε αυτό το θέμα επικαλούμενος την από 13/12/2012 επιστολή όλων των εμπορικών συλλόγων των Κυκλάδων, τόνισε ότι αυτό που ομόφωνα επισημαίνουν οι εμπορικοί σύλλογοι όλων των Κυκλάδων, είναι ότι «δεν λείπουν οι μέρες, λείπουν τα χρήματα στον κόσμο, για να πάει ν’ αγοράσει». Επίσης, η μονιμοποίηση μιας διάταξης, που θα καθιερώνει τις Κυριακές ως εργάσιμες, οδηγεί μαθηματικά στο κλείσιμο κι αυτών των μικρών επιχειρήσεων και μαγαζιών, που έχουν απομείνει σε λειτουργία, διότι το κόστος λειτουργίας τους είναι δυσβάστακτο σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Επιπλέον, η δυνατότητα του Περιφερειάρχη να αποφασίζει στην Περιφέρεια του, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, το άνοιγμα των μαγαζιών κάποιες Κυριακές, καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών αγορών, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.