Να καταστεί άμεσα υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση με θέμα την ανάγκη να καταστεί άμεσα υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, σύμφωνα με το από 03/04/2023 Υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, δυστυχώς η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε αρνητικά για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό.

Η πραγματικότητα στον κλάδο κάθε άλλο παρά ευοίωνη μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σίγουρα δεν έχουν όλοι “το ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος” κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο έχουν παγιωθεί πάνω από 60.000 με αυξητικές τάσεις. Οι εργασιακές συνθήκες θυμίζουν μεσαίωνα, αφού κάθε εργαζόμενος καλείται να δουλεύει για έξι εργαζόμενους λόγω των κενών που υπάρχουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι. Η κλαδική συλλογική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε από τους κοινωνικούς εταίρους και προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 10,5% σωρευτικά για δύο έτη, παραμένει στο συρτάρι του Υπουργού Εργασίας από τις 15/12/2022, οπότε και κατατέθηκαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος των επιχειρηματιών του χώρου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αρνείται την επιμήκυνση του χρονικού ορίου του επιδόματος ανεργίας για δύο επιπλέον μήνες για 80.000 εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό, παραβλέποντας ότι για το 80% των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό το επίδομα έληξε τον Δεκέμβριο του 2022 και για το υπόλοιπο 20% τον Ιανουάριο του 2023 και μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρχει εισόδημα γι αυτούς. Οσοι δε τυχεροί επαναπροσληφθούν τον Απρίλιο θα πληρωθούν τον Μάιο του 2023!

Δείτε εδώ την ερώτηση: ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ_ΜΞ_ΚΝ_ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ_04042023