Εκτός ΕΣΠΑ μεγάλος αριθμός τουρ. καταλυμάτων-Επανεξέταση της οριζόντιας απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση

 

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε δύο ερωτήσεις για θέματα που αφορούν τους επαγγελματίες του τουρισμού, της εστίασης, αλλά και τους επαγγελματίες μουσικούς και τεχνικούς.

Η πρώτη ερώτηση έχει θέμα: «Εκτός του Προγράμματος ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2021 – 2027  μένει μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων»  

Πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων αποφάσισε να χορηγήσει μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027περί τα 350 εκ. € για την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών καταλυμάτων ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα κατά την επαναλειτουργία τους,  μετά από σχεδόν ένα χρόνο που ήταν κλειστά λόγω των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας covid-19. Ειδικότερα αποφασίστηκε 300 εκ. € να δοθούν σε μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και 50 εκ. € σε μεγάλες. Ωστόσο το κριτήριο της απασχόλησης του «τουλάχιστον ενός εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης ή δυο εργαζομένων μερικής απασχόλησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021» αφήνει εκτός του προγράμματος τα μικρά τουριστικά καταλύματα που στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις με κατά μέσο όρο 7 έως 10 δωμάτια και κατά τα ανωτέρω ορόσημα ήταν κλειστά λόγω lockdown. Έντονη είναι η αντίδραση και η δυσαρέσκεια της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), που «το πρόγραμμα αποκλείει για άλλη μια φορά μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που κατά κύριο λόγω είναι οικογενειακές επιχειρήσεις εξαιτίας του κριτηρίου της απασχόλησης προσωπικού». Επιπλέον, η ΣΕΤΚΕ σημειώνει ότι μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων αποκλείστηκαν και από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν και εκτός των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών λόγω των υψηλών μορίων που απαιτούνταν. Επισημαίνεται δε, ότι η Κυβέρνηση μοιράζει χρήματα επιλεκτικά. Προκειμένου να συμπεριληφθούν στο ανωτέρω Πρόγραμμα οι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις η ΣΕΤΚΕ προτείνει να μην ισχύει το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού και επιπλέον το ποσό της ενίσχυσης να ανέρχεται στο 20% του κύκλου εργασιών για το 2019, αντί του 5% που προβλέπεται, προκειμένου το μέτρο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

Η δεύτερη ερώτηση έχει θέμα:«Ανάγκη  επανεξέτασης της οριζόντιας απαγόρευσης της μουσικής και υποστήριξης των ανθρώπων της»

Ένα μήνα μετά το άνοιγμα της εστίασης, η κυβέρνηση επιμένει στο «καταναλώνετε ησύχως», εμμένοντας στην απόφαση της για απαγόρευση της μουσικής στους χώρους φαγητού και ποτού, όπως αυτό φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στις 28/5,  όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επί λέξει εξέφρασε την άποψη ότι «Η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως από μεγάλα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και όλους τους λοιμωξιολόγους». Η δήλωση αυτή, όμως,  αποδίδει ευθύνες στη μουσική, ζωντανή και ηχογραφημένη, επικαλούμενη έρευνες, οι οποίες δεν φαίνεται να υφίστανται. Ταυτόχρονα, η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση αλλά και τα αυστηρά μέτρα λειτουργίας των χώρων πολιτισμού εξακολουθούν να διατηρούν σε ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες μουσικούς, ερμηνευτές, DJ’s, τεχνικούς και στερούν  πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα από καλλιτέχνες που συχνά δεν έχουν άλλο έσοδο ούτε  κάποια άλλη ενίσχυση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, σε ανακοίνωση της για το θέμα  επεσήμανε εύλογα ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αποδίδει υπέρμετρες και υπερβολικές ευθύνες στη μουσική για την μετάδοση του ιού. Το προηγούμενο καλοκαίρι, αν και οι χώροι πολιτισμού λειτουργούσαν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και πληρότητα που έφτανε στο, απαγορευτικό για κάθε παραγωγή, 30%, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι κλάδοι όπως οι μεταφορές, λειτουργούσαν με πληρότητα 85%, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αναστολή όλων των εκδηλώσεων άνω των 100 ατόμων, ανεξάρτητα από την χωρητικότητα των θεάτρων. Η εξαγγελία σας αυτή δεν αποτυπώθηκε σε Υπουργική Απόφαση, αλλά προκάλεσε ένα ντόμινο ακυρώσεων των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που άφησαν χωρίς αποζημίωση και στοιχειώδεις πόρους διαβίωσης χιλιάδες συναδέλφους μας».Η οριζόντια απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και σε χώρους διασκέδασης, ανεξάρτητα από προϋποθέσεις, προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά σε καλλιτέχνες και τεχνικούς  αφού στερεί θέσεις εργασίας και πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Δείτε τις δύο ερωτήσεις:

2021-06-08_Τζάκρη_Πρόγραμμα επανεκ_μικρά τουριστικά καταλύματα_Χ

2021-06-08 Χρηστίδου για μουσική σε χώρους εστίασης